PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=523230}

Prometeusz

Prometheus
2012
6,3 190 tys. ocen
6,3 10 1 189735
5,7 74 krytyków
Prometeusz
powrót do forum filmu Prometeusz

jak to możliwe, że geolog, który robił mapowanie całego kompleksu jaskiń/statku tymi swoimi "zwierzątkami" i prowadził bohaterów do kolejnych sal ("- Dokąd teraz panie Fifield?" - Zwierzątka mówią: tędy") gubi się ze swoim gej-friendem biologiem, w drodze powrotnej? Chyba cały czas ma do dyspozycji mapę obiektu, czy ja coś przeoczyłem?

Cały film to jedno wielkie niedopracowanie generalnie, ale to chyba kole mnie w oczy najbardziej. I fakt, że Fifield miał potencjał ze swoim badassowym wyglądem stać się ikoną filmu, a zrobili z niego dziwadło.

Co też nam Ridley zafundowałeś...

ManBehindTheMist

Odpowiedź znajdziesz w Prometeuszu wersji rozszerzonej. Geolodzy gubią się ponieważ awarii ulega urządzenie zawierające mapę obiektu. Niestety wersja główna została niepotrzebnie "pociachana" w celu wydobycia większej tajemniczości, kosztem paru minut łączących wszystko w logiczną całość.

ocenił(a) film na 1
shinobi82

Jak uważasz ,że parę dodatkowych minut ,zamieni ten bałagan w logiczną całość...to się nie obraź,ale jest to pogląd z gatunku mocno naiwnych;))))))

Marekgdapl

Może źle się wyraziłem, wersja rozszerzona nie rozwikła wszystkich zagadek, ponieważ film docelowo w swoim zamyśle miał być tajemniczy jako wstęp do kolejnej części. Jednak te kilka dodatkowych minut "usprawiedliwia" pewne głupie zachowania głównych bohaterów takie jak wspomniane wyżej zagubienie się naukowców, lub prymitywne-brutalne zachowanie inżyniera.

ocenił(a) film na 6
shinobi82

No to jakie wytłumaczenie na zachowanie Inżyniera daje ta rozszerzona wersja?

ElRio

Tutaj masz namiastkę przyczyn jego dziwnego zachowania w wersji kinowej. Przynajmniej wiadomo co go wkurzyło, małe pyszne (pyszne od pychy, nie smaku:)) ludziki i robociki.

https://www.youtube.com/watch?v=0ZoNUpWgsGA

http://www.youtube.com/watch?v=ZLgw0jeu_-c

http://www.youtube.com/watch?v=JLrVC2FKLh8

ocenił(a) film na 6
shinobi82

A gdzie ta wersja rozszerzona jest?

ElRio

Wersja rozszerzona nazywa się Prometheus Giftbear i myślę, że bez problemu znajdziesz na zagranicznych portalach. Wersję rozszerzoną swoją drogą polecam, chociaż parę razy można zauważyć błąd w montażu między starymi a nowymi scenami np w finale Inżynier raz ma poparzoną twarz, raz nie.

ocenił(a) film na 8
szmyrgiel

Jest to wersja wykonana przez fanów (stąd mogły pojawić się błędy w montażu). Obejrzałem ją i stwierdzam, że sceny które dodali lub podmienili zmieniają o wiele odbiór filmu. Nie mam pojęcia dlaczego wycięli tyle ważnych scen. Zakończenie jest dłuższe, ale wzbudza emocje, napięcie, a w oryginale *pach* i po sprawie (nie będę spoilerował).

cinek_1988

Może pomyśleli, że ludzie znudzą się podczas seansu filmu, który trwa ponad 2 godziny. Tak, czy siak, wycięcie tych scen wpłynęło nie korzystnie na odbiór filmu. Zamiast poprawić film, tylko go pogorszyli (mówię o samych twórcach filmu). Taki fanów powinno być więcej;).
PS Znasz może jakieś inne filmy, które zawdzięczają alternatywną/lepszą wersję dzięki takim fanom?

ocenił(a) film na 8
szmyrgiel

Być może tak pomyśleli, ale w ostatnim czasie powstało pełno filmów dłuższych niż 2 h (np. Hobbit, Cloud Atlas, Master, Nędznicy), stąd ich decyzja jest tym bardziej niezrozumiała i błędna.
W innym temacie ktoś wrzucił wykaz zmian, których fani wprowadzili i trzeba przyznać, że się narobili.
Nie kojarzę innego poprawionego filmu. Ale zawsze szukam na youtube alternatywnych zakończeń, które czasem są lepsze od oryginału (np. Jestem legendą).

cinek_1988

Racja, ale wiadomo "Każdy musi mieć swoją rację". Zwróć uwagę, że wymienione przez Ciebie filmy były przez wielu krytykowane za swoją długość. Dla porównania przypomnijmy sobie jak długie są typowe komercyjne, produkcje rozrywkowe. Takie filmy nawet nie zajmują dwóch godzin, dłuższy czas generalnie jest za serwowane produkcjom ambitniejszym i bardziej złożonym. Prometeusz zalicza się jednak do tej drugiej kategorii (nie zależnie od tego co niektórzy o nim myślą) i producent od początku powinien mieć to na uwadze.
PS Nie ma nic fajniejszego, niż poszukiwanie "zaginionych scen". Jeżeli ktoś nie był zadowolony wersją oficjalną, zawsze może odnaleźć w internecie to czego mu brakowało. Tak było chociaż by w przypadku wspomnianego Jestem Legendą. Akurat w tym przypadku wersją alternatywna (czyli ta w której mutanty oszczędzają Nevila) nie podobała mi się jeszcze bardziej niż oficjalna ;).