Prometeusz

Prometheus
2012
6,3 190 tys. ocen
6,3 10 1 190174
5,9 56 krytyków
Prometeusz
powrót do forum filmu Prometeusz

Do filmu podszedłem sceptycznie, bo słyszałem bardzo wiele złych opinii. Jak to dobrze, że jednak zdecydowałem się obejrzeć, bo na prawdę film mi się podobał (może po prostu ostatnio oglądałem za dużo komedii i miałem ochotę na coś innego).
Tak czy siak bardzo ciekawi mnie druga część. Wydaje mi się, że nie będzie tym razem miała nic wspólnego z serią Obcy. "Słynnego kosmitę" pokazano nam na koniec filmu i chyba tyle powiązań wystarczy. Druga część będzie pewnie o podróży panny Shaw i Davida na dziewiczą planetę naszych stworzycieli i bardzo mnie ciekawi jak to pokażą. Tylko ekipa "trochę" się skurczyła, więc nie będzie kogo zabijać...
Jakieś pomysły na drugą część?

michal9403

Prealien (ten z końcówki "Prometeusza") dostał się na statek Dave'a i Ellie i dostanie się dzięki temu na planetę Inżynierów. Wtedy wątki fabularne ulegną rozdzieleniu. Z jednej strony będziemy mieć prealiena, który przejdzie w aliena zapłodniwszy jakiś lokalny gatunek pseudodinozaura. Z drugiej Ellie i Dave'a, którzy będą próbowali przeżyć na planecie, ścigani przez Inżynierów. Planeta będzie bardzo piękna, lecz mroczna, coś jak z gry Unreal 1. Okaże się nie główną ostoją Inżynierów, ale jakąś wypadówką, na której będą bazy. Także jakieś świątynie kultów i zrujnowane metropolie. Nasza dwójka dotrze do jakiejś świątyni, gdzie będzie przebywać "Bóg" odpowiedzialny za stworzenie Inżynierów i ludzi. Ellie będzie się też chciała dowiedzieć, czemu ludzie mają umrzeć. Ten Bóg okaże się neutralny, czyli będzie myślał o dobrze wszechświata a nie gatunku. Dowiemy się mniej więcej tego samego, co już wiemy na temat zagłady ludzkości - że jest zbyt inteligentna i niebezpieczna dla wszechświata. Pamiętając niewypał z czernią, Bóg postanowi zgładzić ludzkość, wysyłając na Ziemię odłowione Królową (wykształciła się w międzyczasie) i alieny, które się w namnożyły na planecie. Ellie będzie chciała temu zapobiec. Wkradną się z Dave'em na odlatujący prom Inżynierów i tam pootwierają klatki z alienami. Wszyscy zginą, prom rozbije się na Acheronie. Davidowi uda się ustawić sygnał ostrzegający, który będzie lecieć w kosmos, póki nie wyczerpie się zasilanie statku.

Wyjdzie także na jaw, że Dave zabił Charliego, co wkurzy Ellie, która się zakocha w androidzie ;) Mógłby być taki wątek i mieć wpływ na późniejsze decyzje bohaterów. Może ich poglądy się rozdzielą? Np. Dave będzie chciał zagłady ludzkości, przekonany słusznością decyzji Boga, a Ellie będzie z nimi walczyć?

Anna_Sandstorm

brzmi nieźle ;)

michal9403

A wszystko to naturalnie w 7D! :)

michal9403

Wydaje mi się, że dwójka będzie wyglądała tak: Kolejna grupa badawcza (w większości mięso armatnie) szuka obcą cywilizację, tropy prowadzą na jakąś odległą, ale w jakimś stopniu wyjątkową planetę (pustkowia, dżungla itd zamieszkana, lub niegdyś zamieszkana przez Inżynierów). Bohaterowie znajdują tam duet znany z jedynki, który poszukiwał odpowiedzi na pytania z jedynki. Dalszy przebieg będzie pewnie podobny do tego z jedynki, czyli szukanie prawdy i walka z nieznanym.

ocenił(a) film na 3
michal9403

Sequel będzie niczym "Rocky", ale w kosmosie. Planeta inżynierów okaże się jedną, wielką siłownią. Shaw pokazała swoją niezwykłą sprawność fizyczną w pierwszej części, więc odpowie na wyzwanie rzucone przez dżokejów. Będzie jadła stejki, pakowała i modliła się. David przyrządzi jej taki raket fjuel, że w finale pani doktor wygra tytuł Mistera Universe.

A na serio - lepiej, żeby druga część nie powstała. Jakoś nie widzę w tym sensu.