Prometeusz

Prometheus
2012
6,3 190 tys. ocen
6,3 10 1 190174
5,9 56 krytyków
Prometeusz
powrót do forum filmu Prometeusz

Dlaczego David zainfekował akurat Hollowaya, podobno żywił jakąś urazę, ktoś wie za co?

stalowoki

Może wyczuł swoimi czujnikami (matematyczno lingwistycznymi), że będzie bzykanko między nim a kobietą - to czemu by nie sprawdzić, czy przy okazji coś nie wyskoczy.

ocenił(a) film na 3
stalowoki

to własnie jedna z bzdur i niedorzeczności zawartych w tym filmie

dlaczego własnie jego i po co w ogóle?

możemy sie ewentualnie domyślać ze zrobił to na polecenie Weylanda tylko dlaczego Weyland miałby chcieć doprowadzić do śmierci goscia który to wszystko odkrył ?

ocenił(a) film na 4
cybermac79

Bzdurna to jest twoja wypowiedz. Przeciez Shaw i Halloway byli ze soba - tworzyli pare.... jedynie poprzez zarazenie Hollowaya mogł sie "dostac" do Shaw ktora byla zywicielem dla Xenomorpha (mozna uznac ze jedynie w ciele kobiety mogl sie on rozwinac poprzez stosunek z mezczyzna). Pytanie brzmi tylko po co? Jesli w dalszej czesci filmu praktycznie spada zainteresowanie ta cala sytuacja. Ogolnie film odarty z emocji i praktycznie kalka Obcego 1

ocenił(a) film na 3
arielos

z logicznym rozumowaniem to u ciebie słabo chłopcze

jakiego xenomorfa? widziałes jakies xenomorfy w tym filmie ? (mam na mysli te z Aliena oczywiscie)
a skąd android mógł wiedzieć ze doktor ją zapłodni?
a moze by sie zabezpieczyli? a może ona miała okres? itd itp
a skąd on mógł wiedzieć co się w ogóle stanie? przecież oni nie spotkali wczesniej zadnych obcych ani xenomorfów ani żadnych innych więc nie mogł wiedziec w jakich okolicznosciach one się rowzijają
w końcu - dlaczego miałoby mu zależeć na uśmierceniu 2 najważniejszych naukowców na tej wyprawie

pomyśl troche zanim coś niepoważnego napiszesz

ocenił(a) film na 3
cybermac79

....a jeśli oglądałeś Aliena to wiesz że do wyklucia sie xenomorfa nie jest potrzebna koniecznie kobieta

są to bezsensowne dywagacje bo Prometeusz NIE opowiada o xenomorfach z Aliena

ocenił(a) film na 4
cybermac79

Tak widzilem xenomorpha powiem ci wiecej widzialem nawet obcego...w pierwotnych formach wiec z lapaniem u ciebie za slowka cieniutko. Dalej..."a skąd android mógł wiedzieć ze doktor ją zapłodni?, a moze by sie zabezpieczyli? a może ona miała okres? itd itp" uznam ze tych pytan nie zadales po sa po prostu tak durne ze słów szkoda... Pytanie przedostatnie - Skad masz informcje ze on nie wiedzial?, bo z filmu i z jego gadki i zachowania(Davida) raczej wnioskuje ze mial informacje na ten temat. W koncu pytanie ostatnie na ktore sam sobie odpowiedziales...Logicznie to radze ci sie wziac za filmy bardziej wymagajace bo jesli ty przy prostym sci-fic zadajesz takie pytania to ja juz widze co ty bys tworzyl na forum powiedzmy np. "Melancholii"

ocenił(a) film na 3
arielos

oj naprawde jestes durniem jednak

Prometeusz to nie Alien tylko zupełnie alternatywna historia która NIE łączy sie z nim w jedną logiczną całośc
wiec załoga Prometeusza NIE mogła wiedziec w co sie pakuje tak jak nie wiedziała tego załoga Nostromo zatem przestan mi tu pieprzyc o androidzie jasnowidzu

ocenił(a) film na 4
cybermac79

Tak zgadzam sie ze jest alternatywna historia aczkolwiek nawiazujaca do Aliena. Mamy facehuggera i obcego w pierwotnych formach. W obcym jednyce zaloga owszem nie wiedziala w cos sie pakuje...ale Bishop wiedzial w co pakuje zaloge. To samo jest w Prometeuszu. Wiec raczej ty przestan pieprzyc...

ocenił(a) film na 4
arielos

*znaczy sie "Ash" - android a nie Bishop;p

ocenił(a) film na 3
arielos

nie Bishop tylko Ash gwoli ścisłości

Ash wiedział tyle że znaleźli statek obcych a po zainfekowaniu Kane'a chciał tylko za wszelką cenę ocalić obcego na polecenie firmy
do czasu zapłodnienia Kane'a też nie wiedział co sie stanie bo skąd mógł to niby wiedziec?
powtarzam że nie byli jasnowidzami

a wracając do Prometeusza - wracam do ostatniego pytania
dlaczego miałoby im zależec na zainfekowaniu pana i pani doktor ?

ocenił(a) film na 3
cybermac79

"do czasu zapłodnienia Kane'a"

w zasadzie do czasu wyklucia sie obcego

ocenił(a) film na 4
cybermac79

Oczywiscie ja nie przecze ze film zostawia mase pytan i niedopowiedzen aczkolwiek mi osobiscie nie chce sie nad tym zastanawiac bo po pierwsze film byl kiepski a po drugie nie ma sensownej odpwiedzi na te pytania. Film ewidentnie zostal zrobiony na zbiciu kabzy bazujac na serii "Obcy" Wracajac do pytania to juz ci na nie odpowiedzilem. Pytanie ktore pozostawia film w tej kwestii to po pierwsze po co te sceny znalazly sie w filmie? W moim odczuciu chyba tylko po to aby wlasnie nawiazac do filmu "Obcy" i mrugnac okiem do fanow. Po drugie skad David mogł wiedziec? Ja zakladam ze mial te wiedze, skad tego nie wiem i mysle ze nawet rezyser tego nie wie.

ocenił(a) film na 3
arielos

ok, nawet jeżeli przewidywał co się może stać to nie mógł np. przewidzieć że napewno pojdą do łożka
dla mnie bardzo jest to bardzo naciągane i logicznie słabe

co do jednego w każdym razie sie zgadzamy - film jest mocno średni

ocenił(a) film na 3
arielos

odnośnie przewidywań:
po pierwsze badania obcego dna powinny się odbywać w wyizolowanych miejscach najlepiej poza statkiem a tutaj proszę badają tę przyniesioną głowę jakby oprawiali mięso na kotlety na obiad.
po drugie idea obcego i ksenomorfa jest głęboko zakorzeniona w archetypach kulturowych i lękach ludzkich tak więc nawet w alternatywnej rzeczywistości i opowiadanej historii powinna się pojawić ponieważ w dalszym ciągu chodzi o ludzi z ich lękami i fobiami. W efekcie tego powinny być jakieś formy zabezpieczeń przed zainfekowaniem obcym dna na tej wyprawie badawczej, których tutaj nie ma.
Odnosi się to do np. badania tej struktury górskiej dlaczego nie robią tego roboty ewentualnie razem z Davidem?
po trzecie jeżeli korporacja spodziewała się spotkać obcych dlaczego jedynym sposobem na ich powołanie na nowo do życia jest infekowanie ludzi a nie np. zwierząt? co już ktoś przytomnie zauważył?