Prometeusz

Prometheus
2012
6,3 190 tys. ocen
6,3 10 1 190185
5,9 56 krytyków
Prometeusz
powrót do forum filmu Prometeusz

Nie wiem skad głosy ze film dorównuje "Odyseji". Pffff... Chyba tylko za sprawą David'a , zbuntowanej sztucznej inteligencji i wątku o poszukiwaniu sensu istnienia..Odyseja to film skonczony , kompletny , nawet minimalistyczny wrecz i surowy.... A tu mamy mase głupot . Jakies latajace helikopterki , robaka z waginą zamiast "twarzy" , metpody , 17osobową załogę rejsu wartego tryliony dolarów , kapitana statku ,ktorego nie interesuje los członków zalogi i statek kosmiczny w kształcie rogala , przed którym mozemy uciekać tylko do przodu.. W ogole masa bzdur. Skoro na planecie znajdowała sie wiecej takich statków , to czemu NOD32 , po przebudzeniu nie udał sie do nastepnego celem ukonczenia misji tylko uganiał sie za piekną Elizabeth? Moze go "swedziało" po 2 tysiacach latach? Nie wiem.

Dałem 6/10. Ale to i tak zawyżona ocena..

Pozdro dla wszystkich fanów Odyseji!!!!

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
Sunbreathe

Wystarczy popatrzeć na twoją ocenę genialnego Beyond the Black Rainbow by stwierdzić, że o kinie sci-fi nie masz pojęcia. Wiadomo, że Odyseja to najlepszy film tego gatunku w historii kina, ale porównania jak najbardziej na miejscu, Prometeusz to wszakże również arcydzieło sci-fi.

ocenił(a) film na 4
0wner2

Beyond The Black Rainbow to swietny film , ale ciezki w odbiorze. Metaforyczny. Brałem go na 3 razy. Swietna elektroniczna muzyka syntezatorów , ale film oprócz tego nie prezentuje nic wiecej.. "Rozmawialem z Bogiem, spojrzałem mu w oczy" , Tanie to i ckliwe. Watek ten lepiej przedstawił tani "Martyrs" i zrobil na mnie lepsze wieksze wrazenie.. Ja rozumiem ze fvilm trzeba chlonać zmyslami , sluchem , wzrokiem , ale przydała by sie tez jakas fabuła i jesli film zadaje pytania , to próba odpowiedzi na nie.. Wiem ze film to alegoryczna opowiesc o Niebie , piekle i ziemi , ale od autora arcydzieła , jakim w twoim mniemaniu jest "Beyond.." oczekuje czegos wiecej , niz smierci głownego bohatera poprzez zaplątanie sie w korzenie. Słabe to... No tak zaraz odezwą sie psychofani ,ktorzy stwierdzą , ze to nie korzenie , ale Elena , jako symbol dobra , natury i ziemi , na ktorej diabeł nie ma juz takiej władzy.. O , i mamy tu nawiazanie do "Evil Dead" . LoL . Mozna tak do rana. To moja opinia.. Nie musisz sie z nią zgadzac , ale uszanuj ją..

Sunbreathe

Dobry film nie musi posiadać fabuły.

ocenił(a) film na 4
0wner2

Prometeusz to nie arcydzieło , To tani space slasher , jakich pełno teraz...

Sunbreathe

Wymień dosłownie jeden.

ocenił(a) film na 4
0wner2

Owner2 , jesli uwazasz ze Promek to arcydzieło to poprzyj to jakimiś argumentami. Chętnie poczytam.. Za oknem deszcz leje , a ja sobie zaparze herbatki i poczytam Twoje wypocinki.

Sunbreathe

Zdjęcia, muzyka, efekty, aktorstwo, klimat, napięcie, groza, przesłanie, fabuła, scenografia, reżyseria.

ocenił(a) film na 4
0wner2

Masakra. Mam nadzieje ze tylko sobie jaja robisz? Zdjecia takie sobie.. Muzyka? Jakos nie uświadczyłem jej geniuszu.. Efekty. Słabe własnie... Aby film był arcydziełem , Inżynierowie nie powinni być wygenerowani w grafice , ale powinni byc to fizyczne "twory" po odpowiedniej charakteryzacji. wiem , ze oni mieli po 3 metry wzrostu , ale wierze w speców z Hollywood. Klimat , napiecie , groza? Daj spokój.. Napiecie to jest w Lśnieniu , groza w Egzorcyzmach Emily Rose , a klimat w Amelii. Tutaj nie ma nic specjalnego. Film ten powstał tylko po to aby ktos mogl zarobic na nim grube pieniadze. Przyklad Promka pokazuje tylko jak mozna "trzepać gówno na pianę" ;) . Fabuła? Ssie po całosci , ale o niej juz pisałem.. Scenografia? Nic co zrobiło by na mnie wrazenie..

