PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=523230}

Prometeusz

Prometheus
2012
6,3 190 tys. ocen
6,3 10 1 189741
5,7 74 krytyków
Prometeusz
powrót do forum filmu Prometeusz

bo w połowie historii zobaczyłem napisy końcowe. Nikt mi nie powiedział (albo nie doczytałem) że idę do kina na kolejny serial. Poza tym pomysł na fabułę wtórny jak cholera, zapożyczony w ogóle i w szczególe, do tego na siłę wmieszany w uniwersum obcego, ewidentnie wtórnie. Nie wierzę, że scenariusz tego filmu powstał od razu jako prequel Obcego, wszystko zostało pożenione na kolanie i podane razem z popcornem.
Fenomenu serii o Obcym nie rozumiem, aczkolwiek filmy te są niezłe. Nie jestem po prostu fanem tego uniwersum, uważam że jest wymyślone na siłę, bazuje tylko na przyciemnionych obrazach rodem z H.R.Gigera. Brakuje mi w tym wszystkim drugiego dna, motoru napędzającego całą historię. Opowiastka o zaśluzowanym stworku z zębami to zdecydowanie za mało jak dla mnie na taki wielki kult. Najciekawsze w tym wszystkim są historie androidów, i tylko w tym kontekście cała seria broni się jako film. Znienawidzona przez fanów serii czwórka ma jako jedyna część serii ciekawy pomysł fabularny, reszta to tylko bieganie po ciemnych korytarzach (co też może się podobać, ale nie dorabiajmy do tego ideologii).
Ogólnie Prometeusz i starsze filmy z serii podobają mi się, ale jestem daleki od oglądania ich na kolanach.