Prometeusz

Prometheus
2012
6,3 190 tys. ocen
6,3 10 1 190174
5,9 56 krytyków
Prometeusz
powrót do forum filmu Prometeusz

Ciekawy film

ocenił(a) film na 6

Prometeusza ogładałem w UK. Film ciekawy, z bardzo dobrą grą Charlize Theron. Najbardziej podobało mi się zakończenie. Nie polecam oglądać filmu w 3D. Efektów 3D w tym filmie praktycznie nie ma więc szkoda pieniędzy. Pozdrawiam:)

ocenił(a) film na 10
herbal83

Mam takie samo zdanie jak Ty na temat tego filmu. Udana produkcja. Warto zobaczyć jak już jest się zmęczonym oślyzgłymi zwierzami polującymi na załogi statków kosmicznych. To film dla tych, których zaintrygował siedzący na fotelu przy lunecie Space Jokey.

Azawakh

Jestem też tego zdania. Ale za pare chwil będą w tym temacie pyskówki że film bęznadziejny/ fantastyczny itp. Co się dzieje na tym forum....

ocenił(a) film na 8
herbal83

Bardzo dobra gra Charliz Theron czyś ty na głowe upadł człowieku. Napisz odrazu że Ci się bardzo podoba jako kobieta bo jej rola w tym filmie była przeciętna i nieszczególnie ciekawa. Elizabeth Shaw ona zagrała bardzo dobrze i to jej należą się brawa na stająco, jeszcze jej nie znasz ale poznasz bo już jest nową gwiazdą która zaczyna świecić coraz mocniej.....

użytkownik usunięty
Lukotoni

Rola Charlize Theron w Promku jest równie charakterystyczna co Vader'a w GW. Noomi Rapace też dobra, ale postać Elizabeth Shaw jest totalnie spapugowana z Ellen Ripley. Obie Panie niezwykle atrakcyjne, Rapace szpanuje w filmie umięśnionymi udami :)

Czy ja wiem jest tyle nawiązań do 8 pasażera podróży że obie się zachowują jak Ellen w zależności od sytuacji choćby ta scena gdy Vickers nie chce wpuścić na pokład statku zainfekowanego Holloway-a to marna kopia sceny z Ósmego pasażera Nostromo kiedy to Ripley nie chce wpuścić na pokład Nostromo Kane-a tylko że w Prometeuszu jest ona tragiczna.

ocenił(a) film na 8

No w kombinezonie nie była tak seksowna :)

użytkownik usunięty

Taka miala być Meredith . ja mysle ze ona sie pojawi w kontynuacji jeszcze

użytkownik usunięty

Niewiem czemu na sile doszukiwac sie tu podobienstwa do Obcego 1

hahaha oglądałeś ten film w ogóle tam jest masa nawiązań i podobieństw do Obcego #1 i się w cale nie trzeba doszukiwać są podane na tacy aż za bardzo bo razi to po oczach.

użytkownik usunięty
kadim_filmweb

analogi a nie doslownych scen

użytkownik usunięty

nawet jesli ... to jest to usmiech w strone fanow i to sa sceny ktore maja jawnie nawiazywac do pierwowzoru tak jak np. narodziny obcego : ) . ale mimo wszystko inne . nowe . moim zdaniem swietna robota . bo wiadomo ze mlodzi widzowie maja w d. u p i e film w 1979 roku a fani seri z kolei tylko czekaja na takie obrazki i nie doczekaja sie obcego bo to bylo zapowiedziane od poczatku

ocenił(a) film na 8
kadim_filmweb

Film jest w pewnym sensie prequelem do filmu "Obcy: Ósmy pasażer Nostromo",
ale na szczęście udał się nie jest naciągany.....

ocenił(a) film na 6
Lukotoni

Ja nie oceniam aktorek po ich atrakcyjności tylko w sposób w jaki zagrały swoją rolę. Elizabeth Shaw? hmm niestety, ale jej gra aktorska nie zapadła mi szczególnie w pamięci mimo, że tak samo jak Charliz Theron jest kobietą i to wcale nie brzydką.

ocenił(a) film na 8
herbal83

No to znajć mi aktorke która potrafi tak zagrać sceny strachu, lęku, paniki. Ridley Scott wiedział co robi biorąc ją do tego filmu, wybrał ją z pośród wielu kandydatów i sprawdziła się w tej roli doskonale. Pamiętajmy że tak samo zaczynał Ellen Ripley aktorka ją grająca nie była faworytem i była mało znana ale miała w sobie to coś co Riddley zauważył i to był szczał w dziesiątke.

ocenił(a) film na 8
herbal83

Charliz Theron strasznie przykuwa do siebie uwage z tego powodu że jest zabójczo piękna. Jak ją widzę na ekranie to nie potrafie spuścić z niej zwroku tak mi się na nią fajnie i przyjemnie patrzy :)

użytkownik usunięty
Lukotoni

I bezwzględnie dominująca (w roli Vickers). Z Szefowej wzroku się nie spuszcza, dopóki nie pozwoli Ci na oddalenie się :)

ocenił(a) film na 8

Wypełniłbym każdy jej rozkaz byle jej dogodzić :D

użytkownik usunięty
Lukotoni

Zgadzam sie :P

użytkownik usunięty

Odwalić mi się od MOJEJ Szefowej, bo Was Xenomorphem poszczuję :)

użytkownik usunięty

była swietna, była zimna, bez emocji , pachniała kamieniem i chciała juz wracać do domu :D ... sadze ze niezliczone xenomorphy przybyly by na jej rozkazy gdyby tylko chciala :P

ocenił(a) film na 8

Krótko mówiąc dobrze zagrała zimną su...ke :)

użytkownik usunięty
Lukotoni

Dokladnie :P

użytkownik usunięty
Lukotoni

Nie dobrze, tylko rewelacyjnie.

użytkownik usunięty

Albo poprostu nie miala ludzkich uczuc i emocji bo byla androidem . wiec dobrze zagrala swoja role

herbal83

Ja nie rozumiem jak można twierdzić, że Rapace gra słabo? Po samym zwiastunie w ciemno dałbym jej Oscara za najlepsza rolę kobiecą, ta aktorka jest genialna, jedno jej spojrzenie i nogi się łamią.