ocenił(a) film na 5
Sunbreathe

"Napiecie to jest w Lśnieniu , groza w Egzorcyzmach Emily Rose , a klimat w Amelii. Tutaj nie ma nic specjalnego."
Nic dodac nic ujac ;) Owner2 jak zwykle pojechal po bandzie hehe jak czytam jego posty jeszcze w zadnym konkretnych argumentow nie przytoczyl, ciagle tylko "jestes glupi" " to arcydzielo" " bo tak" i moje ulubione "Jestem obiektywny" :D

Sunbreathe

Hahaha, o ku*wa ;D Po przeczytaniu "Zdjecia takie sobie" tak buchnąłem śmiechem, że aż monitor oplułem, potem doj*bałeś mnie słabymi efektami, ale totalnie rozpie*dolony poczułem się gdy napisałeś o Inżynierach generowanych komputerowo xD Hahaha, to jest oficjalnie najbardziej debilny, najbardziej żałosny i najśmieszniejszy post jaki przeczytałem kiedykolwiek na fw, aż sobie zapiszę ;D Wciąż jednak mam nadzieję, że to była prowokacja - jeśli była, to również najlepsza na fw ;)

ocenił(a) film na 4
0wner2

Ale trollek z Ciebie. Wiem , zes absolwent gimbazy i prowokujesz, ale odpisze...bo w sumie nie mam nic lepszego do roboty..
Zdjecie sa słabe kochanie.. Piekne zdjecia to masz np w ostatnim filmie mallicka "Drzewo Zycia" ,z fenomenalnymi rolami Jessici Chastain i Brada Pitta .. Ale nie o tym. Tutaj mamy prosty schemat "Rachu ciachu dawaj dawaj , do wieczora musimy dograc jeszcze ze 4 sceny!" Zdjecia nie ma mają zadnej duszy i nie skłaniają do zadnej refleksji.. Odyseja zaczyna sie przepiekna sekwencją otwierajacą ktora trwa wiele minut , jeden tylko kadr.. Kubrick chcial zrobic inteligentny film i tego dokonał. Scott , tego nie mogl zrobić.. poniewaz targetem była amerykanska mlodziez.. Zreszta.. Gdybys poczytał troszke , wiedziałbys ze scenariusz Promka zmieniano wielokrotnie juz w trakcie krecenia. Nie moze być arcydzielem cos zrobionego na szybko , na kolanie , cos niespojnego. Jesli rezyser chce zrobic dobry film , to niech nie wprowadza do niego głupot , do ktorych mozna sie przyczepić.. Zobacz , np w "Planet Terror" nie mamy TV , laptopów i iPhonów , sa za to w "Maczette". Planet to dzis klasyk , Maczeta juz nie. Jesli rezyser wprowadza do filmu metpoda i stara sie mnie przekonac ze mozna chodzić po operacji cesarskiego ciecia , to naprawde musi miec o mnie słabe zdanie!!! Wróce do generowanych w grafice Inzynierów. Te wszystkie avatarki , niebiescy hipisi mieszkajacy na drzewach , biali jak sciana inzynierowie , to wszystko jest sztuczne! Tego nie ma. To nie ma duszy. Oka nie oszukasz. R2-D2 i C-3PO istnieli fizycznie i sa dzis obecni w popkulturze. Inżynierowie moga o tym zapomnieć.. Hahaha. Film jest słaby. Pogódz sie z tym.

