Witam. Jako, że film bardzo mi się spodobał; pozostawił wiele tajemnic etc. i jako, że jest to rzekomy prequel wszystkich "Obcych" chciałbym przyswoić sobie całą ich serię. Widziałem "Alien vs Predator I i II", ale to była tylko zwykła rozwałka. Widziałem też pierwszą część, ale pamiętam ją jak przez mgłę (SPOJLER - pamiętam, że główna bohaterka ucieka kapsułą ratunkową i okazuje się, że Obcy jest w środku - jeśli to nie 1 część, to nakierujcie mnie proszę).
Więc dochodzę w tym wszystkim do pytania dla sympatyków: od czego zacząć? Dobrze rozpocząłem oglądając "Prometeusza"? Następnym filmem powinny być wszystkie w kolejności czy inaczej to wygląda? Wiem, że przydałoby się poczekać jeszcze na sequel "Prometeusza", ale chyba bym się zanudził. Czekam na odpowiedzi i za każde pomocne z góry dziękuję.
Kolejność Alienów zgodna z kolejnością ich wpuszczania do kin - "Alien", "Aliens", "Alien 3", "Alien: Ressurection".
PS. Tak, to była pierwsza część.
mi tez Prometeusz bardzo sie podobał, zdziwiłem się tyloma wy7powiedziami na nie hłehłehłe. Uczta dla oczu . Co do Alienów "Alien: Ressurection bym sobie podarował ;)
Jeśli ogląda się Prometeusza a nie oglądało się Obcego to wstyd taki że lepiej o tym nie pisać po pierwsze zawsze wszystko ogląda się po kolei,po drugie w Prometeuszu masz największe nawiązanie z 1 części Obcego to na przykład statek,obca forma za sterami która w 'Alien" była bardziej szkieletem nieznanej istoty tutaj jest to kombinezon tego olbrzyma,co mnie przyznam zniesmaczyło bo ludek był niezły,a okazał się kombinezonem mamy tu też ośmiornice ogromną podobną do pajączka z jaj obcego jak i jest obcy tylko jakiś inny może ze względu na to że przebywał w innej istocie a nie w człowieku.Tak na prawdę to wszystko co było w obcym Ridley przerobił i wrzucił do Prometeusza,oglądając Obcego wcześniej zauważyłbyś że te bombki z tym czarnym płynem przypominają jaja obcych, ciekawi mnie czemu to zrobił czy z braku pomysłu czy specjalnie by zachęcić fanów Obcego jednak fanowi sprawia to mierną przyjemność bo z tajemniczego ludka na fotelu robi istotę podobną do człowieka co jest za razem smaczkiem jak i wielkim błędem bo niszczy tajemniczość tejże istoty.
Wygląda na to, że oglądałem pierwszą część "Obcego". Poza tym zauważyłem podobieństwa o których mówisz, bo względnie ogarniam uniwersum Aliena, ale po "Prometeuszy" odniosłem wrażenie, że warto przyswoić całą historię z większą uwagą.
Jest jeszcze coś ciekawego dt. historii Alien'ów? Jakieś teksty, komiksy, animacje?
Jakby chciał "ask Google", toby to zrobił. Nie przyszło Ci do główki, że zapytał właśnie dlatego, ponieważ chciałby dostać odpowiedź na forum tego filmu? Skoro nie masz nic do powiedzenia, to w jakim celu się udzielasz?
Jak kolega zasugerował: obejrzyj sobie po kolei wszystkie alieny. Potem też te nieszczęsne oba AvP, jeśli chcesz. Chociaż z Prometeuszem nie będzie to mieć nic wspólnego za wyjątkiem nawiązania do ostatniej sceny filmu, planety LV-426, wokół której orbituje księżyc LV-233 (na tym księżycu ląduje Prometeusz), korporacji Weyland jak i ewentualnie Davida, który może uchodzić za protoplastę Asha i Biszkopta.