PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=523230}

Prometeusz

Prometheus
2012
6,3 190 tys. ocen
6,3 10 1 189735
5,7 74 krytyków
Prometeusz
powrót do forum filmu Prometeusz

Jestem wielką fanką "Obcego", wszystkich części, a raczej kontynuacji (oczywiście mam na myśli od "Pasażera Nostromo" do "Przebudzenia"). Bardzo chciałabym wiedzieć, co podobało Wam się w tym filmie i dlaczego miał być nawiązaniem do "Alien"! Dla mnie był beznadziejny. Za dużo się spodziewałam? Na początku fabuła zdawała się być interesująca, ale jak mówią niektórzy: "Im dalej, tym gorzej". O co chodziło? Ludzie poszukujący stwórców, którzy ostatecznie tak naprawdę chcą ich (ludzi) zabić...? Tajemnicza substancja, która wywołuje... co? Szaleństwo czy śmierć? Android (nawiązanie, w końcu!) wzorowany na tym z "Ósmego pasażera...", zły, podejrzany i ma niecne plany... ale jakie? O co chodzi z tą ciążą? Co to za "ośmiornica", po co w ogóle bohaterka miałaby ją rodzić? Myślałam, że urodzi się osobnik z rasy stwórców. ale jednak nie. Android doprowadził do cierpienia bohaterki i zdawało mi się, że się domyśliła, ale jednak dalej z nim poleciała, ufała mu, zero urazy...? No i ten kosmita na końcu, o co chodzi? Ośmiornica kogoś "infekuje", a potem - "Obcy" się kłania - przez klatkę piersiową wydobywa się kosmita? Może mi ktoś wyjaśnić, o co chodziło twórcom filmu? Tak na marginesie, gdybym mogła spotkać Ridley'a, to zapytałabym go:" Czemu tak spartoliłeś?" . Jedyny plus to porządne zdjęcia. Fabułę jak na razie ocenia na dno totalne, ale czekam na wyjaśnienie, może po prostu nie zrozumiałam...

użytkownik usunięty
MissMary

Fabuła nie jest zła, ale cholernie mocno spieprzona i niedopracowana niestety. W tym filmie przede wszystkim podobało mi się to, że jak dla mnie - osoby niezbyt lubiącej SF - film był przyjemny w odbiorze i bardzo mnie wciągnął, mimo swoich błędów.