PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=523230}

Prometeusz

Prometheus
2012
6,3 190 tys. ocen
6,3 10 1 189746
5,7 74 krytyków
Prometeusz
powrót do forum filmu Prometeusz

nie napawają optymizmem. Ciągle przewija się motyw dziurawego scenariusza i słabo zbudowanej psychologii postaci. 3d podobno też słabiutkie (to mi wisi bo nie lubię tego bajeru). Większość recenzji na IMDB z ocenami między 4-7 (oczywiście są wyższe, ale nie ma żadnej z 10/10 o ile się nie mylę, a na Imdb nawet przy przeciętnych filmach pojawiają się dyszki na starcie w reckach). Ogólnie w samych opiniach na forum też mało pozytywów, a pojawiają się opinie że nawet do kina nie warto iść (i to od osób które są fanami Aliena), a jak iść to z małymi oczekiwaniami. Ciekaw jestem kiedy rating się tam pojawi bo dalej głosy nie są przeliczone. Pojawia się motyw że Ridley dał dał sobie znowu wleźć w du*ę wytwórni przy montażu (tak jak przy "Królestwie Niebieskim"). Czyżby największy zawód roku?

ocenił(a) film na 5
neo_angin

Tak to jest widzisz nazwisko Scott przy nowym wysoko budżetowym filmie Sci-fi i szara masa myśli sobie "o kur... nowy zajebisty drugi Obcy się szykuję MUSI BYC ARCYDZIEŁEM" a jak było mówione od początku film to nie jest Prequel tylko wykorzystuje postaci SJ na potrzeby nowej histori i taką właśnie dostaliśmy po tym co czytałem, szkoda wielka szkoda że ludzie tak to wszystko z pełną ignorancją interpretują, sam jestem wielkim sanem Sagi z Xenami a jednak nie oczekiwam od tego filmu że zobaczę tam obcego która rozprawia się z całą załogą bo po co jak to już było setki razy.... dobrze że ten film nie powiela schematów tylko próbuje bronić się włąsnym pomysłem bo ile jest filmó Sci-fi które opowiadają o ekspedycji która wyrusza w wszechświat w poszukiwaniu odpowiedzi kim jesteśmy i jaki jest nasz cel ?... Co do tego jak ludzie narzekają na 3D przepraszam ci którzy byli w IMAXie na 3D dobrze wiedzą co to znaczy opad szczęki ,jeśli ktoś był w swoim kinie gdzies na zadupiu gdzie filmy 3D puszczają w okularach czerwono,zielonych to może swoją opinie wsadzić głęboko i namiętnie w dupę a jak zawsze wiadomo że gdy pojawi się możliwość na filmwebie oceniania tak bardzo reklamowanych produkcji to zawsze znajdzie się grono wieśniaków którzy na siłe próbują ci udowonić nawet jak nie oglądali filmu że on jest beznadziejny bo to dobry powód do długiej i nic niewnoszącej dyskusji z fanami a hejterem... Ale ok tak jest zawsze takie czasy tylko taki Transformers i inne mega gnioty potrafią się obronić w recenzjach ambitne kino już umiera do końca życia będziemy oglądać filmy które zamiast stawiać na orginalność powielają schematy no ale cóż wszytko na własne życzenie.... No ale zobaczymy kiedyś taki Łowca Androidów też był w premiere gniotem teraz jest Klasykiem (FACE PALM) taka natura ludzka musi sobie ponarzekać bo by się w spokoju nie wysrała,Pozdro dla kumatych!

neo_angin

Mnie się wydaje, że tu chodzi o to, iż ludzie oczekiwali filmu akcji z Alienem, a dostali ambitny film do rozkminiania i dlatego go jadą, bo są debilami i nie potrafią pojąć go swoimi ciaśniutkimi umysłami. Innej możliwości nie widzę.

