Pominę już opisywanie tych wszystkich rzeczy, które na Filmwebie pojawiły się w filmie i drażniły część widzów.
Zastanawia mnie fakt tych całych konstruktorów. Bo wedle domysłów tej nawiedzonej babki to oni sworzyli ludzi. Nic na to nie wskazuje, ale załóżmy, iż tak było w filmowym uniwersum. Ok. Stworzyli, a później postanowili zniszczyć. Mogli mieć swoje powody. Sam bym trochę takowych znalazł. No, ale w taki sposób? Chcieli te całe baryłki z czarnym glutem (substancją produkującą Obcych na bazie humanoidalnego nosiciela) przetransportować na Ziemię i z nich skorzystać. Posunięcie idiotyczne. To tak jakby zamienić kota grasującego na podwórku na tygrysa. Co o tym myślicie?
Ja myślę, że człowiekowi ciągle mało dominacji i władzy nad światem, jakiś "sukinkot", chce posiąść władzę absolutną, a do tego poci się, jak przedłużyć sobie życie, to nic nowego, temat stary, odkąd ludzie zaczęli wywijać się śmierci,dzięki nauce, różnym lekom, operacjom, szukaniu eliksiru młodości itp. itd. ;)) Leczenie jest bardzo drogie, to co jest normalne dla bogaczy, nas na to nie stać, stąd ci których stać na wszystko, chcą coraz więcej, chociaż jeszcze wiele metod, nie weszło do standardowego użytku. Ludzi na to nie stać ;)) Człowiek to też kawał "gnoja" i bestii, gdyby mógł, wyhodowałby sam potwory i nadludzi, gdyby mógłby, ale nie może, na szczęście ;)) Zamiast tego przeprowadza szereg eksperymentów z DNA, które obecnie jedynie sprawiają, że rodzą się dziwolągi i okaleczeni ludzie ;)) Jednym z krajów gdzie przeprowadzane są takie testy są Indie, mimo, że nawet tam jest to zakazane, zwykle przeprowadza się testy na zwierzętach. Mimo to w dobie handlu ludzkimi organami, w uboższych krajach sprzedaż i porwania w tych celach to standard ;)) To samo dotyczy przeprowadzania testów na ludziach, oczywiście w krajach najuboższych o słabo rozwiniętych i przestrzeganych prawach obywatelskich ;))
Przeczytałeś w ogóle pytanie autora tematu??? Pytanie nie brzmiało: "napisz co aktualnie przyszło ci do głowy", ale "dlaczego chcieli nas załatwić w taki, a nie inny sposób"... czy możliwe, że twoja choroba jest już tak bardzo zaawansowana???
no co ty nie czytałem, czekałem, czekałem, ale dopiero się zjawiłeś i oświeciłeś mnie, dzięki dobry człowieku, bez ciebie nigdy i niczego nie zrozumiem ;))
W tym porównaniu tygrysem jednak jest człowiek. Alien to zwierzę raczej niezbyt inteligentne więc to daje pewność, że przez tysiące lat będą uziemieni na planecie i nie zagrożą inżynierom. Można też przyjąć że sama czarna substancja powoduje rozpad człowieka tak jak inżyniera w pierwszej scenie i doprowadzić do całkowitej zagłady zaczynając ewolucję od nowa. Trudno spekulować zobaczymy w sequelu może coś się wyjaśni :)
i tu się zgadzam częściowo na pewno - ta substancja, o ile jest tą samą co na początku, miała nas i wszystko na ziemi rozebrac do gołego DNA i zacząć wszystko od zera... zanim proces ewolucji zatoczyłby koło, minęłyby miliony lat, czyli możemy założyć że wszystko co człowiek stworzył przestałoby istnieć... jaki mógłby być powód? pewnie stwierdzili, że za dużo rozrabiamy na jednej planecie i po co ryzykować nasze harce w kosmosie... lepiej nas cofnąć miliony lat ewolucji wstecz, do postaci organizmów jednokomórkowych rozmnażających się przez podział komórki...