Ocena na filmwebie oczywiscie nie adekwatna do klasy filmu. Jak mawiał jeden z profesorow z mojej uczelni - ludzi ułomnych intelektualnie zawsze będzie więcej, bo dziwnym trafem oni płodzą więcej i niestety złe geny się rozprzestrzeniają :)
Na potwierdzenie realnej wartości filmu ocena z IMDb:
Ratings: 7.6/10 from 114,402 users
Masz rację, ocena zdecydowanie nie adekwatna, góra 2/10, przy czym ja osobiście 20 min. po wyjściu z kina daje 1/10
Wow, po 20 minutach, to pewnie byles na 2D, gratulacje, pojsc do kina na film krecony kamerami 3D, ktory przerobili na 2D i to obejrzec wow. Akurat pierwsze 20 minut filmu byly niesamowite, a widoki jakie mozna bylo zobaczyc zapieraly dech w piersiach. Bravo za blyskotliwe pokazanie swojej ignorancji :)
Jakiej ignorancji. Byłem na wersji 3D i jakoś nie wiedziałem zbyt wielu scen zrobionych na potrzebę 3D, jedynie przelot nad rzeką w trakcie czołówki.
Co to kręcenia super kamerami 3D, to nie do końca rozumiem jak to możliwe, że jak była scena z burzą to zamiast pył i kamienie latać przed moimi oczami to latały na ekranie jak na zwykłym 2D.
Może mnie nazwać trolem, hejterem itp itd. Ja po prostu w połowie chciałem wyjść, a końcówka jak laska po aborcji latała lepiej niż olimpijczyk wprawiła mnie w bardzo wesoły nastrój. No ale potwierdza się hasło, nie masz planu ale masz duży fundusz - zrób film 3D, ludzie i tak są w XXI wieku za głupi żeby zauważyć fabułę.
Czy w 3D ułomności fabuły były mniej widoczne? Swoją niską ocenę filmy wystawiłem ze względy na dziurawą i nielogiczną fabułę a nie ze względu na efekty wizualne, które i w 2D były na dobrym poziomie. Dodatkowo 2 pkt odjąłem ze wciskanie fanom kitu jakoby była to część serii Alien. Co zaś do Profesora, głoszącego teorię że złe geny się lepiej rozprzestrzeniają co powoduje jak rozumiem coraz większą głupotę ludzi jako gatunku to mam nadzieję, że nie był to profesor biologii.
Ciekawe. Czyli niska ocena na filmwebie świadczy o przewadze "ułmoków intelektualnych" w społeczności, ale wyższa na IMDb świadczy o klasie filmu? Czyli w zależności od wyniku albo mamy idiotów, albo mamy geniuszy.
Według mnie oceny powinny byc dwie, jak na Gamespot.
Jedna User Score a druga Metacritic Score...
Wyłączając oczywiście was. Wy stanowicie wyspę rozumu na bezkresnym oceanie głupoty :)
No ale ze szczęścia chyba? Że trafiłeś do tej mniej ułomnej warstwy społeczeństwa.
Swoją drogą jakie to wszystko proste. Oceniasz film na 7 lub mniej i jesteś przygłupem, oceniasz na 8 lub wyżej i awansujesz do elity intelektualnej narodu. I do tego jest to wszystko poparte autorytetem profesora :)
Kratka złocistego napoju dla tego człowieka!
@ kriskelvin - Polacy to - niestety - w sporej mierze trolle, chamstwo i prostactwo, co dobitnie pokazuje Projekt Gr@żyna. Sporo ludzi ma tzw. "kompleks polaczka", który ukazuje się tym, że oceniamy wszystko przez nasz pryzmat (o, przepraszam: WASZ, bo ja się do tej grupy nie zaliczam) "zgnuśniałości", smęcenia, zrzędzenia i bór zielony wie czego jeszcze. Życie pod zaborami, obie wojny i ciągłe pokrzywdzenie swoje zrobiły i zakodowały w genach najbardziej negatywne cechy. Dlaczego kraje skandynawskie mają największą radość z życia, a Polacy nie potrafią cieszyć się z "niczego"? Uprzedzając - decyzję o kraju zamieszkania pozostawiam sobie, a nie innym. EOT.
Dobre. Czyli według ciebie jak film na jakimś portalu ma niską ocenę to tam są idioci tak ? A czemuż to film np. może się komuś nie podobać ? Dlatego że to film Ridleya Scotta, twórcy Obcego ? Niektórym się wydaje że jak przez fanboyów film zostanie okrzyknięty epickim to tak musi każdy uważać i oceniać 10/10, a jak oceni niżej to jest głupi, nie zna się, nie ma gustu itp.
Ja osobiście nigdy nie sugeruje się ani oceną na FW ani na IMDb. Idę do kina, oglądam i sam sobie oceniam.
I to jest prawidłowa postawa. Oceniać samemu, a nie sugerować się liczbami. Sam postawiłbym słuszne "8,5/10", ale że polówek nie można, to wolałem pół punkcika zawyżyć, tym bardziej jako fan "Obcego".
a może oświecisz tą tłuszczę pochodnią swojego intelektu i wskażesz, co takiego genialnego było w tym filmie?
ja dałem 5 - głównie za brak logicznych połączeń między różnymi wątkami.
jak dla mnie, to film miał 3 główne cele:
a) dwugodzinne widowisko 3D,
b) extension point dla filmu Prometeusz 2,
c) extension point dla filmu Obcy 0,
Łaaaał podajesz za przykład (oceniający wyżej Promka) jeden z najgłupszych narodów świata :D GRATULUJĘ, właśnie strzeliłeś sobie w kolano ;D