0wner2

No nie wiem. Zarzuty jak dziurawy scenariusz (szczególnie niezazębianie się wątków przy tym scenarzyście jest bardzo prawdopodobne). Raczej jednak obstawiam że to będzie umiarkowanie dobry film czyli takie jak Ridley dostarcza od lat.

neo_angin

Gdyby w dzisiejszych czasach wyszła Odyseja Kosmiczna 2001 to tez by mówili, że scenariusz jest dziurawy i nie wiadomo o co chodzi w tym filmie. Ten scenarzysta może i ma trochę poryte w głowie jeśli chodzi o ilość wątków, ale jednego nie można mu odmówić - potrafi zaciekawić.

0wner2

No nie wiem czy potrafi. Z Lostów zrezygnowałem w połowie drugiego sezonu. Chłop upycha za dużo niepotrzebnych elementów, a potem o nich zapomina.

neo_angin

Oj chłopie to ty nic nie widziałeś, ja zrezygnowałem w połowie 4 ;p Ale moim zdaniem koleś jest cholernie inteligentny, bo zrobić taki serial jest trudno, na pewno go kiedyś obejrzę jeszcze od początku do końca, bo to w pewnym sensie klasyka.

0wner2

Ja mam to zamiar wreszcie oglądnąć, ale dopiero za jakiś czas i serią po parę odcinków dziennie. Np. w Wakacje. Nie lubię tak co tydzień.

0wner2

Z drugiej strony pojawił się rating wreszcie xD:

http://www.imdb.com/title/tt1446714/

W sumie mało głosów, ale do top250 raczej wejdzie.

neo_angin

9.0 /10 to bardzo wysoko choc dziwie sie krytykom z metacritic ktorzy az powinni piac z zachwytu nad tym filmem (wiadomo fani Ridleya) a na razie tak średnio jest i średnia 4,9/10 na fw 0_o ??? To przesada.

transformers567_fw

Na RT jest wyżej. Metacritic zszedł na psy jak dla mnie.

neo_angin

Przecież na meta nawet Avengers mają 69/100. To jest parodia.

0wner2

No i co z tego ze maja 69/100 jak aż 3 krytykow dalo [100] ?
Ja tam zawsze patrze na poszczególne wyniki a nie ogólnie

transformers567_fw

To z tego, że Avengers to najlepszy przygodowy film akcji ostatnich lat i trzeba być debilem, żeby tak nisko oceniać.

0wner2

Tam produkcje rozrywkowe słabo stoją bo to ci najbardziej snobistyczni krytycy. Dzisiaj kupiłem sobie nowy numer "Filmu" i "Avengers" dostało 5/6 gwiazdek (6/6 w przeciągu roku tylko "Wstyd" dostał chyba, ale była druga recka z 3/6 jeszcze .), tak samo "Valhalla Rising" (wchodzi u nas do kin) i "Dom w głębi lasu".

neo_angin

To dobrze że tyle dostały, bo na tyle zasługiwały te genialne filmy ;) Tylko trochę dziwi mnie fakt, że Valhalla dostała więcej niż Drive, który jest lepszy ;p

0wner2

Wszystko zależy od recenzenta. Zobaczymy ile w następnym numerze będą miały w tej średniej na ostatniej stronie. "Dyktatora" zjechali (2/6, a "Borat" miał chyba 5/6 o ile mnie pamięć nie myli), a nawet "Battleship" dostał 3/6. Wreszcie dobre filmy były do wyboru na DVD,

neo_angin

W sobotę kupię to pismo. Ale czasami to się tam nieźle gnoją, wyjazd integracyjny ocenili 3/6, a to było przecież gówno.

0wner2

Pewnie byli patronem medialnym tak jak przy "Bitwie Warszawskiej" (5/6).

neo_angin

Haha no xD

ocenił(a) film na 8
0wner2

Bo "Film" poziomem przypomina gazetkę typu Gala niestety. Mam wrażenie, że jednak parę lat temu ich loty były zdecydowanie wyższe. Jeśli jest coś wartego na rynku polskim do obserwowania dla kinomanów, to jest to magazyn "Kino". Od strony merytorycznej i każdej innej w zasadzie.

