Prometeusz

Prometheus
2012
6,3 190 tys. ocen
6,3 10 1 190188
5,9 56 krytyków
Prometeusz
powrót do forum filmu Prometeusz

Tyle wyczekiwania ,czytania wszystkich newsów,fora,facebook,analizowanie zwiastunów,dziesiątki pytań i mało odpowiedzi i tu nagle przychodzi dzień w którym zasiadam w fotelu w kinie i wszytsko staję się jasne poprostu uwielbiam to .Chciałbym to przeżywać jak najczęściej. Polecam film wszystkim fanomm sf.

Ja sie nie nastawiałem na kontynuacje aliena itp poprostu chciałem obejrzeć dobry film sf i wam też tak radzę bez oczekiwań tylko skupić się na ekranie :)
Film oglądałem z bananem na twarzy od początku do końca ,odradzam oglądanie w sieci naprawdę dużo stracicie efekty dzwiękowe poprostu wgniatały w fotel wiadomo nie było ich jak w filamch star wars ,ale juz sam dzwięk silników Promka to mistrzowstwo :)

p.s nie jestem zwolennikiem 3d ,ale z ciekawości muszę jeszcze raz obejrzeć należy mi się za to całe czekanie :)

pzdr
dunker

ocenił(a) film na 10
dunker

Ja oglądałem i teraz te oglądam Prometeusza na swoim nowozakupionym tablecie. No có kopia kiepska ale daje przynajmniej wyobrażnie tego co mogę zobaczyć w kinie a jak widzę mogę zobaczyć i zyskać naprawdę sporo.

Azawakh

Ja też chyba się wybiorę do kina:)

ocenił(a) film na 9
Azawakh

haha dobry z ciebie niecierpliwiec ,ale jak już mniejwiecej obejrzałeś film to już cie chyba nic nie zaskoczy,a szkoda dużo straciłeś :)

pzdr

ocenił(a) film na 10
dunker

Z chęcią obejrzę ten film raz jeszcze na dużym ekranie.

dunker

A jak oceniasz fabułe, gre aktorską i te wszystkie nieścisłości?

ocenił(a) film na 9
Mazurian

gra aktorska jest dobra Noomi Rapace na + , Charlize Theron to wiadomo 1liga ,ale David czyli Michael Fassbender to jest dla mnie nr1 tego filmu tak jak zagrał to naprawde mistrzowstwo wcielenia się w (robota) tu chyba już każdy wie że nie jest człowiekiem także mam nadzieje ,że to już nie jest spoiler.Fabuła jest naprawde dobra i daje duże możliwości do wyciśnięcia z niej jeszcze conajmniej 2 jak nie więcej części . Nieścisłości krytycy zawsze coś znajdą ,ale ja myśle ,że Ridley nie jest głupi i wszystko to pięknie wyjaśni nam w dalszych częściach. Bo sam zadaje sobie kilka pytań :)

dunker

Znalazłem dobrą interpretacje do Prometeusza. Jestem pod wielkim wrażeniem...
Więcej: http://www.avpgalaxy.net/forum/index.php?topic=44108.0

Mazurian

Bardzo dużo tu jest o wierze chrześcijańskiej, życiu, śmierci i o stworzeniu.

ocenił(a) film na 10
Mazurian

Mógłby to ktoś przetłumaczyć na polski?

ocenił(a) film na 9
Mazurian

W tej interpretacji według mnie jest zbyt wiele odwołań do chrześcijaństwa. Może autor akurat tak to widzi, bo jest członkiem tej religii. Fragment o tzw niepokalanym poczęciu to już przegięcie. Przecież Elizabeth miała stosunek z Charlie'em. Tylko rozwój ciąży postępował bardzo szybko. Jeśli zagłębić się w cywilizacje Majów i starożytnego Egiptu, to dla tych kultur tak samo można znaleźć wiele odniesień. Trudno teraz studiować te wymarłe kultury, ale idąc na skróty można sięgnąć po książki "Dzień w którym przybyli bogowie" oraz "Oczy Sfinksa" Erich von Däniken'a by odnieść te same wrażenia i w podobny sposób interpretować scena po scenie z "Pormeteusza".
Tak czy owak R. Scott zamącił znowu w umysłach ludzi kochających sf. Zwykli zjadacze chleba którzy na seansie w kinie patrzą tylko na obrazy bedą ten film nisko oceniać, jak już to raz było przypadku "Łowcy Androidów" kiedy symbolike w filmie dostrzeżono dopiero po latach.

