Zastanawiam się kiedy Predator/Predatory przylecieli na Ziemię. Biorę po uwagę tylko film Predator i Predator2 bo tam został stworzony i pierwszy raz ukazał się Predator. Nie analizuję wariacji na temat Alien vs Predator czy komiksowych i ksiąkowych przygód Yautja. A więc film rozpoczyna się w kosmosie i widzimy, że z większego statku wylatuje mniejszy i leci na ziemię. Potem poznajemy Dutch'a i jego ekipę wysłanych aby niby uratować ministra a w rzeczywistości by zlikwidować grupę partyzantów. Dalsze wydarzenia każdy doskonale zna. Film kończy się samounicestwieniem drapieżnika i niestety twórcom zabrakło funduszy bo mieliśmy obejrzeć statek obcego. W drugiej, gorszej części Predator poluje w mieście i na końcu filmu widzimy, że Predatorów jest w rzeczywistości więcej. W uznaniu zasług wręczają człowiekowi prezent i odlatują. No własnie prezent z 1718 roku! I tu pojawiają się domysły i moje pytanie czy początkowa scena Predatora to daleka przeszłość kiedy Predatorzy pojawiają się na Ziemi? Czy w tym statku był jeden Predator czy więcej? Czy to jest ten sam statek, który opuszcza Ziemię w Predator2? Czy skoro nie widzieliśmy statku Predatora w pierwszej części to może wylądował gdzie indziej a jedynie jeden osobnik powędrował do Ameryki Środkowej? Potwierdzał by to fakt,że w Predator2 Peter Keyes mówi o wydarzeniach z pierwszej części ale nie wspomina nic o żadnym znalezionym tam statku. Ponadto dlaczego rebelianci w pierwszej części żyli sobie spokojnie a Predator na nich nie polował mimo, że byli uzbrojeni po zęby bo gdyby tak było to nie śiedzieli by tak spokojnie i nie byliby zaskoczeni atakiem głównych bohaterów. Dlaczego Predatory atakują jedynie w upalnym klimacie? W pierwszej części Anna mówi, że gdy była mała to w upalne okresy letnie znajdowano ludzi obdartych ze skóry itp więc Predatory musiały przybyć wcześniej. Pytanie jak dużo wcześniej? A może Predatorzy są długowieczni? A może przylatują i odlatują. Proszę o opinie oraz ewentualne inne spostrzeżenia jednak tak jak wspomniałem nie bierzemy pod uwagę wymysłów z komiksów czy filmów AvP bo oni jedynie ściągneli pomysł z pierwowzoru i sami powymyślali dodatkowe wątki.
Gdybyś uważnie się przyjrzał zauważył byś że Przywódca w dwójce (ten od bandoletu ) ma na plecach szable ..z tego co się orientuje orientalną a najprawdopodobniej ...z rejonów Indyjskich z tamtej kultury... w komiksach jeden z Predatorów nosił Katanę ...co wskazywało by na to że Przybywali tu od czasów shogunackich czyli co najmniej przed 1400etnym rokiem ..
Predator to myśliwy - myśliwy nie atakuje wielkich gromad tylko "pojedynczo " pomijając fakt że gdyby się wychylił i i kilku dziecięciu chłopa zwidziało by się na niego to by go rozczłonkowali na drobny mak ... tedy omijał osady ..po za tym światło , ciepło termowizor by szwankował i gówno by zobaczył ....
W Jedynce wystrzelono zaledwie kapsułę z jednym Yautia w dwójce wylądował cały statek z co najmniej 10 na pokładzie.
Jeśli już nie opierać się o inf z komiksów czy gier ...można sie pokusić o dwie teorie ...jedni sądzą że Yautia podróżują na pokładzie wielkiego statku matki i nieustannie poddają sie św cyklowi polowań na różnych planetach łowieckich... inni sądzą że pochodzą z konkretnej planety o wysokim wręcz tropikalnym klimacie ...(stąd specyficzny okres występowania łowców i konkretne rejony )(dlatego tak bardzo wkurzył mnie AVP który całkowicie to zlekceważył i umieścił akcję na antarktydzie.) wrażliwość skóry na temperaturę.
Dzięki za odpowiedz. Co do całego pierwszego akapitu to ja to wiem. napisałem przecież,że "W uznaniu zasług wręczają człowiekowi prezent i odlatują. No własnie prezent z 1718 roku" wiec domysliłem sie ze kontakty z Ziemianami zaczely sie duzo wczesniej. W kwestii tego ze Predator to mysliwy i atakuje pojedynczo to nie do konca sie zgadzam (chociazy atak na cala grupe przestepcza na samym poczatku Predatora 2) natomiast stwierdzenie "światło , ciepło termowizor by szwankował i gówno by zobaczył" to troszke bez sensu.
Dlatego nie do konca rozumiem dlaczego ich nie zaatakowal skoro juz zabil wczesniej komandosow i grupe ratownicza czy zwiadowcza (no chyba ze nie zdazyl a mial taki zamiar).
Natomiast co do tego ze w pierwszej czesci na Ziemie trafia tylko kapsuła a w drugiej caly statek to może byc prawda i fakt ze na ich planecie jest goraco i dlatego poluja tylko w takich rejonach (rowniez uwazam ze AVP z akcja na antarktydzie jest bez sensu. tym bardziej ze w pierwszej czesci Anna mowi że gdy była mała to w upalne okresy letnie znajdowano ludzi obdartych ze skóry wiec mozna bylo byc wiernym temu a nie robic dokladnie odwrotnie i umiescic akcje w lodowcu).