Prometeusz

Prometheus
2012
6,3 190 tys. ocen
6,3 10 1 190174
5,9 56 krytyków
Prometeusz
powrót do forum filmu Prometeusz

"Skucha"

ocenił(a) film na 7

Poczyniłem to raz jeszcze! Wiedziony nieco nudą i brakiem chęci do pracy, a także nieco
"skołowany" chorobą, a przede wszystkim gnany obowiązkiem, poświęciłem sobotni wieczór
na "małe de javu" z "Prometeuszem"! Uznałem, że od premiery minęło już dość czasu i
może druga odsłona "na spokojnie" i "na chłodno" zmieni coś w moim odbiorze tej produkcji.
Aby poczuć się przygotowanym odpowiednio "łyknąłem" recenzję "Alien Hive", recenzje z
"Prometheus movie", recenzje z "Filmwebu" i jeszcze kilka recenzji z różnych mniej lub
bardziej ciekawych miejsc, gdzie się recenzuje! Pominąłem własne aby nie było "obciachu"!
"Uzbrojony" w wiedzę (już nie nową lecz wciąż aktualną), batona "Lion" i paczkę gum do
żucia wyruszyłem na drugą "randkę" z dziełem R. Scotta! Tym razem nie byłem o dwie
godziny za wcześnie, tylko tak w sam raz - tzn. wlazłem na salę jak na ekranie właśnie wołali
Hollowaya do jaskini z rysunkami. Mimo, że zaraz wlepiłem ślepia w ekran, nie umknęło mi,
że frekwencja "szału nie robi". Zapomniałem dodać że pokuśtykałem na wersję 2D aby
przypadkiem cudo-obraz D. Wolskiego nie zachwiał moim osądem. Ludziska na sali różni i w
różnym wieku. O dziwo w większości, jak ja, film już widzieli. Tak więc niestety szelest
opakowań po chrupkach, chipsach, karmelkach i "gulgotanie" coca-coli trochę mnie wkurzyło!
Ale, co tam! Od "małego gulgotu" nikt jeszcze nie umarł! Zacząłem więc chłodno śledzić to,
co dzieje się na ekranie. Już wchodząc obiecałem sobie: żadnych głupich uśmiechów,
komentarzy, klepania się po udach w napadach rozbawienia! Temat w końcu poważny,
egzystencjalny. To nie "Kargule", to nie "1941"! Wytrzymałem długo! Uprzednio zacząłem
"wyszczerzać kły" na widok znudzonego androida pochłaniającego "kleik ryżowy", tym razem
już przygotowany na tę scenę zachowałem powagę. Nie wytrzymałem jednak, widząc jak
kapitan statku po dwóch latach hibernacji zamiast badać układy i zespoły pojazdu, sprawdzać
stan załogi, przygotowania do lądowania, ubiera choinkę! Nawet nie wiem jak mi to uprzednio
umknęło! Widocznie uprzedni wstrząs był zbyt wielki! Niestety, komentarz sam mi wskoczył
do ust - a gdyby to była niedziela palmowa? - Tak mi się jakoś głośno powiedziało. No i
"kurna" usłyszała to z połowa sali. Rechot wbił mnie w fotel! Wpakowałem więc do dzioba
"Liona" w nadziei że się zakleję i nie zrobię kolejnej "wiochy"...

użytkownik usunięty
Bishop_filmweb

Scena z choinką rządzi.
A to zauważyłeś?
"Jak długo?
Dwa lata, 4 miesiące, 18 dni, 36 godzin, 15 minut..."

To przecież android mówił, czyli maszyna co liczy 1000x lepiej niż człowiek. Byłby śmiech, jakby powiedział to Charlie ;)

użytkownik usunięty

Wciąż powtarzają się teksty w stylu "ponieważ w to wierzę" i "niczego nie dotykaj".

To drugie jest akurat komiczne :)
http : //25.media . tumblr . com/tumblr_map8qpxunT1qz7tulo1_400.gif

Bishop_filmweb

Między ubieraniem choinki a wybudzeniem się z anabiozy mogło minąć nawet kilka godzin. W jednej scenie są wymiotujący ludzie, półnadzy, a w drugiej już w świetnym samopoczuciu, ubrani, rozmawiający. Zresztą kapitan statku nie zajmuje się badaniem urządzeń, jedynie przyjmuje raporty. Od tego są technicy i mechanicy. W tym przypadku David, bo tam wszystko było zrobotyzowane i wystarczało sprawdzać parametry lotu.

ocenił(a) film na 1
Anna_Sandstorm

No tak...przecież to był kapitan Enterprise i jego Mr.Data))))
Standardowy lot do sektora hbdhubguagyuag18278367863 kontrolowanego przez Wolkanów.
Zresztą wszyscy na "Prometeuszu"sie zachowywali jakby bardziej byli zainteresowani alkoholem i maryśka, niż pracą i powodzeniem misji.
Przecież mieli Davida.
I teraz sie stało jasne dlaczego byli tak niekompetentni.
Eureka!
Byli zbędni i zatrudniono najtańszych na rynku.)))))))))))

ocenił(a) film na 4
Bishop_filmweb

filmu nie widziałam i choc miałam na niego "ochotę" podchodziłam do niego sceptycznie (jestem wielką fanką Obcego) i nadal jakoś nie palę sie do tego.....ale ta recenzja MISTRZOSTWO!!!!!!ale sie ubawiłam !!!!!
nie pisze z przekąsem, naprawdę szacunek!

ocenił(a) film na 9
szpileczka1

warto obejrzeć, ja dałem 9/10

od czasu Avatara najlepszy s-f

ocenił(a) film na 7
szpileczka1

Wszystkich "wiernych" fanów cyklu zapraszam tutaj http://www.horizon-extermination.eu/forum-aliens . Banalna rejestracja. Dyskusje nie tylko o filmach (chociaż "Prometeusz" ostatnio dominuje! Forum wspólne dla "starych" witryn "Alen Hive" i "Alien - horizon extermination". Wato sie zarejestrować.

ocenił(a) film na 1
Bishop_filmweb

Pamiętam kilka filmów na DKFie podczas komuny, gdzie wyszedłem płacząc ze śmiechu i dwa dni mnie jeszcze mięśnie brzucha bolały.Nie było Lionów...a i naród mniej dawał sie na komercyjne "zachwyty" nabierać)))))))))))))