Prometeusz

Prometheus
2012
6,3 190 tys. ocen
6,3 10 1 190174
5,9 56 krytyków
Prometeusz
powrót do forum filmu Prometeusz

Niedopowiedziana postać Davida, ale myślę że to tylko dodało smaku fabule. 7/10

ocenił(a) film na 4
yulbeano

David ... Bowie? :)
Żartuję. Dla mnie beznadziejny film. Sorry.

TheThing

Gusta są jak jak dupy, każdy ma swoją ;)

yulbeano

W moim odbiorze to najinteligentniejsza postać z całej załogi. Pozornie korzy się, jest uprzejma i pomocna, ale dokładnie wie, co robi, gdy jest zostawiona samej sobie. Także uważam, że jest w filmie najlepsza. P. bez Davida byłby jałowy.

Anna_Sandstorm

Tylko pozostaje pytanie - dlaczego to robi, bo wygląda to na dokładnie przemyślane działanie? ;)

yulbeano

Dowiemy się pewnie w dwójce :)

Anna_Sandstorm

:) Mój własny domysł - znał języki, czytał te wszystkie inskrypcje, wiedział co zagraża ziemi, nie chciał do tego dopuścić i dlatego chciał "zgładzić" tą ekspedycję, ale to tylko mój własny domysł jak wspomniałem wcześniej ;)

yulbeano

Można nawet zaryzykować stwierdzeniem, że David jest najlepszym androidem w serii Obcy. Jedynym jego konkurentem może być Bioshop, ale wizualnie raczej wymięka (za bardzo wygląda jak człowiek, za mało sztuczny).

szmyrgiel

Z drugiej strony Bishop był już po nim, czyli pewnie technika też się posunęła do przodu i dlatego nie miał już tego "cyborgowego zacięcia" ale zgadzam się - jego postać jest tu najbardziej kluczowa i faktycznie odegrana wspaniale ;)

ocenił(a) film na 9
yulbeano

pewnym kluczem do zrozumienia postaci Davida jest oglądnięcie Lawrence'a z Arabii, a właściwie zrozumienie tytułowego bohatera, a potem samego filmu i przesłania (film dla odważnych, czas to 3 godz i 50 min) potem można "rozkminiać" David'a jak i część Prometeusza.
Ja zwróciłem uwagę na ten film uwagę oglądając chyba za 3 razem Prometeusza i myślę sobie, że coś musi być w tym filmie... przerobiłem kultowy film z '62 roku i zupełnie jakbym oglądał tam Davida! on się do tego stopnia wzorował na bohaterze z filmu, że ma się wrażenie że to te same postacie. Zresztą nie będę się rozpusywał i zdradzał wam przyjemności, kto chce to sam do tego dojdzie... już po paru minutach filmu można zauważyć pewną liczbę identycznych kwestii w jednym jak i w drugim filmie.
Pozdrawiam.

TEGERA_DJ

Oglądałem Lawrence'a dość dawno temu, ale chętnie do niego wrócę ;) Ciekawy jestem, czy uda mi się na podstawie jego postaci odszyfrować motywy David'a ;) Na pewno się tu tym podzielę ;)