Prometeusz

Prometheus
2012
6,3 190 tys. ocen
6,3 10 1 190174
5,9 56 krytyków
Prometeusz
powrót do forum filmu Prometeusz

Niewyjaśnione

ocenił(a) film na 8

Oglądając filmy staram się je zrozumieć i przeważnie mi to wychodzi hehe
Ale mam kilka pytań dotyczących kilku rzeczy w tym filmie i wierzę że będzie mi w stanie ktoś na nie odpowiedzieć:
1. O co tak dokładnie chodziło z tą sceną na początku? Jedyne co mi przyszło na myśl to cytat z filmu "Czasami coś trzeba zniszczyć aby coś innego zbudować" - mniej więcej coś w takim sensie. Ale nadal tego nie pojmuję.
2. Z tego co wywnioskowałem, to stworzycielami były te olbrzymy ... zatem czym były te drugie istoty?

Mam nadzieję że ktoś mi wytłumaczy te dwie rzeczy =) Ogólnie film wg mnie taki trochę zakręcony, albo ja za mało się skupiłem.
Pozdro!

Raizo601

Jeśli chodzi o drugie pytanie, to wydaje mi się że te alienopodobne istoty był pewnego rodzaju bronią stworzoną przez inżynierów. Dlatego nawet David w jednej ze scen nazywa pomieszczenie z tymi podłużnymi pojemnikami, ładownią.

ocenił(a) film na 8
Susel_PS

No w sumie też tak wnioskowałem ... Chociaż w filmie dużo rzeczy nie jest wyjaśnionych do końca - czyżby szykowała się jeszcze druga część?

Raizo601

mało prawdopodobne byłoby to naciągane bo myślę że jakby pani dr przybyła na ojczystą planetę inżynierów i to ich statkiem to myślę że na dzień dobry została by zmasakrowana

ocenił(a) film na 8
jason86

Niekoniecznie :) moim zdaniem inżynierom ładnie by kopara opadła :))) jak już by się "pozbierali" po szoku wywołanym widokiem człowieka to znowu na widok gadającej głowy mieliby polew na całego :D

davidstar

to byłaby komedia ... ;) a Weyland i tak wydało na tą "wycieczkę" dużo kasy więcej niż eskimosi mają lodu... byłoby fajnie jakby następna część o ile powstanie... pokrywała się całkowicie z 1-szą odsłoną obcego jak nostromo odebrało sygnał ...

Raizo601

Gościu, identycznych tematów na tym forum jest 300. Wysil się troszkę, a znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania.

ocenił(a) film na 7
Raizo601

Wydaje mi sie że pierwsza scena w filmie pokazuje powstanie życia na ziemi, olbrzy wypijając te drugie istoty ginie zostawiając sowje dna na ziemi tworząc ludzi. Zastanawiam się czy tylko mnie w ostatniej scenie to coś wychodzące z olbrzyma przypomina obcego
,