Prometeusz

Prometheus
2012
6,3 190 tys. ocen
6,3 10 1 190174
5,9 56 krytyków
Prometeusz
powrót do forum filmu Prometeusz

Po latach upokorzeń i haniebnych profanacji, deptania swiętości, popełniania zbronii przeciwko ludzkości pt. AvP, AvP2, Predators itp. (jedyne chulubne wyjątki to moim zdaniem Cargo oraz Moon) wreszcie film s-f z prawdziwego zdarzenia, który nie powoduje u widza uczucia zażenowania i odruchów wymiotnych. Dzięki Ridley potwierdziłeś swoją klasę. A może ja już po prostu przestałem oczekiwać czegoś na miarę pierwszych części Obcego i stałem się mniej wymagający ? W każdym bądź razie czytałem to forum od dłuższego czasu i do kina jechałem pełen obaw - obaw, które na szczęści się nie potwierdziły. Dla mnie osobiście najlepszy film sf od czasu Alien 3.

ocenił(a) film na 8
dyfly

Zanim poszedłem na film przeczytałem mnóstwo negatywnych komentarzy na FW i szczerze mówiąc to dobrze, że absolutnie się nimi nie sugerowałem. Dawno nie widziałem tak ciekawego, dopracowanego, mrocznego filmu s-f. Poczułem się jak za czasów kiedy zachwycałem się dwoma pierwszymi filmami Alien, gdyż wg mnie to właśnie one są najciekawsze z całej serii. Trzeci Obcy jest już tylko niezły a czwórka to kicz, który nie powinien powstać. Dzięki za Prometeusza i już czekam na dwójkę:-)

ocenił(a) film na 9
grzebien79

Byłem dzisiaj na filmie i mogę powiedzieć, że film jest świetny. Nie wiem skąd tyle negatywnych opinii.

grzebien79

Ja się na Promku czułem jak dzieciak z przedszkola jarający się Alienem i Predatorem - coś niesamowitego znowu to poczuć ;)

ocenił(a) film na 9
0wner2

Czułem to samo.

ocenił(a) film na 3
dyfly

najlepszy film od czasów Alien 3

dopracowane, mroczne SF

co ja tu jeszcze przeczytam ciekaw jestem heheheh

ocenił(a) film na 9
cybermac79

Oczywiście masz prawo się nie zgadzac :)

ocenił(a) film na 3
dyfly

jeśly pozwolysz...

cybermac79

Pod względem napięcia miażdży każdą część Aliena.

ocenił(a) film na 3
0wner2

szkoda że nie ma tu opcji 'ignore'

cybermac79

Szkoda, że nie ma tu opcji "Banuj debila".

ocenił(a) film na 3
0wner2

sio

ocenił(a) film na 8
cybermac79

Każdy ma prawo do swojego zdania. Jednak większość osób niezadowolonych, które wychodziły z kina to niestety były małolaty, które się nudziły. Pewnie spodziewały się jazdy typu Amazing Spider-man lub Transformers. Oczywiście jest kilka scen w Prometeuszu lekko naciąganych ale ogólnie film jest bardzo dobry. Moim zdaniem ma niesamowity klimat i cieszy mnie fakt, że przez połowę filmu nie było efekciarskich starć z obcymi. Wszystko było wyważone, stonowane. Dla mnie to kolejny przykład, że nie ma co się sugerować opiniami na FW. Oczywiście film dla fanów gatunku, lubiących choćby serię Obcego.

ocenił(a) film na 8
grzebien79

Święta racja tez nie sugeruje sie opiniami z FW,film spelnil moje oczekiwania,szczegolnie klimat filmu przypadł mi do gustu :)

ocenił(a) film na 8
grzebien79

Dodam jeszcze jedno. Avengers maja ocenę 8,1. Pytam za co? Dla mnie to totalny gniot naszpikowany efektami, zero treści, zero klimatu, nie mówiąc już o żenujących dialogach. Tutaj właśnie nakreślam tą róznicę pokoleniową. Osoba, która ocenia Avengers na 8, Prometeusza oceni pewnie na 5 bo mało akcji i odwrotnie. Dlatego właśnie mnie Avengers przy Prometeuszu to film kategorii B.

ocenił(a) film na 8
grzebien79

"Dlatego właśnie mnie Avengers przy Prometeuszu to film kategorii B. " Miało być oczywiście, że dla mnie..."

ocenił(a) film na 7
cybermac79

Don't feed the troll

ocenił(a) film na 4
dyfly

a ja nie rozumiem czym Wy się podniecacie jeśli chodzi o "prometeszua".

Obcy był mroczny, Obcy był dla dorosłego widza - Prometeusz ma tak denne rozwiązania fabularne, że ewidentnie jest zrobiony dla 12-latków. Jest chaotyczny, zbyt krótki, niektóre sceny od razu powinny zostać usunięte (m.in. zabieg operacyjny). Film nie jest wyważony. Scott próbował go wyważyć budując od początku klimat,ale zniszczył go dosłownością i szybkim przeskakiwaniem pomiędzy wątkami. Fabuła jest przewidywalna w kazdej minucie seansu. Zgodzę się, że film nie jest efekciarski, są sceny efektowne, ale wplecione są z konieczności. Nie powiem, że film jest nidny bo nie jest. Ale styl w jakim jest napisany scenariusz niszczy całą pracę reżysera i wizjonera - jakim niewątpliwie jest Ridley. Liczyłem na to, że w filmie zostaną poruszone wątki ze świata Obcego w sposób mądry. Tego oczekiwałem od reżysera, który zasłynął niegdyś tak wielkimi filmami s-f. Jednak dostałem papkę w której czegoś zabrakło. Moim zdaniem kasy, by pociagnąc ten film do 160 minut i nakręcić jak należy, nie zaś na szybko. Jak jest za dużo wątków, to rozbija się je na dwa filmy albo kręci film znacznie dłuższy. Tu zmieścili się ze wszystkim w 120 minutach i dlatego właśnie jest tak źle. Na ogromny plus dźwięk wzorowany na udźwiękowieniu gry "Dead Space". Na ogromny minus 3D, którego w ogóle nie powinno tu być, bo wykonane jest słabo, a okulary trzeba miec na nosie.

ocenił(a) film na 4
dyfly

i jeszcze jedno: jeśli uważacie, że "Prometeusz" jest mroczny to ja proponuję przypomnieć sobie w weekend 3 pierwsze części "Obcego". Wtedy zrozumiecie czego brakowało w tym filmie.