PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=8866}
7,4 166 tys. ocen
7,4 10 1 165651
7,2 47 krytyków
Predator
powrót do forum filmu Predator

Zastanawiam się kiedy Predator/Predatory przylecieli na Ziemię. Biorę po uwagę tylko film Predator i Predator2 bo tam został stworzony i pierwszy raz ukazał się Predator. Nie analizuję wariacji na temat Alien vs Predator czy komiksowych i ksiąkowych przygód Yautja. A więc film rozpoczyna się w kosmosie i widzimy, że z większego statku wylatuje mniejszy i leci na ziemię. Potem poznajemy Dutch'a i jego ekipę wysłanych aby niby uratować ministra a w rzeczywistości by zlikwidować grupę partyzantów. Dalsze wydarzenia każdy doskonale zna. Film kończy się samounicestwieniem drapieżnika i niestety twórcom zabrakło funduszy bo mieliśmy obejrzeć statek obcego. W drugiej, gorszej części Predator poluje w mieście i na końcu filmu widzimy, że Predatorów jest w rzeczywistości więcej. W uznaniu zasług wręczają człowiekowi prezent i odlatują. No własnie prezent z 1718 roku! I tu pojawiają się domysły i moje pytanie czy początkowa scena Predatora to daleka przeszłość kiedy Predatorzy pojawiają się na Ziemi? Czy w tym statku był jeden Predator czy więcej? Czy to jest ten sam statek, który opuszcza Ziemię w Predator2? Czy skoro nie widzieliśmy statku Predatora w pierwszej części to może wylądował gdzie indziej a jedynie jeden osobnik powędrował do Ameryki Środkowej? Potwierdzał by to fakt,że w Predator2 Peter Keyes mówi o wydarzeniach z pierwszej części ale nie wspomina nic o żadnym znalezionym tam statku. Ponadto dlaczego rebelianci w pierwszej części żyli sobie spokojnie a Predator na nich nie polował mimo, że byli uzbrojeni po zęby bo gdyby tak było to nie śiedzieli by tak spokojnie i nie byliby zaskoczeni atakiem głównych bohaterów. Dlaczego Predatory atakują jedynie w upalnym klimacie? W pierwszej części Anna mówi, że gdy była mała to w upalne okresy letnie znajdowano ludzi obdartych ze skóry itp więc Predatory musiały przybyć wcześniej. Pytanie jak dużo wcześniej? A może Predatorzy są długowieczni? A może przylatują i odlatują. Proszę o opinie oraz ewentualne inne spostrzeżenia jednak tak jak wspomniałem nie bierzemy pod uwagę wymysłów z komiksów czy filmów AvP bo oni jedynie ściągneli pomysł z pierwowzoru i sami powymyślali dodatkowe wątki.

ocenił(a) film na 10
aosak99

Gdybyś uważnie się przyjrzał zauważył byś że Przywódca w dwójce (ten od bandoletu ) ma na plecach szable ..z tego co się orientuje orientalną a najprawdopodobniej ...z rejonów Indyjskich z tamtej kultury... w komiksach jeden z Predatorów nosił Katanę ...co wskazywało by na to że Przybywali tu od czasów shogunackich czyli co najmniej przed 1400etnym rokiem ..

Predator to myśliwy - myśliwy nie atakuje wielkich gromad tylko "pojedynczo " pomijając fakt że gdyby się wychylił i i kilku dziecięciu chłopa zwidziało by się na niego to by go rozczłonkowali na drobny mak ... tedy omijał osady ..po za tym światło , ciepło termowizor by szwankował i gówno by zobaczył ....
W Jedynce wystrzelono zaledwie kapsułę z jednym Yautia w dwójce wylądował cały statek z co najmniej 10 na pokładzie.
Jeśli już nie opierać się o inf z komiksów czy gier ...można sie pokusić o dwie teorie ...jedni sądzą że Yautia podróżują na pokładzie wielkiego statku matki i nieustannie poddają sie św cyklowi polowań na różnych planetach łowieckich... inni sądzą że pochodzą z konkretnej planety o wysokim wręcz tropikalnym klimacie ...(stąd specyficzny okres występowania łowców i konkretne rejony )(dlatego tak bardzo wkurzył mnie AVP który całkowicie to zlekceważył i umieścił akcję na antarktydzie.) wrażliwość skóry na temperaturę.

ocenił(a) film na 10
Joseph88

Dzięki za odpowiedz. Co do całego pierwszego akapitu to ja to wiem. napisałem przecież,że "W uznaniu zasług wręczają człowiekowi prezent i odlatują. No własnie prezent z 1718 roku" wiec domysliłem sie ze kontakty z Ziemianami zaczely sie duzo wczesniej. W kwestii tego ze Predator to mysliwy i atakuje pojedynczo to nie do konca sie zgadzam (chociazy atak na cala grupe przestepcza na samym poczatku Predatora 2) natomiast stwierdzenie "światło , ciepło termowizor by szwankował i gówno by zobaczył" to troszke bez sensu.
Dlatego nie do konca rozumiem dlaczego ich nie zaatakowal skoro juz zabil wczesniej komandosow i grupe ratownicza czy zwiadowcza (no chyba ze nie zdazyl a mial taki zamiar).
Natomiast co do tego ze w pierwszej czesci na Ziemie trafia tylko kapsuła a w drugiej caly statek to może byc prawda i fakt ze na ich planecie jest goraco i dlatego poluja tylko w takich rejonach (rowniez uwazam ze AVP z akcja na antarktydzie jest bez sensu. tym bardziej ze w pierwszej czesci Anna mowi że gdy była mała to w upalne okresy letnie znajdowano ludzi obdartych ze skóry wiec mozna bylo byc wiernym temu a nie robic dokladnie odwrotnie i umiescic akcje w lodowcu).

aosak99

po cholere analizowac skoro w komiksach jest dokladnie powiedziane kiedy przybyli.....