Prometeusz

Prometheus
2012
6,3 190 tys. ocen
6,3 10 1 190174
5,9 56 krytyków
Prometeusz
powrót do forum filmu Prometeusz

A ja specjalnie się zarejestrowałem na filmwebie zeby tylko skomentować film. Nie wiem czy ludzie zauważają, ale na rynku filmowym bardzo mało jest filmów SF w stylu podróży kosmicznych. Na palcach ręki można policzyć filmy które wyszły przez ostatnie 5 lat (w takim konwencie). I właśnie między innymi dlatego warto iść na ten film i zobaczyć jak porządne kino SF wygląda (bo mało kiedy wychodzi jakiekolwiek kosmiczne SF)

Jestem zachwycony filmem choćby dla samych scen ze lądowania statkami kosmicznymi. Zgadzam się że w filmie występuje pare nielogicznych zwrotów akcji ale patrząc na całokształt, obraz jest rewelacyjny. Nie chce wchodzić w dyskusję o prequel czy nie prequel, czy lepszy od obcego czy nie lepszy, czy nudny czy nie nudny. Każdy sobie odpowie czy się podobał czy nie.

Film jest zachowany w konwencji obcego, cały czas można odczuwać lekkie napięcie. Jest podróż kosmiczna, high tech, zwiedzanie nieznanego, alien technology itp.
Jak słysze opinie że ktoś próbował niezasnąć, albo zerkał na zegarek... <FACEPALM> To czego sie spodziewaliście? Czy jakbyście byli na Obcym 8 pasażer Nostromo to też tak byście się zachowywali? Czy lubicie w takim razie świat SF w takim wykonaniu? Jeśli nie to czemu akurat oglądać Prometeusza?

Podczas wychodzenia z kina znajomy powiedział mi: "Bajka dla małych dzieci" bo spodziewał się horroru na miarę Lśnienia. Jeżeli się nie podobało, spoko, rozumiem i szanuje, ale dajcie sobie uzmysłowić, że komuś może się podobało i wcale to nie znaczy, że ma gorszy gust niż inni.

ocenił(a) film na 4
radekksk

Ja jestem zawiedziony,bo jakbym chcial sobie poogladac statki kosmiczne,to bym sobie odpalil Iron Sky. Poszedlem na Prometeusza po tresc,ktorej tam totalnie nie bylo. Nie porownuje filmu z Obcym,bo sie nie da. Ten film po prostu jest i jest dobrze zrobiony wizualnie - nic wiecej.

ocenił(a) film na 4
69sephiroth

Zgodzę się z 69sephiroth'em. Ten film jest kompletnie bez wyrazu. Mimo, że miał ambicje może i wielkie, ale osobiście dla mnie to nieudana próba dorównania Avatarowi. Fragmenty nawiązujące do Obcego? Owszem były - scena przed napisami, która się w tym kontekście pojawiła była dla mnie po prostu żałosna.

Aven91

naprawde porównujecie ten film do Iron Sky i Avatara? no cóż, zostaje mi tylko ukłonić się i powiedzieć: I don't want to live on this planet anymore...
Nie umiem sobie wyobrazić jak cokolwiek może chcieć próbować dorównywać Avatarowi, toż to całkowicie inny styl SF. No ale cóż, może ja się nie znam.

ocenił(a) film na 6
radekksk

Właśnie wróciłem z pierwszego seansu i powiem tyle, ten film nie ma najmniejszego sensu...zostawia kilkakrotnie więcej pytań niż odpowiedzi, bez których nic się tam nie trzyma ....kupy.
To jak odcinek los, gdzie akcja urywa się w kluczowym momencie i czekamy na kolejny epizod za tydzień, tylko film trwa 124 minuty a nie wyjaśnia nic...Nawiązań do klimatu Alien i Aliens jest sporo(ciężko żeby nie było), ale poza tym nie ma w sobie nic interesującego.

ocenił(a) film na 8
ralftriclinum

Mnie sie podobal bardziej, im wiecje nad nim mysle tym podoba mi sie bardziej,... nie jest filmem typu obejrzec zapomniec, generuje pytania - przynajmniej u mnie - zmusza mnie do poszukiwac odpowiedzi, czy jest bez wyrazu ?

