Pragnienie miłości

Después de Lucía
2012
6,6 4,7 tys. ocen
6,6 10 1 4685
6,4 7 krytyków
Pragnienie miłości
powrót do forum filmu Pragnienie miłości

Sama nie wiem czego się spodziewałam po tym filmie, ale na pewno nie tego, że tak bardzo wryje mi się w psychikę. Widziałam pełno filmów o znęcaniu się, czy przemocy w szkole. Jednak jeszcze żaden nie byłby tak mocny jak "Después de Lucía".
Z każdą sceną filmu, jesteśmy świadkami coraz bardziej brutalnych zachowań uczniów pozbawionych empatii. Długie sceny zmuszają nas do refleksji, coraz bardziej pozwalają nam zagłębić się w odczucia bohaterów, a w szczególności głównej bohaterki.
Film bez zakończenia, reżyser zostawia nas bez wyjawienia biegu kolejnych wydarzeń, czuje się niedosyt. Jednak zakończenie takie, a nie inne, sprawia, że dla mnie w tym filmie nie jest ważna opowiedziana historia, czy bohaterzy. Film jest przestrogą, chce ukazać problem. I z tej funkcji wywiązuje się doskonale, gdyż dawno nie oglądałam filmu, który byłby tak wstrząsający.

ocenił(a) film na 7
_DeathEater_

Zgadzam się. Film jako film mnie nie powalił, ale emocjonalnie był bardzo mocny. Dokładnie właśnie wstrząsający.

ocenił(a) film na 7
Eleonora

Dokładnie się zgadzam. To świadomy ruch, podać tak bezemocjonalnie kwas w kryształowym kieliszku. Dobra robota.

ocenił(a) film na 7
ptosiek

Ładnie to ująłeś - z tym kieliszkiem. Oddaje sedno.

ocenił(a) film na 7
_DeathEater_

Zgadzam się! Nie mogłam po nim zasnąć ! Bezsilność bohaterki była dla mnie nie do wytrzymania ! Oczywiście nie do pojęcia była dla przede wszystkim okrutność tej młodzieży ! Zakończenie świetne. Sama jestem matką nastolatka więc rozumiem postawę ojca ! Sama miałam ochotę ich wszystkich utopić !

ocenił(a) film na 7
_DeathEater_

To tylko jeszcze jeden film o mobbingu, zemście - czyli w sumie o okrucieństwie; to "chodliwy" temat w kinie. Niemniej... robi wrażenie!