Na początek chciałem napisać, że nie ma co narzekać, film jest dobry i warto go obejrzeć. Historia nie jest kolejną częścią Aliena !! i zbędne są jakiekolwiek porównania, „Prometeusz” wykorzystuje jedynie samą idee pomysłu o Obcym i tyle.. Wracając jednak do tematu chciałbym zadać kilka pytań dotyczących fabuły tym, którzy film oglądali:
1) Czy `rysunki` które odkryto na Ziemi oznaczają że kiedy obcy nas `lubili` (odwiedzali aby sprawdzać, czy wszystko OK)? I czemu wszystkie `rysunki` przedstawiały układ słoneczny z planetą (księżycem) LV-223 na której ma miejsce akcja „Prometeusza”.. (Po co inżynierowie mieli by zdradzać ludziom to położenie)?
2) Co miały oznaczać rysunki Obcego na ścianie w pomieszczeniu z `kamienna głową`? Co miała oznaczać `kamienna głowa` w tym pomieszczeniu?
3) Czym była czarna, biologiczna masą która znaleźli?
4) Nie do końca rozumiem zachowanie Davida, wydaje się dobrze poinformowany o możliwościach substancji i obcych, ale niby skąd, skoro na końcu ewidentnie widać, że wszyscy są w tym temacie ciemni i próbują dowiedzieć się czegokolwiek?
5) Skoro na LV-223 było sporo statków `inżynierów`, czy oznacza to że coś naprawdę tam poszło `nie tak`?
6) patrz pkt 5 i... czemu jacyś inny `inżynierowie` nas nie zniszczyli skoro i tak mieli taki zamiar?
Moje teorie na powyższe tematy to: `rysunki` - nie mam pojęcia. Czarna masa - broń biologiczna inżynierów. Rysunki Aliena – inżynierowie oznaczyli sobie swoją broń, coś jak my oznaczamy znaczkami „biohazard”.. `Kamienna głowa` - bez znaczenia. David – wykonywał rozkazy korporacji, jego wiedza – logiczna dedukcja..
Minusami, o ile czepiamy się ideologii Aliena, były dla mnie: Z książki pamiętam iż `inżynierowie` ewidentnie byli istotami słoniopodobnymi, a Ridley zrobił z nich ludzi. Mam również `niedobór` roli Charlize Theron, w ogóle mogli dać wszystkim trochę bardziej `pograć`.. Ale naprawdę nie ma na co narzekać. Zdjęcia cudowne, gra aktorska na poziomie, klimat OK.
Wszystkim którzy w przemyślany sposób mogą rzucić światło na moje pytania, z góry dziękuje.