- porusza tematy wiary
- zahacza o tematyke z mitow sumeryjeskich, eposu o gilgameszu czyli o paleoastronautyce i roli jej w stworzeniu gatunku ludzkiego, mamy rok 2012 i proroctwa oriona... z motywem Nibiru i własnie prastarych inzynirów, ładnie wkomponuje sie w teorie schyłkowe.

Jesli macie pytania szukajcie odpowiedzi... moze jednak sie Wam film wtedy bardziej spodoba.

Ja wrócilam do serii alien zeby sobie pewne rzeczy sprawdzic jak chocby na temat SJ z 1 szej czesci obcego, z jakich organizmów postawaly Xenomorphy etc etc ... wiele odpowiedzi znalazłam i mam nadzieje ze bedzie 2 czesc.

ocenił(a) film na 6
Ardenedi

Wszytko o czym mówisz jak najbardziej, tyle że miał być prequel, a wyszedł najdłuższy trailer do Prometeusza 2 jaki można sobie wyobraźić :(

ocenił(a) film na 8
ralftriclinum

Powiem szczerze, że nie wiem czy ten prequel miał byc czy to nadzieje widzów... cieszę sie po prostu tym co obejrzałam/ :)

ralftriclinum

Otóż to! Bingo!

ocenił(a) film na 4
ralftriclinum

Wiesz, to jest prequel obcych... Można powiedzieć że daje spore światełko w tunelu nawet, ale cóż: kosmiczna podróż z dala od planety i brak z nią łączności, podróż na księżyc jakiejś planety, planeta o podobnych warunkach klimatycznych do naszej rodzimej, chęć wzbogacenia się na tej podróży - ja to wszystko widziałem w avatarze i czuję przez to pewien niesmak bo liczyłem jednak na coś nowego. Powiem Ci że film w uniwersum może i obcych, ale wzorowany na dziele Camerona, a szkoda że nie pojechali z czymś nowym. A tak? Części motywów domyślasz się po prostu sam, zanimn przedstawione zostanie to na ekranie. W sumie te elementy przyniosły mi najwięcej goryczy. A tak założenia fabularne filmu wyszły nawet całkiem interesująco, nawet przeszła mnie chęć do powrotu do korzeni serii o Obcych żeby poszukać kilku odpowiedzi

ocenił(a) film na 4
radekksk

Czlowieku, przyczepiles sie do tego gatunku jakby to byla wyrocznia. Co z tego ze to jest inny gatunek,skoro ten film nie niesie ze soba zadnej tresci? O iron sky mowie ironicznie,bo wspomniales ze sa fajne statki. Fajne statki to niestety troche za malo zeby film byl dobry.

ocenił(a) film na 9
radekksk

Też się z tego ciesze. W filmie jest tez trochę elementów "twardego SF" co mnie bardzo cieszy

ocenił(a) film na 7
radekksk

Zdecydowanie film bardzo mi się spodobał. Bardzo dobre i konkretne kino Sci-Fi. Najważniejsza rzecz polega na tym, żeby nie iśc na film z myślą o obejrzeniu kolejnej części z sagi o "Obcym". Nawiązania owszem są i to całkiem spore, dają dużo smaku i budują napięcie. Wiadomo, pojawia się dużo pytań, na które trudno odpowiedziec jeśli chodzi o ścisłośc między oboma filmami. Może powstanie sequel i dowiemy się czegoś więcej, może też nie i w sumie nie będe żałował bo sam "Prometeusz' jest solidną produkcją. Polecam jak najbardziej.

ocenił(a) film na 5
radekksk

Ujmę to tak - film jest wiziualnie piękny - naprawdę zdjęcia i sposób prowadzenia kamery robi wrażenie.... i to wszytko co dobre - głupota scenariusza mnie poraziła czuć tu rękę pana od "Najczarniejszej godziny 3D" jakość scenariusza niestety podobna - więc byłem w kinie i uważam że wyrzuciłem pieniądze w błoto , nie rozumiem jak ładując taką kasę w film pożałowano kasy na dobrego scenarzystę i to zabiło ten film - żadnemu filmowi z serii obcy nie dorasta do pięt .... Żal i szkoda .... pozytywne recenzje są albo sponsorowane albo stawiają poziom intelektualny autora pod znakiem zapytania .