Prometeusz

Prometheus
2012
6,3 190 tys. ocen
6,3 10 1 190185
5,9 56 krytyków
Prometeusz
powrót do forum filmu Prometeusz

Dla mnie to najlepszy film w podgatunku (że się tak wyrażę) ,,Hard" SF/Thriller/Horror od czasu ,,Ukrytego wymiaru" Paula W.S. Andersona (Można jeszcze ewentualnie dorzucić ,,Pitch Black") . Oba filmy są niezwykle klimatyczne jeśli chodzi o budowanie atmosfery grozy i niepewności oraz świetnie wykonane od strony technicznej. ,,Prometeusz" to także w moim odczuciu trzeci najlepszy film w serii po 1 i 2, dodatkowo z najbardziej rozbudowaną (i skłaniającą do przemyśleń) fabułą ze wszystkich pięciu części sagi (nie wliczam oczywiście profanacji ,,AvP").

ocenił(a) film na 5
gooffer3

Może najpierw sprawdź co to takiego to Hard S-F:)

Lu_0

pewnie chodziło mu o hard big titts :)))))

gooffer3

100% racji, mam te same odczucia, widzę że jesteś fanem filmu Andersona, tak trzymać, Ukryty Wymiar miażdży pod względem napięcia i grozy tak jak Prometeusz, a nawet bardziej ;D Dobrze, że są tu jeszcze kumaci ludzie którzy rozumieją ten klimat. Oby więcej takich filmów.

ocenił(a) film na 8
0wner2

Dodałbym jeszcze ,,Kontakt" z Jodie Foster, który także jest według mnie jednym z najlepszym filmów sf ostatnich kilkunastu lat.

gooffer3

Tak, ten też mi się bardzo podobał, końcówka była niesamowicie magiczna ;)

ocenił(a) film na 5
0wner2

Zgadzam się z Wami, tylko sprawdźcie kochani definicję Hard S-F. ;)
Prometeusz jest przeciwieństwem Hard S-F.

gooffer3

też hard?

gooffer3

Ukryty Wymiar w porównaniu z tym to bardzo dobry film.

hr_dooku

Ukryty Wymiar zabiło kilka mega kiczowatych scen pod koniec, szkoda bo mógł być jedną z najwybitniejszych produkcji sci-fi wszech czasów. Ale i tak wymiata, klimat podobny jak w Prometeuszu.

0wner2

Jak zabiło? przecież to jest "sztuka"

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
0wner2

Jaki? Głaskanie kobry, bieg wzdłuż toczącego się Derelicta. Ja w tym nie widzę celu. Biolog idiota, Vickers samobójca. Jaki w tym cel?

hr_dooku

Złamanie konwencji, porycie ludziom mózgów i zrobienie z nich idiotów. Ukazanie, jak durni mogą być niektórzy ludzie, próbujący dotknąć węża czy innego groźnego zwierza. W zasadzie Prometeusza można odczytać jako komentarz do kondycji współczesnego świata.

0wner2

Niech ci będzie.

ocenił(a) film na 5
gooffer3

jakie hard? tu nic nie było hard, przerażenia to tu naprawdę było mało, szczerze to lepiej się czułem po obejrzeniu 4-tej części, Przebudzenie, tam akcja była lepiej kręcona, z każdej minuty na minutę, tutaj takie sobie s-f, trochę oderwany kupon, trochę w ramach mody odświeżanie starych tytułów, dobre grafiki, końcowe sceny przesada, nawiązanie do Obcego na siłę, thriller? horror? a co tu było z horroru? :) nie dorównał nawet jedynce, myślałem że trochę się zbliży, jedynka nie była super nakręcona ale miała to coś, ten klimat, przerażenia, ten film w porównaniu do Obcego I to takie Beverly Hills 90 210 20 lat później ;)

luki29

Ten film jest miliard razy straszniejszy, miliard razy lepiej nakręcony i ma miliard razy lepszy klimat niż jakakolwiek część Aliena.

ocenił(a) film na 5
0wner2

prawda jest taka że ten facet uległ pokusie łatwego szybkiego zarobku na odświeżeniu starego tytułu który stał się hitem, ostatnio to przecież bardzo modne, nieprawdą jest że nakręcił ten film dla fanów sagi, to samo zrobił z Robin Hoodem, odcinamy kupon i do przodu

ocenił(a) film na 5
gooffer3

w tym filmie chyba było wszystko to co w 4 pozostałych, musieli nawet wycinać jej stwora z brzucha, no bo bez tego ten film by nie wyszedł? ;) się tylko przekonałem że Michael Fassbender potrafi grać role Niemców w trakcie wojny i nic ponad to, jest przereklamowany odrobinkę, myślę że z niego nic więcej nie wycisną

luki29

Chyba coś ci się pomyliło, bo Fassbender ma szansę na zostanie najlepszym aktorem wszech czasów.

0wner2

Owner2 zaczynam podejrzewać objawy osiowe.....