Lukotoni

postać może była i nie ciekawa ale na jakiej podstawie mówisz, że źle zagrała?

ocenił(a) film na 8
Private_Witt

Ponieważ na końcu zgineła w głupi sposób :)

użytkownik usunięty
Lukotoni

Tam wszyscy zgineli glupio bo zaloga byla poswiecona dla wazniejszych celow, zostala tylko jedna osoba ktora miala zaskakujaco silny instynkt przetrwania :]

głowa Davida to też zawsze coś;p

użytkownik usunięty
Private_Witt

bez niej Ela by sobienie poradzila :)

Głupio zginęła bo to blondynka;)

użytkownik usunięty
Mazurian

nie wiadomo jeszcze czy zginela :) ... ale cos trzeba bylo zrobic bo film sie konczyl :P

ocenił(a) film na 8
Private_Witt

A tak na poważnie nie mówiłm że źle zagrała tylko że jej rola była mało ciekawa, ale czego można się było spodziewać po roli zimnej , niedostępnej i surowej Szewowej....

użytkownik usunięty
Lukotoni

Była bardzo ciekawa, tym bardziej jesli sie okaze ze tez byla androidem, a wszystko na to wskazuje

użytkownik usunięty

Ale zgadzam sie ze sama postać nie byla rozpisana szczegolnie . miala drobna role do odegnania . niemniej jednak przydala by sie jaka interakcja wieksza z Davidem . za malo jej bylo wogole . ale film byl za krotki zeby mozna bylo wszystko pokazac moze w werji wydluzonej bedzie wiecej moze bedzie sceca erotyczna ktora wycieli . cos tam sie chyba stalo

użytkownik usunięty

"Momenty" będą? To koniecznie trzeba będzie w DVD sie zaopatrzyć :)

użytkownik usunięty

...

użytkownik usunięty

zdecydowanie czekam na wersje BL :P

ocenił(a) film na 8

Ona była androidem skąd te wnioski wyniosłeś?
Przecież bzykał się z nią kapitan statku więc raczej chyba była człowiekiem :)

użytkownik usunięty
Lukotoni

A widzailes jak sie bzykali . zreszta skad wniosek ze android nie moze sie bzykac? widziales blade runnera?

ocenił(a) film na 8

bardzo dawno temu i już go nie pamiętam:)
więc pora sobie przypomnieć właśnie zasysam wersje blu-ray :)

użytkownik usunięty
Lukotoni

Pozdrow ode mnie Rachel :P

Lukotoni

"Bardzo dobra gra Charliz Theron czyś ty na głowe upadł człowieku. Napisz odrazu że Ci się bardzo podoba jako kobieta bo jej rola w tym filmie była przeciętna i nieszczególnie ciekawa. "
hmmmmmmmm mówisz;p?

ocenił(a) film na 6
Private_Witt

Człowieku, co ma do jej gry aktorskiej uroda? Czy wy wszyscy zwracacie uwagę na to, że jest to kobieta i w dodatku jest bardzo ładna? może jestem gejem i kobiety mnie nie ruszają więc twój argument może być chybiony! może i jej postać była przeciętne i nieszczególnie ciekawa, ale za to w sposób w jaki została zagrana przez Theron sprawił że ten film chciało się oglądać, oczywiście jest to tylko i wyłącznie moje zdanie, i jak każdy mam prawo wyrażać własną opinie:)

herbal83

to cytat, więc nie do mnie z tym wywodem baranie ;]

ocenił(a) film na 6
Private_Witt

Private_Witt twoja ostatnia wypowiedz pokazuje jakim poziomem kultury dysponujesz czyli żadnym

herbal83

Twoja ostatnia wypowiedź z kolei pokazuje jaki poziom inteligencji reprezentujesz.

użytkownik usunięty
Private_Witt

Niektóre pyskówki tutaj są rozbrajające :)

użytkownik usunięty
herbal83

Jeżeli rola uwzględnia uwodzenie, zwłaszcza bierne, pasywne, poprzez struganie oziębłej, niedostepnej, z innej ligi (po angielsku: playing hard to get), to uroda i sexappeal są niezbędnymi środkami wyrazu.

ocenił(a) film na 2
Lukotoni

Znam wiele zimnych surowych bohaterek w filmach których gra nie tylko wciągała ale i zarysowanie postaci było genialne.. to nie wina Charlize, żę miała tak chu**wo rozpisaną role, natomiast kompletnie nie wyróżnia się w filmie.. nie dlatego, żę była zimna, po prostu NIC SPECJALNEGO nie pokazała, jeśli widzicie tam kunszt, to albo jesteście ślepi (jak ja oglądając Resident evil i patrząc na Milę) albo niewiele widzieliście..