PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=8866}
7,4 166 tys. ocen
7,4 10 1 165993
7,3 58 krytyków
Predator
powrót do forum filmu Predator

Pamiętam jak pierwszy raz zobaczyłem owy film ,to jakoś na mnie nie zrobił wielkiego wrażenia i trochę był nudnawy.Ale generalnie trzeba przyznać,że pomysł o obcej istocie,która jest myśliwym i lubi zabijać dla "sportu"jest bardzo udany.Samo wykonanie Predatora mogłoby być lepsze,ale to już kwestia gustu.Mi np nie podobała się twarz jaką posiada Predator,niby miała budzić respekt,ale mnie zamiast przerazić,to rozśmieszyła.Zdecydowanie w masce lepiej wygląda.Obciachowe też było działko "laserowe",które miał przymocowane na ramieniu - owa broń nie zrobiła na mnie wrażenia.Odnośnie gry aktorskiej to nie mam jakiś większych zastrzeżeń np Schwarzenegger jak najbardziej pasował do tej roli.Efekty specjalne bardzo dobre jak na tamte czasy.Predator jako całokształt jest filmem niezłym i ode mnie ma mocną 6/10.

vamp69

No rzeczywiście w masce wyglądał lepiej, ale jego uzbrojenie(wszelkie ostrza, kamuflarz no i oczywiście samonakierowywujące się działko plazmowe) jest bezbłędne!!

MR_ciachciach

Akurat działko mi się nie podoba i wolałbym żeby miał jakąś giwerę w swoich rękach.

ocenił(a) film na 10
vamp69

Giwere do ręki to każdy głupi może złapać. Dzięki temu że działko było samo nakierowujące miał wolne ręce i mógł nimi swobodnie działać. Maska Predatora i w ogóle całość kapitalna, patrząc na Niego mam wrażenie że to Kogoś takiego rzeczywiście można by spotkać podczas przechadzki.

Sonny_Crockett

Sam pomysł z działkiem na ramieniu nie był zły,tylko wykonanie nie przypadło mi do gustu i nie zrobiło na mnie wrażenia.Powiadasz,że każdy głupi może złapać za broń - tu się z tobą zgodzę,ale nie każdy tą bronią umiałby się posługiwać i wycelować w ofiarę żeby zabić za pierwszym razem.Predator miał to ułatwienie,że działko samo potrafiło namierzyć wroga,następnie zabić i po sprawie.Działko czyniło Predatora wyjątkowym myśliwym,bo w trakcie [walki]polowania,mógł jeszcze posługiwać się innymi gadżetami.Ale patrząc na to z innej strony, to wydaje mi się,że myśliwy z kosmosu szedł trochę na łatwiznę walcząc z żołnierzami,ale to tylko takie moje odczucie.Odnośnie postaci Predatora,to według mnie mogliby zachować jego twarz w tajemnicy,co by spowodowało,że byłby bardziej tajemniczy i ciekawszy.

ocenił(a) film na 10
vamp69

Może i była by to tajemnica ale nie pokazanie Ślicznej mordki pozostawiłoby niedosyt przynajmniej w moim odczuciu. Czekać potem z wypiekami na twarzy żeby dowiedzieć się jak wygląda Predator bez maski ?

Sonny_Crockett

Właśnie chodzi o to,żeby wcale nie ujawniać twarzy Predatora,co w moich oczach by spowodowało większą atrakcyjność tej istoty.Wtedy by powstało dużo domysłów na temat jego twarzy i każdy mógłby sobie puścić wodze fantazji.

ocenił(a) film na 10
vamp69

Może masz na swój sposób rację nie zamierzam na siłę przekonywać albo wyklinać od heretyków za takie podejście. Ale nikt nigdy by nie wpadł że Predator może właśnie tak wyglądać, podwójne szczęki i w ogóle. Bez widoku rozkładającego żuchwy Predatora ta postać byłaby niepełna. To tak jakby w dużym uproszczeniu nie powiedzieć fanom kim jest alter ego Batmana, chociaż to nie do końca dobry przykład.

Sonny_Crockett

Jak już wcześniej wspomniałem,twarz predatora w moich oczach jest na nie.Chodzi o to,że w filmach lubię jak są postacie owiane tajemnicą np czarne charaktery - [w szerokim tego słowa zakresie]jak w filmie nie jest wszystko oczywiste i trzeba sobie samemu coś dopowiedzieć itp itd.Ale tak czy siak,patrząc wstecz i na dzisiejsze czasy,Predator jest filmem niezłym.

ocenił(a) film na 10
vamp69

czlowieku wspolczuje ze urodziles sie zapewne w polowie lat 90tych, poczatki ery pokemonow itp
Predator jak na dzisiejsze czasy, (porownujac inne filmy, megaprodukcje s-f, naszpikowane efektami komputerowymy) jest filmem zajebistym i niebo lepszym niz wspolczesny chlam ktory zapewne lykasz ze smakiem
lepiej by bylo zeby nie pokazli twarzy ? ale to nie jest jakis horror czy inny film grozy zeby gosc (piatek 13tego) biegal w worku na glowie
jednym slowem wspolczuje gustu, na szczescie ludziom z dobrym gustem ten film sie bardzo podoba i uwazaja tak jak ja ze jest ponadczasowy

Terry25

Widać po twoim zdjęciu,że jesteś jeszcze dzieckiem i zapewne musiałeś oglądać te pokemony,bo ja temu czasu nie poświeciłem:). Predator jak na tamte czasy i na dzisiejsze,jest tylko filmem niezłym i nic ponadto. Powiedz mi jedną rzecz - pisząc,że współczujesz gustu, chciałeś się dowartościować ?.Najwidoczniej mamy inne podejście,co do niektórych filmów,ja lubię aurę tajemniczości i niedomówień.A ty zapewne żeby "mama" przeczytała wszystko i wyłożyła na tace.To,że mi się nie podoba twarz i kilka innych elementów,to przecież nic złego,film nie ucierpi.Zauważyłem,że lepiej wiesz ode mnie jaki jestem,cholera najwidoczniej siebie nie znam.Mam prośbę mógłbyś coś więcej na mój temat napisać?.

ocenił(a) film na 10
vamp69

Nie lepiej gdybyś napisał "według mnie predator jest tylko filmem niezłym i nic ponadto" napiałeś jakby całokształt tak twierdził, a predator ma wielu fanatycznych fanów do ,których zresztą sam należe, ale to ich i moje też zdanie, a tak poza tym predator ma ocene bardzo dobrą a głosów oddanych na film jest ponad 5000 więc wiekszość musiała jednak dobrze ocenić film.

normaniu_2

Jestem tego świadom,że na całym świecie bytują fanatycy różnej maści.Chodzi głównie o to,że niektórzy ludzie nie są wstanie pojąć,że komuś coś w filmie może się nie podobać,lub może mieć ciut inne wymagania,oczekiwania.Odnośnie mojej osoby,to nie mam zamiaru nikomu wpajać na siłę,że nie ma racji,bo i tak,to ku niczemu prowadzi.Po prostu zobaczyłem ten film i napisał kilka zdań,tyle w tym temacie.A same oceny na tej stronie,nie zawsze są trafne do filmu z wielu przyczyn,których nie będę wymieniać.