Proces Siódemki z Chicago

The Trial of the Chicago 7
2020
7,2 49 tys. ocen
7,2 10 1 49106
6,9 58 krytyków
Proces Siódemki z Chicago
powrót do forum filmu Proces Siódemki z Chicago

Robią je solidni rzemieślnicy, ale co ważniejsze, nie trzeba się zastanawiać, kto jest dobry, a kto zły. W sumie, to nad niczym nie trzeba się zastanawiać, można tę funkcję mózgową na czas seansu wyłączyć.
Mam niestety poważne zastrzeżenia do tego filmu pod względem postępowo równościowym.
Mamy co prawda obowiązkowego Dobrego Afroamerykanina i nawet Dobrego Żyda, ale gdzie Dobry Gej? A Dobre Kobiety to co, w tylko w epizodach, i na dodatek hetero?
Ze Złymi też jest problem, bo są prawidłowo męscy i biali nieżydowscy, ale czy jest wprost powiedziane, że są również hetero i chrześcijanami?
Oj, dobrze, że wyszedł film w tym roku, bo za 3 lata szans na Oskara by nie było żadnych.

aklekot

Bardzo prymitywny komentarz.. jego autor penie na słowa White Power dostaje wzwodu..

ocenił(a) film na 6
abrakadabre

Twój za to komentarz to przykład niezwykle wysublimowanej elegancji :)

ocenił(a) film na 8
aklekot

Koniecznie musiałeś się pochwalić, że jesteś homofobem i seksistą?

ocenił(a) film na 6
Agatonik

Jak to, ja??? To ja nakręciłem seksistowski, homofobiczny film, w którym wszystkie pierwszoplanowe postacie to mężczyźni, w dodatku heteronormatywni i binarni płciowo? To ja mu daję wysoką ocenę?

ocenił(a) film na 8
aklekot

Nawet się uśmiałam:))

ocenił(a) film na 6
Agatonik

Gdyby w ogóle i w szczególe podstawową amunicją w wojnę polsko-polskiej były ironia i poczucie humoru, a nie obelgi i wyzwiska, to byłoby trochę, nie powiem, że lepiej, ale przynajmniej weselej.
To niestety wymaga zanikających w polskim (i nie tylko polskim) społeczeństwie zdolności do zdrowego dystansu do nas samych i choćby minimalnie dawkowanej tolerancji.

ocenił(a) film na 8
aklekot

Już Cię lubię:)) Pewnie niektóre rzeczy widzimy inaczej, ale to jest fajne pole i do dyskusji i do przyjrzenia się sobie.