Sunbreathe

Co za bezguście :D To jest naprawdę przykre, jak ktoś tak się błaźni pisząc o czymś o czym nie ma pojęcia. Inżynierowie nie byli generowani komputerowo, to byli zwykli aktorzy ubrani w kostiumy, tak jak w starych Alienach. Weź zapoznaj się z tematem zanim zaczniesz pisać takie pierdoły bo się rzygać chce od takiego stężenia głupoty. Drzewo Życia miało najbardziej przereklamowane zdjęcia w historii, Prometeusz gniecie je dosłownie każdym kadrem. Jak chcesz zobaczyć naprawdę fenomenalne zdjęcia to obejrzyj Drive, bo widzę że zbyt łatwo na tobie wrażenie można zrobić, a zmysłu estetycznego niestety nie masz wcale. Planet Terror to film tak samo debilny jak Maczeta, jest lepszy dlatego, że przy Maczecie zabrakło budżetu. Ale nie no ku*wa, tych animowanych Inżynierów to ja zdzierżyć nie potrafię, do końca życia będę się z ciebie śmiał :D I że to niby ja prowokuję, a ten tekst " Zdjecia nie ma mają zadnej duszy i nie skłaniają do zadnej refleksji" to niby co to jest? Heh

ocenił(a) film na 4
0wner2

Chłopie chłopie... Czego Ty sie kompromitujesz..Podstawa do tworzenia efektów zawsze jest człowiek , ale kazde z tych ujec Inżynierów poddane jest komputerowej obróbce! Kazde! W efekcie mamy niezgrabne człekopodobne istoty , swiecące żaróweczki..o twarzy modelki Loreal , skórze wygladzonej i bez faktury.. Stary Hellraiser , jedynka bije ten filmiczek na glowe , bo oni w tamtych latach , przy uzyciu słabszej techniki potrafili zrobić cos zapadajacego w pamiec a nie jakies rozmywajacych sie przedstawicieli czeskiego ESET'a :) Tak , w pierwsszej scenia tez gra człowiek.. Opanował do perfekcji sztuke rozkladania sie na czynniki pierwsze...

ocenił(a) film na 7
Sunbreathe

:D Dobre, dobre. Kocham takie opowieści :) Napinka musi być. No i ta załoga mogła być większa. Powiedzmy, mhm 40 i 4 ;D

ocenił(a) film na 8
Sunbreathe

Scenariusz pisał ten sam gościu co do serialu "Lost" Pytanie brzmi dlaczego Scott go zatrudnił?
Uważam że film celowo jest tak zakręcony aby była możliwość nakręcenia kolejnej,następnej i poprzedniej części nie dając jednoznacznej odpowiedzie gdzie, z kim , co i kiedy. Takie wodzenie za nos widza nie dając jednoznacznej odpowiedzi. Już serial Lost czasami mnie irytował i bulwersował jeśli to samo ma być w Promku to moje nastawienie do niego zmieni się na negatywne i nie pomoże nawet jego ukryty przekaz. Mam nadzieje że w kolejnej części dostaniemy tą cholerną jednoznaczną odpowiedż kim byli, co chciali, po co żyli :)

Lukotoni

A ja mam nadzieję, że nie, bo za mało jest filmów sci-fi.

ocenił(a) film na 8
0wner2

Ciebie z pewnością zadowoliłaby saga Prometeusza składająca się z pięciu epizodów :)

Lukotoni

Nie no, ja bym chciał trylogię, plus potem zacząć kręcić kolejne części Alienów.

ocenił(a) film na 3
Sunbreathe

Musisz mieć niezłą sieczkę w głowie, skoro dając taką recenzję oceniasz film jako niezły.

dance_macabre

Trzeba mieć niezłą sieczkę w głowie by dać temu filmowi mniej niż 7.

ocenił(a) film na 1
Sunbreathe

Muszę zgodzić się z dance macabre...może już bez tej sieczki.Popieram twoje rozpoznanie tej szmiry,ale dziwi mnie brak konsekwencji.6/10???????????????

użytkownik usunięty
Sunbreathe

Film poniżej oczekiwań, które przed premierą były dość rozdmuchane ale da się obejrzeć. Ja dam 7/10 :).

ocenił(a) film na 1

Da się obejrzeć to ujdzie czyli 4/10.7/10 to dobry.Jakaś męska decyzja?

ocenił(a) film na 3
Sunbreathe

ludzie sa bardzo plytkimi istotami,ale nie wszyscy niektorzy zostali obdarzeni w takie cos jak moz jak widac po userach niewielu z nich go posiada.
Film mega przecietny,nic w nim mnie nie zauroczylo,nic co bede pamietal,nic do czego bym z checial wrocil,totalny sredniak z asylu, z lepszymi efektami i budrzetem.
Pozdrawiam kumatych.