Prometeusz

Prometheus
2012
6,3 190 tys. ocen
6,3 10 1 190174
5,9 56 krytyków
Prometeusz
powrót do forum filmu Prometeusz

Po wielu negatywnych opiniach spodziewałem się czegoś znacznie gorszego. Nie jest to film na miarę oczekiwań, ale nie nazwałbym go z pewnością gniotem. Mój odbiór może jest nieco lepszy z tego względu że przeglądając fora byłem przygotowany na, to że film będzie znacznie odbiegał od klasycznych wersji Aliena. Koniec końców Prometeusza znacznie lepiej przyjąłem niż Alien 4. Jeśli miałbym oglądać kolejną tego typu męczącą temat Obcego rozwałkę, wolę obejrzeć coś innego z delikatnymi nawiązaniami do serii.

Nie oceniając Prometeusza z perspektywy fana Alien, a zwykłego widza chcącego obejrzeć rozrywkowe si-fi, nie jest najgorzej. Fabuła co prawda nieszczególna, pewne niedociągnięcia są, jednak raczej nie nudzi,i trochę irytujące te przesadne filozofowanie dla ubogich. Jakaś tam nutka klimatu Obcego mimo wszystko unosi się w powietrzu. Efektowne scenerie, trochę akcji, trochę grozy, historia pogmatwana jednak ciekawi. Reasumując do perfekcji brakuje wiele, nie ma tak naprawdę powodu dla mnie, aby jakoś wspominać Prometeusza, jednak jak ktoś lubi tego typu klimaty, można rozrywkowo sobie obejrzeć.

ocenił(a) film na 6
forzaroma

zgadzam się, ten film jest po prostu mocno niedopracowany. Jest pomysł, który ktoś wziął i dopisał wiele niepotrzebnych rzeczy by zrobić film amerykański. Ale dużo racji mają Ci, którzy uznali ten film za gniot choć rozrywkowy. Ale jest odpowiedź na zadane na końcu filmu pytanie "dlaczego chcieli nas zniszczyć?". Otóż też chciałbym zniszczyć cywilizację, która w poszukiwaniu mnie wysyła ludzi wykształconych z fantastycznymi wynalazkami i technologią, którzy nie potrafią wydostać się z jaskini, (spoiler) która okazuje się półokrągłym statkiem, która na widok nowego niezbadanego stworzenia próbuje go dotknąć a przecież nie był to piesek, którego można pogłaskać. Mamy jeszcze świetnego wykształconego, który widzi że nie jest z nim w porządku i nie oddaje się do sali medycznej tylko wraca do jaskini żeby wszyscy musieli z nim wracać.
Film ma mnóstwo absurdalnych scen(już o aborcji się nie wypowiadam bo takie absurdy u Ridleya zawsze, wspominam w takich chwilach Germanina z "Królestwa Niebieskiego" który to jeszcze 4 gości zamordował mając przebite strzałą gardło) Ale mimo tego wszystkiego eksploracja jaskini\statku ma tą samą niewiadomą, która trzymała w napięciu jak w Nostromo. Któraś z recenzji tego filmu stwierdziła, że Fassbender przysłonił cały film, prawda li to, choć chyba każdy kto widział Obcego wiedział kto tu jest bad guy :P
Można było to zrobić lepiej, ale film zasłużył na mocne 6

mgabus

Film zapowiadał się obiecująco..., do momentu śmierci Davida. Późniejsze wątki - naciągane.