Prometeusz

Prometheus
2012
6,3 190 tys. ocen
6,3 10 1 190185
5,9 56 krytyków
Prometeusz
powrót do forum filmu Prometeusz

Niesforny apokryf

ocenił(a) film na 5

Oto jak powstawał Prometeusz. W jednym z pokojów Wytwórki Filmowej stały urny, do
których od kilku lat wrzucano kolejne luźne pomysły na nowy film o Alienie - niezłe,
średnie i niedorzeczne. Któregoś razu do pomieszczenia wparował Ridley Scott,
nerwowo poszukując swojego dawno zagubionego talentu filmowego. W roztargnieniu
przewraca urny, wysypując na podłogę wszystkie karteczki. Wściekli decydenci Wytwórni
wiedzą, jak ukarać niesfornego Ridleya - przypadnie mu zadanie poskładania karteczek
do kupy i sklejenie z nich filmu. Do dyspozycji dostanie paru niezłych aktorów,
pomysłowych artystów i gościa od dobrych trailerów. Dla utrudnienia wszystko to
przyjdzie mu spoić przeterminowanym klejem własnego rozumienia Napięcia i Emocji w
kinie.

Na Prometeusza istodnie złożyło się kilka dobrych momentów (np. robot szukający
zajęcia na statku kosmicznym), ale złożyło się w sposób nieumiejętny, sterujący
napięciem jak hipotetyczne "M jak Miłość The Movie". I tyleż działało to na emocje -
potencjalny dramatyzm niektórych scen był skutecznie ubijany czy to przez poszatkowane
tempo narracji czy wspominane absurdy ("Nasz człowiek nie żyje? Wuj z nim, tamten
koleś ma zapalenie spojówki, musimy w te pędy wracacać na statek!"). Sytuację
odrobinę ratowała Noomi Rapace, tak wiarygodna w swojej biedzie i zaszczuciu, że aż
chciało się ją poklepać po przypakowanym ramieniu.

I może byłby z tego milusi wakacyjny hicik, nieźle wyglądający w TrzyDe, gdyby nie
próbował być "nowym Obcym". Osobiście pozostanę przy nazywaniu kanoniczną jedynie
"kwadrylogii", Prometeusza umieszczając obok Alien vs Predator. W kategorii
niesfornych apokryfów.

Marac

Wow, dopiero się skapnąłeś?

ocenił(a) film na 3
Marac

O,qrde. Rzeczywiście, bez jaj :-) Facet zrobił sobie taką listę. Z nim jest gorzej niż myślałem. BTW: co trzeba zrobić, żeby załapać się na tę listę? Ja bym bardzo chciał :-))) Chcę być "zmasakrowanym trollem" na liście 0wnera, pliiiiis :-)))) Jak pokażę to znajomym... już teraz mamy ubaw z gostka jak ta lala, pokazuję im jego wpisy...

mojomr_

To ładne macie tam u siebie w przedszkolu zabawy.

ocenił(a) film na 1
mojomr_

Ma listę trolli,cięte riposty...ciekawe posty))))))))))))))))))

ocenił(a) film na 3
Marekgdapl

I skromny jest. To przede wszystkim mnie w nim ujęło...
@Marekgdapl
spoko,wyluzujmy, nie możemy tak bezceremonialnie drwić z "legendy tego forum" :-))))))))

ocenił(a) film na 1
mojomr_

A tak mnie się wzięło na pracę organiczną.dawno nie widziałem takiego kmiota)

ocenił(a) film na 2
neo_angin

Głupek ma na myśli tzw. "strukturę szkatułkową" - czyli opowieśc w opowieści.w opowieści. Tylko, że po pierwsze sen we śnie nie jest opwieścią w opowieści, a po drugie ta sztuczka, ów zabieg fabularnyto jest znacznie starszy niż powieść Potockiego, na której oparł swój wybitny film Has. Nie sądzę, by Owner czytał książkę - jakąkolwiek. Film może i zobaczył, ale wątpię - za trudny

jos_fw

Ma oceniony czyli chyba widział, ale dał taką samą ocenę jak "Incepcji".

ocenił(a) film na 2
wito_filmweb

Nie widziałem nigdy takich pięknych końskich oczu, o tak wyrazistej głębi jak w "Karino". Nigdy nie widziałem innego filmu o Karino, poza "Karino". Nigdy nie widziałem filmu, w którym zagrałby Janusz Gajos, Zdzisław Maklakiewicz i Zygmunt Kęstowicz - a to właśnie "Karino". No i te galopady w słońcu, eh.

jos_fw

Problem w tym, że jakieś Karino nikogo nie obchodzi i nikt nie będzie tego oglądał.

ocenił(a) film na 2
0wner2

i tu się mylisz. Karino to nowa fala w nurcie tzw. "opery końskiej", prawdziwy przełom!!!

jos_fw

Ale mnie nie obchodzi taki gatunek kina, mnie interesuje sci-fi.

ocenił(a) film na 1
0wner2

Owner...masz kłopocik z załapaniem się na skumanie ironii.Ups...))))))))))))))))

Marekgdapl

Przecież każdy debil wie, że to była ironia.

ocenił(a) film na 1
0wner2

Wiedziałeś))))A odpowiedziałeś jak "każdy")))))))))))))))))))))))))))))))))

Marekgdapl

Bo lubię was prowokować do pisania kolejnych żenujących komentarzy, przecież muszę to jakoś ciągnąć nie?

ocenił(a) film na 1
0wner2

No tak...dla tego celu skutecznie robisz z siebie idiotę)))))))))))))))))

ocenił(a) film na 2
Marekgdapl

dowiedział się o tym, jak mu o tym napisałeś. To jest człowiek, któremu trzeba dawać przypisy do dowcipów

jos_fw

To dawaj, pisz co będzie w kontynuacji, zobaczymy za parę lat czy ci wyszło.

ocenił(a) film na 6
0wner2

Zapraszam tutaj- http://www.filmweb.pl/film/Prometeusz-2012-523230/discussion/Ca%C5%82a+prawda+o+ Prometeuszu-+jego+wady+i+plusy,1977275

ocenił(a) film na 6
jos_fw

no właśnie, oświeć nas, bo nie wiemy co będzie w kontynuacji... śmiało

ocenił(a) film na 2
wito_filmweb

Proszę bardzo. Piszę "z grubsza" - idea, jaka się objawia przed zdumionymi konceptem widzami jest taka: Ludzkość to plaga. Pani wędrująca przez galaktykę z głową androida (bardzo nowatorskie) dowiaduje się, że jesteśmy nieudanym eksperymentem inżynierów - natomiast Obcy są remedium na tego raka, jakim jest ludzkość.

ocenił(a) film na 6
jos_fw

no okaże się... chociaż szczerze powiem że nawet taka fabuła mi odpowiada.

jos_fw

Na pewno tak nie będzie.

ocenił(a) film na 7
jos_fw

Ok - puenta już jest. Mnie bardziej ciekawi jak zostanie podana - gdzie bohaterowie dotrą, co zobaczą i jak zostaną potraktowani, czyli innymi słowy cała reszta fabuły.