Prometeusz

Prometheus
2012
6,3 190 tys. ocen
6,3 10 1 190185
5,9 56 krytyków
Prometeusz
powrót do forum filmu Prometeusz

Jak dla mnie film genialny. Zdecydowanie 10 na 10. Na to czekałem nie zawiódł mnie ani trochę. Ridley sprytnie to wszystko przygotował. Mówiąc, że jest to całkowicie co innego i wypierając się, że to prequel "Obcego" miał rację i jej nie miał. Jest to zdecydowanie coś nowego, nowa historia i jest to zdecydowanie prequel "Obcego". Wspaniałe widowisko i dla oka i dla ucha, fabuła jak dla mnie bomba, rewelacja. Do niedawna miałem Camerona za lepszego reżysera kina S-F bo jestem zakochany w "Obcym 2" ale po obejrzeniu "Prometeusza" oraz ostatniego "Avatara" Camerona, zmieniam zdanie. Zdecydowanie bliżej mi filmów Ridleya Scotta, niż Camerona. Uwielbiam serię "Alien" Cameron narazie raz się wykazał kręcąc świetny sequel natomiast Scott nakręcił początek tego wszystkiego oraz genialny prequel, nie spodziewałem się, przeważnie prequele są mało udane Ridley potwierdził tą regułę świetnym, przysłowiowym wyjątkiem. Nie będę się rozpisywał co i jak bo reżyser nadal pozostawił wiele tajemnic ale "Prometeusza" myślę odebrałem tak jak miał go widz odebrać i wszystko układa mi się w spójną całość. Zakładam, że będzie to następna seria, może dwa może więcej filmów, w których poznamy więcej tajemnic. Ja jestem zachwycony, póki co jest to dla mnie film roku, na takie coś czekałem. Poprostu genialny, ja siędo niczego nie przyczepię. Klimat Alienowski jest, fabuła rewelacja, nawiązania do serii są, gra aktorów i dobór trafny (szczególnie genialna trójka - Fassbender z naciskiem na niego, Rapace i Theron - powrót w pięknym stylu nie tylko w "Prometeuszu"). Co tu więcej dodać? Mistrz pokazał, że tylko on jest właściwą osobą na właściwym miejscu by pociągnąć serię "Obcego" w dobrym kierunku, super, że się tak stało i nikt nie spartolił mojej ulubionej serii S-F. Polecam przez duże "P" fani Aliena, którzy zrozumieli wszystkie filmy i zrozumieli dobrze ten będą zachwyceni.

penetrator1981

Ile masz lat? 12? Bo twój wpis jest niepoważny.

ocenił(a) film na 8
krasick

To jego opinia. Osobiście uważam, że wiek nie ma znaczenia, bo jest takim samym odbiorcą jak i Ty. Ty masz swoje zdanie, on ma swoje. Wyraź je przy następnej części i nie idź do kina, jeśli się nie podobało

kowalczyk1982

Dałem "Prometeuszowi" 7/10 i nie uważam, że ktoś kto wypisuje takie rzeczy jak penetrator, jest takim samym odbiorcą jak ja. Najwyraźniej nie zrozumiał filmu w całości i nie jest wystarczająco wymagającym i bystrym widzem, skoro wypisuje w/w brednie. Przeczytaj dokładnie co napisał i szczerze daj znać co myślisz o takim słodko naiwnym podejściu do tego filmu.

ocenił(a) film na 3
krasick

nie rozumiem jak mozna ten film tak wysoko oceniac,przeciez od samego poczatku rzuca sie masa niescislosci,film widac ze mial duzy budzet i nic pozatym,strasznie zmarnowany temat,strasznie.3/10

ocenił(a) film na 8
tommyg

Jakie dziury miał ten film według Ciebie?

tommyg

7 wg filmweb to tylko - dobry, więc wcale nie oceniłem go wysoko. Za to 3 to przesada. Film ma kilka niedociągnięć i głupawych wątków, ale 3??? Nigga please!!!

krasick

Film jak najbardziej zasługuje na 10, zgadzam się z autorem tematu. Genialne kino.

ocenił(a) film na 9
krasick

Lat mam 30 ale wogóle nie wiem dlaczego pytasz. Mnie osobiście film się podobał, dawno nie oglądałem filmu z takim zaciekawieniem. Masz prawo mieć swoją opinię i słabsze odczucia co do niego ale to nie zmieni moich. Co do wymagań to uwierz mi że nie jaram się byle głupstwami i raczej lubię dobre kino, którym "Prometeusz" niewątpliwie jest. Dla mnie świetny film i nic tego nie zmieni, pozdrawiam.

ocenił(a) film na 8
penetrator1981

ja więcej i tez byle głupstwami sie nie jaram i też mi się podobał,jeden z lepszych w tym roku.

ocenił(a) film na 3
aronn

na statku nie ma wacht,kapitan migdali sie z babeczka zamiast pilnowac swoich ludzi ktorzy zostali uwiezieni w jakiejs jaskini,nikt ich nie monitoruje,laska ktora zostala zarazona jakims plugastwem biegnie sama sie zooperowac,po czym wstaje jak nowo narodzona,lata sobie po statku ,a nikogo to nie obchodzi,nikt na to nie zwraca uwagi,co w niej bylo i co sie z tym stalo,koles ktory wraca zainfekowany zostaje bez problemu wpuszczony na statek gdzie robi rzeznie....i pewnie jeszce mase tego typu rzeczy mozna by napisac....nigga pls:)

tommyg

czy do was nie dociera że to tylko film w dodatku z gatunku s-f? na zapis dokumentalny musicie poczekać jeszcze jakieś 70lat... czytam wypowiedzi na tym forum, padają częste analogie to Obcego, to proszę niech jeden z drugim zobaczy sobie raz jeszcze ile tam jest niedorzeczności, dla mnie Prometeusz świetna historia i równie dobry film

ocenił(a) film na 3
crissso

Zgadzam sie z tym ze to tylko film,ale dysponujac tak swietnym rezyserem ,tak wielkim budzetem i dopuszczajac do takich bledow,niescislosci-wola to o pomste i przeszkadzalo mi w odbiorze.....generalnie zawiodlem sie bo mialem na prawde duze oczekiwanie wzg.prometeusza i tyle.pozdrawiam.

penetrator1981

Mam podobne zdanie. Widać, że to film wysokobudżetowy. Pod względem uniwersum nie mam ŻADNYCH zastrzeżeń. Aż samemu chciało by się polecieć w podobne miejsce. Nie daję jednak dychy za parę infantylnych moim zdaniem wątków fabularnych. Np. słynny biolog i "wąż" ;)