A co do "Prometeusza", też czytając recenzje i patrząc na noty pomyślałem "Hej, Lśnienie czy Łowca Androidów też nie były docenione od razu". Mam nadzieję, że jest w tym trochę prawdy, ale szczerze mówiąc jara mnie sam fakt, że pojawia się kolejny film s-f( ten gatunek jednak dosyć średnio się ma) i to od Ridleya, oczekiwania więc ludzi, tym bardziej, że były skutecznie nakręcane przez całą machinę produkcyjną odnośnie kolejnego "Aliena" czy powrotu do formy wydają się jak najbardziej zrozumiałe. I dalej nie wierzę, że powstało coś przeciętnego. Ten facet jednak poniżej pewnego poziomu nie schodzi, a jeśli tak to rzadko.

ocenił(a) film na 8
prostelinie

PS: Z tym "Łśnieniem" to odnośnie wielkich filmów, nie tylko Scotta co by nie było niedopowiedzeń

prostelinie

Zawsze tak jest, że najlepsze są niedoceniane, bo przerastają możliwości intelektualne prostaczków.

neo_angin

No widzisz, a obstawialiście oceny oscylujące wokół 7 ;p

0wner2

ch*j dam mu 10 za samo to ze jest :P

baranek_110

Ja też ;p

0wner2

Mówiłem że pewnie na początku będzie ok. 8.0 (nawet "Transformers" tyle miało.). I tak szybko spadnie.

neo_angin

Zobaczymy co będą mówić o tym filmie za 20 lat ;)

0wner2

Starczy 10. Nagonka przy premierze przecież spotkała "Łowcę Androidów", "Dawno temu w ameryce" czy z nowszych "Las Vegas Parano", a to kultowe już filmy.

neo_angin

dla fanow nie straci na punktacji :P nawet jesli minie troche lat ;)

neo_angin

LVP to jeden z najlepszych filmów w historii.

0wner2

Blade Runner i Dawno temu... też, ale LVP to jest arcydzieło.

ocenił(a) film na 7
0wner2

Ksiazka na bazie ktorej powstalo las vegas jest duzo duzo lepsza jak nie czytales goraco polecam;]

Wujo88

Mam już na półce, ale jeszcze nie czytałem :P A film to dla mnie czwarty najlepszy film jaki widziałem.

ocenił(a) film na 7
neo_angin

To pierwszy film R.S w 3D wcale sie nie zdziwie jak glownie postawil na mozliwosci 3D wizualnosc i piekno ogladanego obrazu piekne widoki szczegolowosc co mielismy pokazane w przedstawieniu statku badawczego prometeus . ja podejzewam ze jezeli chodzi o obraz napewno nie bedzie nic do zarzucenia duzo szczegolow itp masa gigerowskiego stylu ktory uwielbiam jest mroczny moze nie bedzie klaustrofobiczny jak alien ze wzgledu na wielkosc obiektow ktore bedzie badac zaloga ale napewno bedzie to przyjemne dla oczu rozrywka a to ze lindelof zarzuci nam jakis pokrecony niedopowiedziany scenariusz moglismy sie spodziewac od samego poczatku . O obsade sie nie martwie mysle ze zobaczymy dobre aktorstwo juz po trailerach widze ze napewno fasbander odjebie kawal dobrej roboty dla tego filmu

neo_angin

Jak dla mnie,, Królestwo Niebieskie,, jest super.A tylko przypomnę,że jak zachwycałem się przed laty ,,Blade runnerem,, to koledzy ze studiów mieli mnie za czubka.Po każdym egzaminie taki mały reset- flaszka i BR a rano jak nowonarodzony.Filmu jak wiekszość jeszcze nie widziałem ale poczekajmy.

ocenił(a) film na 8
neo_angin

Ja tam widzę 9/10 przy prawie 2000 głosów. To duży optymizm.

ocenił(a) film na 7
neo_angin

Ja raczej sugeruję się oceną na rottentomatoes - http://www.rottentomatoes.com/m/prometheus_2012/ :)

ocenił(a) film na 10
neo_angin

Mi też się wydaje, że ludzie jadą na scenariusz bo są debilami. Większość ludzi to debile, albo trolle,nie rozumieją scen w których nie rozmawia się o pogodzie, herbacie, albo tańczeniu.

barry8500

Oni by tylko zrozumieli film: "Czasem słońce, czasem deszcz":)