dunker

Właśnie problem w tym ,że jeśli Scott pójdzie tym religijnym tropem to zrąbie tak wspaniały potencjał bardzo dobrego filmu.

ocenił(a) film na 9
Ottiss14

To i tak jest nowa mitologia ludzkości, wierzyć, że "ufoki" podłożyły podwaliny pod ludzką cywilizację, to równie to samo co odrzucać naukowe badania a opierać się na fantazjach mrs. Dawkinsa czy Denikena. W końcu kino to rozrywka a nie naukowy elaborat.

ocenił(a) film na 9
kamisz77

To Ty myślisz, że wszystko, o czym pisze Daniken, mu się przyśniło lub sam to wymyślił? :)

Zloty_Deszcz

Człowieku zmień nick ,bo zacznę Cię spamować takimi rzeczami:
http://www.youtube.com/watch?v=EFbfHs0DYMg

ocenił(a) film na 9
Ottiss14

Że też niektórym pewne rzeczy muszą się tylko z jednym kojarzyć...

Zloty_Deszcz

Nie kojarzyłoby mi się ,gdyby nie fakt ,że niedawno dowiedziałem się co to jest. A jednak wątpię by taki nick był przypadkowy.

ocenił(a) film na 9
Ottiss14

To na forum filmowym Ty się lepiej nie chwal swoimi doświadczeniami w takich dziedzinach. W każdym razie, ode mnie wara!

Zloty_Deszcz

Dowcipniś.

ocenił(a) film na 9
Zloty_Deszcz

przeżył to na własnej skórze, i dotarł do niewiarygodnych danych naukowych, które dostępne są tylko wybranym hahaha ;)

kamisz77

http://www.youtube.com/watch?v=EjgjzBZ3mhA&feature=related
Tu też masz wiarygodne dane naukowe
Też dane z poniższego materiału mówią same za siebie
http://www.youtube.com/watch?v=hD1dHBYpc_E

ocenił(a) film na 9
kamisz77

Nie, były to bardzo wiarygodne informacje. Wystarczy tylko nie być ignorantem i mieć trochę w głowie, by to zaakceptować. Ale co tacy jak Ty mogą o tym wiedzieć...

ocenił(a) film na 5
dunker

Media wszystko nakręciły jak zawsze szara masa ,która niema zielonego pojęcia na co idzie myśli że to kolejny Obcy ,szkoda że tak jest bo jest to solidny film Sci-fi,oglądałem CAM ale do kina na 3D na pewno pójdę.

Joleke22

jest już wersja z napisami tylko kopia taka sama jak wczesniej

ocenił(a) film na 5
lewandowski09

Jest może gdzieś online ?

Joleke22

Jak na razie exsite, peb i Cho.....

Joleke22

Mam same napisy jak ktoś chce

Mazurian

szkoda że nie TS i lepsza jakość może na dniach coś się leoszego pojawi

lewandowski09

Napewno

ocenił(a) film na 9
Mazurian

ja proszę o napisy

kamisz77

Odp na moje gg: 17626706

dunker

Popieram,popieram.Właśnie wróciłem z seansu i nadal mam ten film w głowie.Pozostaje tylko dopowiedzieć,że miałem przyjemność obejrzeć go w IMAX 3D...a jak w 3D to tylko tam.Niesamowita sprawa:)Jak Promek lądował to się aż fotele trzęsły;p