Interesuje mnie, dlaczego czarny (Idris Elba - notabene znakomity jak zawsze i najlepszy ze
wszystkich w filmie) aktor zagrał postać o imieniu Janek? Czyżby było tak, że to imię rodem
z kraju zatwardzialych rasistów i ksenofobów to Ridleya Scotta wyraz pogardy dla logiki?
Według Ridleya w czasach gdy dzieje się Prometeusz nie będzie takich podziałów jak dzisiaj, Janek pochodzi z Marsa gdzie koloniści dostawali imiona z całego świata.
No tak, jak Mars otworzy granice, to pewnie zaraz 5 milionów Polaków tam pojedzie za robotą :)
haha, dobre :D patrząc na polską ilość emigrantów - bardzo możliwe w przyszłości :D
Dobry muzin od "siema, Heniu" może narobić po pijaku dzieci.
Zresztą, skąd wiesz, że to imię, a nie nazwisko?
Pewnie gdzieś jeszcze na Ziemi istnieje nazwisko lub imię "Janek", które nic wspólnego z Polską nie ma. Nie jesteśmy pępkiem świata.
A co to Murzyn to obrazliwe okreslenie? Mówiłem ze Polska to rasistowski kraj :) Jak kolo pochodzi z Marsa to trudno nazwać go afroamerykaninem. Ale z tym nazwiskiem to racja, moze nazywa sie na przykład Bogdan Janek?
Wszyscy powinniśmy być dumni z Janka.Jedyny co nie zachowywał się jak kmiot w kosmosie,wiedział jak do kobitki sie odezwać żeby po dwóch zdaniach przyniosło to zamierzony efekt.I na koniec stawił słuszny opór osadzony w ułańsko-kawaleryjskich tradycjach.Widać że swój chłop był))))Chwała.
dokładnie ! mimo ze czarny jak smola to ulanskiej fantazji mu nie zabraklo ! smierci smieje sie w twarz, przy ladowaniu ma za nic procedury bezpieczenstwa. reszta pozapinana pasami robi pod siebie ze strachu a janek jak prastary slowianski dab twardo stoi za konsoleta. niestraszne mu turbulencje i inne takie ! swoj chlop. poza tym babeczke potrafi zbajerowac dwoma slowami (jak zauwazyl wpisowicz powyzej) i co tam ze koledzy z ekipy zgubili sie akurat w jakims durnym kopcu, furda ! poruchac trzeba.
a i jak sie poswiecic trzeba dla calej ludzkosci to tylko splunie z pogarda i jebut w rogala wrednego inzyniera.
na 100% ,mimo ze ekipa nie zabrala mnostwa potrzebnego sprzetu, w komorach kriostacyjnych (czy jak sie to gie..nazywalo) mrozil sie zacny zapas luksusowej i wyborowej.
dlaczego mysle ze 100% ? to chyba jasne, wiekszosc wyznawcow twierdzi ze ci co krytykuja to debile bo wiele rzeczy trzeba sobie dopowiedziec lub wyobrazic. to se wyobrazilem...
A że kolorek w naszej strefie geograficznej niechodliwy)))Mamy 80 lat aby tą niesprawiedliwość społeczną nadrobić.
No i jeszcze przeleciał panią szefową Vickers, albo żeby było wymowniej - Charlize Theron, brawo! :D
John brzmi zbyt banalnie - Janek dużo lepiej. Z kolei nazwisko Blackbird brzmi groźniej i poważniej niż Kos. A że Dariusz Wolski wychował się na "Czterech pancernych", no to już reszta jest prosta. I nie mówcie że Janek nie miał na nazwisko Kos - nad tym również trzeba się pochylić i zastanowić - to jest przecież film dla ludzi inteligentnych.
Logicznie rzecz biorąc masz rację, że to nazwisko. ALE ... w filmie jest wiele rzeczy mniej lub bardziej logicznych. Być może on nazywał się po prostu Janek Janek w skrócie JJ ...
Wy tak na poważnie... Boże, litości... Oczywiście, że to na plakietce nam undurze to nazwisko. A JJ to skrót od imienia i nazwiska, np. James Johnson.
A dlaczego nie Janek Janek? Może to seryjny zabójca - najlepszą wykładnię ich imion/pseudonimów podał Jerry Fletcher (grany przez Mela Gibsona) w "Teorii spisku".
Może i Janek Janek, nie wiem. W każdym razie JJ (i podobne) pochodzi od pierwszych liter imienia i nazwiska.
Może wzięli słownik imion google i wybrali pierwsze imię, jakie wypadło ;) Jest to najpopularniejsza metoda wśród fantastów tworzących bohaterów.
Ten film naladowany jest symbolika religijna, zwlaszcza hebrajska imie Jan jest jednym z najwazniejszych żydowskich.
Nie bierz tego za bardzo do siebie, potraktuj na luzie ale zastanawianie się dlaczego czarnoskóry ma na imię Janek, a jeszcze dorabianie do tego narodowościowej ideologii...no nic, jak pisałem, dla mnie to skutek przejściowego, chwilowego znudzenia.
Powiedzmy ze mam specyficzne poczucie humoru ;) A co do samego Janka, tutaj to nie imie a nazwisko. Dla nas brzmi polsko ale stawialbym raczej na to, ze to tylko przez przypadek tak wyszlo.