Prometeusz

Prometheus
2012
6,3 190 tys. ocen
6,3 10 1 190174
5,9 56 krytyków
Prometeusz
powrót do forum filmu Prometeusz

Niedawno oglądałem ten film. Jestem zadowolony, film pozostawia bardzo dużo pytań i zapewne osoba która bardzo interesuje się uniwersum Obcego w całości ten film zrozumie. Ja jednak taką osobą nie jestem a po obejrzeniu tego filmu mam parę pytań.

1) Co dokładnie znajdowało się w tych pojemnikach? To była substancja zawierająca mikroorganizmy, przodków typowego "obcego"?

2) Jaki motyw miał Daivid przemycając ten ładunek na statek Prometeusza i jakim cudem wiedział o działaniu tego czarnego płynu? W ogóle co miały znaczyć jego słowa: "Wielkie rzeczy mają mały początek"? Tego nie kapuje dlaczego android po dwu dniowej podróży jest tak rozeznany z tematem i zataja to ekspedycji.

3) Czemu z Elizabeth wyszła ta "ośmiornica"? Rozumiem to, że została zapłodniona przez zarażonego kochanka, ale czemu z tego wyszedł ogromny facehugger?

4) Tutaj mały spoiler.
To wielkie coś "zapłodniło" SJ, potem wychodzi "pierwszy" obcy. Spoko ale jakim cudem w 8 pasażerze nostromo jest tyle tych jaj? Jak niby powstała królowa?

Mam nadzieje, że ktoś mnie tutaj "oświeci" bo naprawdę filmem jestem zainteresowany i chciałbym w pełni go zrozumieć

Czarna maź jako największe odkrycie inżynierów, daje życie wyczuwając dobre, czyste intencje i zdolność do poświęcenia się (początek filmu) ale też użyta przez organizmy prymitywne mutuje je tak aby przetrwały za wszelką cenę (bo tego one chcą, ludzie też są prymitywni). Dawid najprawdopodibniej przemycił maź na polecenie waylanda,, który myślał że da mu ona nieśmiertelność. Elizabeth była bezpłodna, więc ten kalmar to najprawdopodobniej zmutowany ludzki plemnik. Maź go mutowała wyczuwając czego chce a plemnik "chce" przetrwać i zapłodnić. W zewnętrznym świecie potrzebne mu odnóża itd. Końcowy potworek nie jest takim samym obcym, to raczej jego protoplasta. Statek a pierwszego obcego jest innym statkiem, ale jego historia mogła być podobna.

użytkownik usunięty
piotr_cracow_2

No spoko ale po co w ogóle Dawid zaraził tego doktorka z którym potem Elizabeth odbyła stosunek? Po co?

Może dlatego, żeby sprawdzić jak ów substancja działa na organizmy żywe ?