Przy okazji Prometeusza sporo sie mówi o ewolucji. Przyznam że kiedy dowiedziałem się że w
filmie ani razu nie pojawia się znany nam xenomorph to trochę byłem wkur...y.
Wiem że pojawia sie tam inny troszkę przypominający go stworek no ale to nie xeno!
Mam rozumieć że on ewoluuje? Złoży jajko z którego wyjdzie jakaś poczwara, zainfekuje
człowieka
i dopiero z tego człeka wyjdzie xeno? Są już na ten temat jakieś przecieki (dwójka a może i
trójka
Prometeusza)?
Po wpisaniu w google hasła "prometheus species origin" wyskakują różne schematy i
zestawienia dotyczące ewolucji aliena. Tyle że ostatnim etapem jest tam xeno a nie to coś z
Promka.
Różnie się mówi o początkach obcego, ale nie da się wykluczyć, że to co widzimy w Prometeuszu kiedyś może przybrać postać znaną z klasycznego Obcego. Nie wiem jak to napisać, żeby nie spojlerować, ale przynajmniej wspomnę, że całe "zło" w Prometeuszu kręci się wokół tajemniczej i (być może) inteligentnej czarnej substancji jaką odkrywają nasi bohaterowie. Ale radzę zwrócić jedną uwagę, bo wielu ludzi po pełnia tutaj błąd- akcja w Prometeuszu ma miejsce na innej planecie niż w Obcym, więc nie należy bezpośrednio łączyć wątków tych dwóch filmów. Do Prometeusza radzę podejść bardziej jak do innego filmu, nie wiele ma wspólnego z serią Obcy, ale takie było zamierzenie twórców i to od dłuższego czasu.
Czyli jak w takim razie nawiążą do pierwszego aliena w którym znaleźli inżyniera z rozerwaną przez xeno klatą?
Chyba ktoś robił scenariusz na kolanie:/
To po prostu inna historia, która tak się składa ma miejsce przed tymi z Obcego. Ale tak się złożyło, że to co mamy na obcej planecie w Prometeuszu pełniło tą samą funkcję jak to co mamy w Obcym, więc bądź co bądź film wyjaśnia pewne niejasności z pierwszego Obcego.
No ale mimo że to będzie odrębna trylogia to chyba powinna się jakoś zespolić z pierwszym alienem:/
Brak ciągłości nie wyjdzie Scottowi na dobre.
Prometeusz od początku planowany był jako seria (na pewno będzie dwójka), być może w następnych częściach seria jakoś połączy się z Obcym, ale Scott zapowiedział, że Prometeusz na pewno będzie łączył się z Łowcą Androidów (Scott planuje również sequel Runnera). Więc nasz reżyser w ciągu następnych lat będzie miał ręce pełne obowiązków związanymi z jego najbardziej kultowymi filmami.
Jaki nasz ? Scott to obcy, i lepiej uważaj na jego jajka ;)) masz na myśli pełne ręce roboty zajęte parodiami ? Nie mogę się doczekać kolejnej komedii ;)) trailer świadczy, że film będzie wesoły, oby, bo inaczej skończy jak parodia Blade Runner, tak samo jak parodia Nostromo, czyli prometheus ;))
http://www.youtube.com/watch?v=YLZwWPCLO-w
Ciekawy filmik;). Scott (nasz w sensie omawiany w temacie, ale to już chyba wiesz ;)) zapowiedział od razu po premierze Prometeusza sequel, sequel Łowcy oraz powiązanie tych obu serii. Nie wiem co z tego wyjdzie, ale liczę że jednak będzie dobrze.
Precyzyjnie mówiąc, to film nie jest prequlem obcego, choć ten się w nim pojawia. Film jest tak niedorobiony i pusty od strony fabuły, że nie doszukiwałbym się w nim żadnych tajemnic typu "może to dziadek xenomorpha".