Prometeusz

Prometheus
2012
6,3 190 tys. ocen
6,3 10 1 190174
5,9 56 krytyków
Prometeusz
powrót do forum filmu Prometeusz

Witam
Właśnie jestem świeżo po obejrzeniu filmu i zdecydowanie mogę powiedzieć że film mnie nie zawiódł.
Pierwsza połowa filmu rewelacyjna, środek również prócz jednego szczegółu który przez jakiś czas popsuł klimat, ale to nie czas na wytykanie błędów. Końcówka bardzo dobra, która nie tylko pozwala na stworzenie dalszej części, ale także na wysnuciu poczucia, jak dużo jeszcze nie wiemy o wszechświecie i o nas.
Jestem bardzo zadowolony z elementów o obcych (jestem fanem sagi o obcych) i jak dla mnie tematyka w tej części była bardzo dobrze dawkowana, pozwalając na rozwijanie jej w sequelu i także na snuciu swoich teorii.

Póki co jestem świeżo po filmie i sporo przede mną analizowania itp, z pewnością dorzucę coś bardziej konkretnego ale to dopiero za jakiś czas.

Ciekaw jestem waszych opinii na temat dalszej części ? Jak sobie ją wyobrażacie ??
Będzie miała miejsce na planecie na której wydarzyła się pierwsza część. Czy minie już trochę czasu od wydarzeń z części pierwszej i zabierze nas w całkowicie inne miejsce ?
Oczywistym jest że na pewno Shaw będzie jej główną bohaterką, nie tylko ze względu na to że przeżyła ale również na to że w Prometeuszu przedstawiono ją dosyć ogólnie, pamiętając jednak o ważnych sprawach jakim nie wątpliwie była śmierć jej rodziców, co zapewne będzie odgrywało bardzo dużą rolę w jej psychice podczas następnej części.

P.S.
Co do hejterów niestety ale to nie uniknione, w czasie kiedy ludzie oceniają filmy pokroju super bohaterów( wyżej od filmów wybitnych) które nie tylko są do siebie podobne, ale jeszcze reżyserzy nagminnie łączą je ze sobą w celu większych zarobków (chyba każdy wie o jaki film mi chodzi) to nie ma się co dziwić dlaczego ludzie tak oceniają ten film.
Daleko szukać nie trzeba z Avatarem było podobnie, jednak film i tak ma już swoje miejsce w dziale filmów, tak również zapewnie będzie z Prometeuszem.

9/10