Nie wiem skad głosy ze film dorównuje "Odyseji". Pffff... Chyba tylko za sprawą David'a , zbuntowanej sztucznej inteligencji i wątku o poszukiwaniu sensu istnienia..Odyseja to film skonczony , kompletny , nawet minimalistyczny wrecz i surowy.... A tu mamy mase głupot . Jakies latajace helikopterki , robaka z waginą zamiast "twarzy" , metpody , 17osobową załogę rejsu wartego tryliony dolarów , kapitana statku ,ktorego nie interesuje los członków zalogi i statek kosmiczny w kształcie rogala , przed którym mozemy uciekać tylko do przodu.. W ogole masa bzdur. Skoro na planecie znajdowała sie wiecej takich statków , to czemu NOD32 , po przebudzeniu nie udał sie do nastepnego celem ukonczenia misji tylko uganiał sie za piekną Elizabeth? Moze go "swedziało" po 2 tysiacach latach? Nie wiem.
Dałem 6/10. Ale to i tak zawyżona ocena..
Pozdro dla wszystkich fanów Odyseji!!!!
Wystarczy popatrzeć na twoją ocenę genialnego Beyond the Black Rainbow by stwierdzić, że o kinie sci-fi nie masz pojęcia. Wiadomo, że Odyseja to najlepszy film tego gatunku w historii kina, ale porównania jak najbardziej na miejscu, Prometeusz to wszakże również arcydzieło sci-fi.
Beyond The Black Rainbow to swietny film , ale ciezki w odbiorze. Metaforyczny. Brałem go na 3 razy. Swietna elektroniczna muzyka syntezatorów , ale film oprócz tego nie prezentuje nic wiecej.. "Rozmawialem z Bogiem, spojrzałem mu w oczy" , Tanie to i ckliwe. Watek ten lepiej przedstawił tani "Martyrs" i zrobil na mnie lepsze wieksze wrazenie.. Ja rozumiem ze fvilm trzeba chlonać zmyslami , sluchem , wzrokiem , ale przydała by sie tez jakas fabuła i jesli film zadaje pytania , to próba odpowiedzi na nie.. Wiem ze film to alegoryczna opowiesc o Niebie , piekle i ziemi , ale od autora arcydzieła , jakim w twoim mniemaniu jest "Beyond.." oczekuje czegos wiecej , niz smierci głownego bohatera poprzez zaplątanie sie w korzenie. Słabe to... No tak zaraz odezwą sie psychofani ,ktorzy stwierdzą , ze to nie korzenie , ale Elena , jako symbol dobra , natury i ziemi , na ktorej diabeł nie ma juz takiej władzy.. O , i mamy tu nawiazanie do "Evil Dead" . LoL . Mozna tak do rana. To moja opinia.. Nie musisz sie z nią zgadzac , ale uszanuj ją..
Owner2 , jesli uwazasz ze Promek to arcydzieło to poprzyj to jakimiś argumentami. Chętnie poczytam.. Za oknem deszcz leje , a ja sobie zaparze herbatki i poczytam Twoje wypocinki.
Zdjęcia, muzyka, efekty, aktorstwo, klimat, napięcie, groza, przesłanie, fabuła, scenografia, reżyseria.
Masakra. Mam nadzieje ze tylko sobie jaja robisz? Zdjecia takie sobie.. Muzyka? Jakos nie uświadczyłem jej geniuszu.. Efekty. Słabe własnie... Aby film był arcydziełem , Inżynierowie nie powinni być wygenerowani w grafice , ale powinni byc to fizyczne "twory" po odpowiedniej charakteryzacji. wiem , ze oni mieli po 3 metry wzrostu , ale wierze w speców z Hollywood. Klimat , napiecie , groza? Daj spokój.. Napiecie to jest w Lśnieniu , groza w Egzorcyzmach Emily Rose , a klimat w Amelii. Tutaj nie ma nic specjalnego. Film ten powstał tylko po to aby ktos mogl zarobic na nim grube pieniadze. Przyklad Promka pokazuje tylko jak mozna "trzepać gówno na pianę" ;) . Fabuła? Ssie po całosci , ale o niej juz pisałem.. Scenografia? Nic co zrobiło by na mnie wrazenie..
"Napiecie to jest w Lśnieniu , groza w Egzorcyzmach Emily Rose , a klimat w Amelii. Tutaj nie ma nic specjalnego."
Nic dodac nic ujac ;) Owner2 jak zwykle pojechal po bandzie hehe jak czytam jego posty jeszcze w zadnym konkretnych argumentow nie przytoczyl, ciagle tylko "jestes glupi" " to arcydzielo" " bo tak" i moje ulubione "Jestem obiektywny" :D
Hahaha, o ku*wa ;D Po przeczytaniu "Zdjecia takie sobie" tak buchnąłem śmiechem, że aż monitor oplułem, potem doj*bałeś mnie słabymi efektami, ale totalnie rozpie*dolony poczułem się gdy napisałeś o Inżynierach generowanych komputerowo xD Hahaha, to jest oficjalnie najbardziej debilny, najbardziej żałosny i najśmieszniejszy post jaki przeczytałem kiedykolwiek na fw, aż sobie zapiszę ;D Wciąż jednak mam nadzieję, że to była prowokacja - jeśli była, to również najlepsza na fw ;)
Ale trollek z Ciebie. Wiem , zes absolwent gimbazy i prowokujesz, ale odpisze...bo w sumie nie mam nic lepszego do roboty..
