Prometeusz

Prometheus
2012
6,3 190 tys. ocen
6,3 10 1 190174
5,9 56 krytyków
Prometeusz
powrót do forum filmu Prometeusz

wlasnie skonczylem ogladac na playtube i film masakra
kopia slaba na maxa ale (moze to wydawac sie komus dziwne) dodalo filmowi
vintage smaczka bo na trailerze wygladalo to zdeczka kompterowo troche zle zrobilem
ze
nie poczekalem do nocy z ogladaniem bo klimat niesamowity(zaczalem wczoraj
wieczorem i nie moglem sie powstrzymac...)

zajebicho scena jak ten robot pyta sie tej babki czemu chce sie dowiedziec dlaczego
chca nas zniszczyc, co im sie w nas nie udalo... ilosc motywacji jakimi kierowali sie
bohaterowie zeby tam poleciec to, wydaje mi sie, byla wskazowka do odpowiedzi na
to pytanie. jeden polecial dla pieniedzy, drugi poprostu jest fachowcem robiacym
swoja robote, trzeci by stac sie niesmiertelnym,czwarta aby zdobyc wladze...
przezyla tylko ta babka, wydaje mi sie, ze zostala celowo oszczedzona (scena jak ten
stworca patrzy jak ona ucieka i jej na to pozwala). Mysle ze to dlatego ze kierowala sie
checia zglebienia tajemnicy czlowieczenstwa, tego kim i po co jestesmy, a reszta byla
pochlonieta nie tym co istotne, a jakims ludzka szarzyzna z jakia mamy doczynienia na
codzien i dlatego stworcy postanowili nas pozabijac...

niespodziewalem sie takiego filmu sf, nowa jakosc jak nic, brawo

abstrachuje tutaj od warstwy wizualnej moim zdaniem slabej (jak napisalem wyzej
ogladalem na playtube a z racji ze wychowalem sie na VHS to naprawde polecam
ogladac w ten sposob) i nonsensow w stylu braku ostroznosci przy kontakcie z obcymi,
ale powiedzmy ze mozliwe bylo, ze w atmosferze
statku byla substancja, ktora sprawiala ze pod jej wplywem czlowiek tracil czesc
zdrowego rozsadku...

kuban99

Wybacz, ale jak możesz oceniać efekty wizualne jako słabe, skoro oglądałeś w gównianej jakości? Cały świat chwali ten film za efekty, w IMAX 3D robi podobno monstrualne wrażenie.

ocenił(a) film na 9
0wner2

Ogladalem trailery one sa dobrej jakosci... na trailerach wszystko wyglada bardzo sterylnie tak jak w grach komputerowych mi osobiscie to sie nie podoba moze sie myle i kinie bedzie to wygladac swietnie bardzo bym chcial zeby tak bylo. Ja lubie jak jest troche brudno... Nie wiem kto odpowiadal za warstwe wizualna, ale moim zdaniem nowe gwiezdne wojny lepiej wygladaly to jest moje subiektywne odczucie - szanuje opinie innych, ale przynajmniej dopoki nie pojde do kina dopoty bede sie tego trzymal . Ale tak jak pisalem ja wychowalem sie na VHS.

Szczerze mowiac w tym momencie zalezy mi na opisaniu tego jak bardzo ciesze sie ze powstal film S-F z takim przeslaniem. Wlasnie widzialem fragmet wywiadu z Ridleyem i on tam mowil ze w ostatnich minutach filmu zrozumiemy o co chodzi i tak jest w rzeczywistosci... Jezeli chodzi o fabule to ten film jest dla mnie niesamowitym skokiem jakosciowym - nie nazwe go arcydzielem, ale jak dla mnie w tym momencie jest to film bardzo wazny dla przyszlosci filmowego S-F. Mysle ze jezeli kino S-F bedzie dazyc w tym kierunku to czekaja nas piekne czasy.

Jezeli ktos uwaza ze sie myle to prosze o propozycje filmu S-F o tak glebokiej fabule i tak humanistycznym przeslaniu. Z gory dziekuje.

kuban99

Ok, teraz Cię rozumiem. To kwestia gustu, mi osobiście bardzo ta sterylność Prometeusza odpowiada ;)

kuban99

wg mnie ostro go przeceniasz ale kto wie, moze to ja nie doceniam tego filmu. kwestia gustu. do mnie nie trafil. i mam wrazenie ze oczywiscie specjalnie nie zrobili go jako zamknietej calosci, zeby zostawic sobie drogę do kolejnej (nych) części