Prometeusz

Prometheus
2012
6,3 190 tys. ocen
6,3 10 1 190174
5,9 56 krytyków
Prometeusz
powrót do forum filmu Prometeusz

Wiem, fani serii zaraz mnie zjadą, sam jestem fanem serii Obcy i wiem że wszyscy piszą że ten film jest podobny do obcego ale nie ma z nim nic wspólnego.
Z takim nastawieniem oglądadałem ten film, ale po obejrzeniu filmu wnioski się aż same nasuwają. Tu jest włąśnie odpowiedź skąd się wziął Obcy - został stworzony jako broń biologiczna, która miała nas zgładzić (te jaja to takie bomby przecież) przez tych naszych całych Inżynierów. Na samym końcu z naszego Inżyniera wychodzi stworek który przypomina niueco naszego znanego obcego. Jak wiemy obcy ewoluował za każdym razem w zalezności z jakiego rodzaju organizmu pasożytował. A więc złozył już normalne jaja ten obcy, a potem czekał aż Ziemianie znowu przylecą i to była wyprawa Elen Ripley. Co o tym sądzicie ?

ocenił(a) film na 7
steepien

Dokładnie to samo pomyślałam! I zgadzam się, że Prometeusz nie jest podobny do Obcego. lecz jest genezą powstania nowego gatunku. Nie ma się co z tym faktem kłócić.

steepien

Jestem fanem, ale mimo to nie rozumiem dlaczego inni (fani) twierdzą, że film nie ma nic wspólnego z Obcym. Jest to ewidentnie prequel, tyle że dość luźny. Dobrze uważasz, ale z jednym nie mogę się zgodzić. Wydarzenia w Prometeuszu w przeciwieństwie do Obcego mają miejsce na innej planecie/księżycu. W Obcym mamy LV 426, a w Prometeuszu LV 223 (nie to nie jest wymysł fanów, wyraźnie wymawiają nazwy obu księżyców w filmach). Są to księżyce znajdujące się w tym samym układzie i na obu księżycach prowadzone były eksperymenty które zakończyły się wielką katastrofą.

szmyrgiel

czyli to może ta Elizabeth jak poleciała na ich planetę "matkę" - była to planeta LV 426 - zbombardowała ich tą bronią i ich wykończyła ;p to taka moja interpetacja, ale nawet oznaczenia planet, czy księżyców są podobne, jakb wskazanie autora że są sąsiadujące ze sobą. Coraz bardziej uważam, że tak jak mówisz ten film jest luźnym prequelem Obcego.

steepien

Nie wydaje mi się, żeby Elizabeth rozpoczęła eksterminację Inżynierów, ona odleciała bo chciała znaleźć to czego od początku szukała, czyli prawdę o stwórcach ludzkości. Poza tym jest zbyt religijna, zbyt pokojowo nastawiona do świata, żeby poprowadzić samej wojnę;). Księżyc LV 426 nie wygląda na planetę macierzystą Inżynierów, to jedno wielkie wymarłe pustkowie, tak samo jak LV 223, a Inżynierowie tam również zginęli przez xenomorphy ale w innej fazie rozwoju (jeden z nich miał ślad po Rozpruwaczu).

ocenił(a) film na 7
szmyrgiel

A jaka jest różnica w latach między Prometeuszem a Obcym? Mam na myśli lata w filmach...nie pamiętacie jak to było z obcym? Zawsze gdzieś się wcisnął, możliwe, że i tym razem tak się stało. Gdyby reżyser miał wyjaśniać wszystkie wydarzenia to film by trwał 10 godz..:p

ocenił(a) film na 3
Sarna7470

"A jaka jest różnica w latach między Prometeuszem a Obcym?" - akcja "Prometeusza" dzieje się na ok. 30 lat przed wydarzeniami z "Alien".

steepien

ale tak z ciekawości Scott mówił, że jest to nawiązanie do Obcego, czy że zupełnie nie ma związku między tymi filmami ?