Zdjecie sa słabe kochanie.. Piekne zdjecia to masz np w ostatnim filmie mallicka "Drzewo Zycia" ,z fenomenalnymi rolami Jessici Chastain i Brada Pitta .. Ale nie o tym. Tutaj mamy prosty schemat "Rachu ciachu dawaj dawaj , do wieczora musimy dograc jeszcze ze 4 sceny!" Zdjecia nie ma mają zadnej duszy i nie skłaniają do zadnej refleksji.. Odyseja zaczyna sie przepiekna sekwencją otwierajacą ktora trwa wiele minut , jeden tylko kadr.. Kubrick chcial zrobic inteligentny film i tego dokonał. Scott , tego nie mogl zrobić.. poniewaz targetem była amerykanska mlodziez.. Zreszta.. Gdybys poczytał troszke , wiedziałbys ze scenariusz Promka zmieniano wielokrotnie juz w trakcie krecenia. Nie moze być arcydzielem cos zrobionego na szybko , na kolanie , cos niespojnego. Jesli rezyser chce zrobic dobry film , to niech nie wprowadza do niego głupot , do ktorych mozna sie przyczepić.. Zobacz , np w "Planet Terror" nie mamy TV , laptopów i iPhonów , sa za to w "Maczette". Planet to dzis klasyk , Maczeta juz nie. Jesli rezyser wprowadza do filmu metpoda i stara sie mnie przekonac ze mozna chodzić po operacji cesarskiego ciecia , to naprawde musi miec o mnie słabe zdanie!!! Wróce do generowanych w grafice Inzynierów. Te wszystkie avatarki , niebiescy hipisi mieszkajacy na drzewach , biali jak sciana inzynierowie , to wszystko jest sztuczne! Tego nie ma. To nie ma duszy. Oka nie oszukasz. R2-D2 i C-3PO istnieli fizycznie i sa dzis obecni w popkulturze. Inżynierowie moga o tym zapomnieć.. Hahaha. Film jest słaby. Pogódz sie z tym.
Co za bezguście :D To jest naprawdę przykre, jak ktoś tak się błaźni pisząc o czymś o czym nie ma pojęcia. Inżynierowie nie byli generowani komputerowo, to byli zwykli aktorzy ubrani w kostiumy, tak jak w starych Alienach. Weź zapoznaj się z tematem zanim zaczniesz pisać takie pierdoły bo się rzygać chce od takiego stężenia głupoty. Drzewo Życia miało najbardziej przereklamowane zdjęcia w historii, Prometeusz gniecie je dosłownie każdym kadrem. Jak chcesz zobaczyć naprawdę fenomenalne zdjęcia to obejrzyj Drive, bo widzę że zbyt łatwo na tobie wrażenie można zrobić, a zmysłu estetycznego niestety nie masz wcale. Planet Terror to film tak samo debilny jak Maczeta, jest lepszy dlatego, że przy Maczecie zabrakło budżetu. Ale nie no ku*wa, tych animowanych Inżynierów to ja zdzierżyć nie potrafię, do końca życia będę się z ciebie śmiał :D I że to niby ja prowokuję, a ten tekst " Zdjecia nie ma mają zadnej duszy i nie skłaniają do zadnej refleksji" to niby co to jest? Heh
Chłopie chłopie... Czego Ty sie kompromitujesz..Podstawa do tworzenia efektów zawsze jest człowiek , ale kazde z tych ujec Inżynierów poddane jest komputerowej obróbce! Kazde! W efekcie mamy niezgrabne człekopodobne istoty , swiecące żaróweczki..o twarzy modelki Loreal , skórze wygladzonej i bez faktury.. Stary Hellraiser , jedynka bije ten filmiczek na glowe , bo oni w tamtych latach , przy uzyciu słabszej techniki potrafili zrobić cos zapadajacego w pamiec a nie jakies rozmywajacych sie przedstawicieli czeskiego ESET'a :) Tak , w pierwsszej scenia tez gra człowiek.. Opanował do perfekcji sztuke rozkladania sie na czynniki pierwsze...
:D Dobre, dobre. Kocham takie opowieści :) Napinka musi być. No i ta załoga mogła być większa. Powiedzmy, mhm 40 i 4 ;D
Scenariusz pisał ten sam gościu co do serialu "Lost" Pytanie brzmi dlaczego Scott go zatrudnił?
Uważam że film celowo jest tak zakręcony aby była możliwość nakręcenia kolejnej,następnej i poprzedniej części nie dając jednoznacznej odpowiedzie gdzie, z kim , co i kiedy. Takie wodzenie za nos widza nie dając jednoznacznej odpowiedzi. Już serial Lost czasami mnie irytował i bulwersował jeśli to samo ma być w Promku to moje nastawienie do niego zmieni się na negatywne i nie pomoże nawet jego ukryty przekaz. Mam nadzieje że w kolejnej części dostaniemy tą cholerną jednoznaczną odpowiedż kim byli, co chciali, po co żyli :)
Ciebie z pewnością zadowoliłaby saga Prometeusza składająca się z pięciu epizodów :)
Musisz mieć niezłą sieczkę w głowie, skoro dając taką recenzję oceniasz film jako niezły.
Muszę zgodzić się z dance macabre...może już bez tej sieczki.Popieram twoje rozpoznanie tej szmiry,ale dziwi mnie brak konsekwencji.6/10???????????????
Film poniżej oczekiwań, które przed premierą były dość rozdmuchane ale da się obejrzeć. Ja dam 7/10 :).
ludzie sa bardzo plytkimi istotami,ale nie wszyscy niektorzy zostali obdarzeni w takie cos jak moz jak widac po userach niewielu z nich go posiada.
Film mega przecietny,nic w nim mnie nie zauroczylo,nic co bede pamietal,nic do czego bym z checial wrocil,totalny sredniak z asylu, z lepszymi efektami i budrzetem.
Pozdrawiam kumatych.