Prometeusz

Prometheus
2012
6,3 190 tys. ocen
6,3 10 1 190188
5,9 56 krytyków
Prometeusz
powrót do forum filmu Prometeusz

Właśnie wróciłem z kina i...co to miało być ?! Chyba nieuważnie oglądałem, coś mi
musiało uciec... Pomijając totalne absurdy logiki i fatalny scenariusz mam kilka pytań:

1. Czym jest czarna substancja? To jakiś motyw z Dystrykt 9 ?
2. Facet który zostaje zarażony (chyba David) w co on się zmienił ? wszyscy zarażeni
zmieniali się w jakieś zombie ?
3. Czym są te wężę które zaatakowały dwóch gości na statku Inżynierów ?
4. Dlaczego dr Shaw urodziła rybę ? Rozumiem że została zarażona przez tą "czarną
substancję" drogą płciową. ale dlaczego to jest ryba!? Wygląda na to że ta ryba później
rośnie (dlaczego ona rośnie taka duża?)
i tak naprawdę to coś na kształt twarzołapa. Twarzołap rzuca się na Inżyniera i go
zaraża...
6. Co wychodzi z Inżyniera ? Przodek Ksenomorfa ? Dlaczego ? Skąd z ryby (czarnej
substancji) nagle tworzy się taka forma życia? Przyspieszona ewolucja ? Z ryby od razu
przechodzimy do humanoidalnej istoty ?
7. Inżynierowie stowrzyli ludzi ? W jaki sposób ? Za pomocą czarnej sybstancji ?
8. O co chodziło z pierwszą sceną gdzie Inżynier wypił ten dziwny płyn, a potem...umarł ?
9. Dlaczego obudzony po 2tys latach Inżynier pierwsze co robi to zabija wszystkich
wokół? Strasznie agresywny jak na super-inteligentną rasę.
10. O co chodziło z tym robotem? Skąd umiał język Inżynierów? Skąd potrafił osługiwać
ich technologię?
11 Dlaczego robot zaraził czarną substancją Davida ?

ocenił(a) film na 8
Anthrax91

Stary dokladni ja tez sie nad tym wszystkim zastanawialem po wyjsciu z kina Niezly kogiel mogiel z tego zrobili Wszystkie czesci sa spoko ale z ta to juz przesadzili 4/10 pozdro

ocenił(a) film na 3
Anthrax91

"...For a minute there. I lost myself, I lost myself..."

ocenił(a) film na 7
Anthrax91

Te pytania padły już ze sto razy na tym forum, przekop temat "Odpowiem na każde pytanie - zadawajcie". Poza tym - zakończenie filmu pozostało otwarte, nie zauważyłeś? Na gros Twoich pytań nie ma odpowiedzi, bo zostaną udzielone dopiero w drugiej części.

Co do pytań 2, 3, 4, 8, 10 - uważne oglądanie filmu wystarczyło, aby samemu znaleźć rozwiązanie tych kwestii.

ocenił(a) film na 4
adonae

Domyślam się że te pytania padły, ale ciężko się do nich dokopać przez tyle tematów i odpowiedzi innych użytkowników.
Wiem że zakończenie zostało otwarte, bardzo frustrujące zresztą, myślałem że dostanę jakieś odpowiedzi, a tymczasem zostawili mi mętlik w głowie o nazwie "a resztę pokażemy Wam w Prometeuszu 2"

Rzeczywiście przesadziłem z niektórymi pytaniami, ale dokładnie tak się czułem po wyjściu z kina. Fala pytań bez odpowiedzi.
Dalej jednak nie znalazłem odpowiedzi odnośnie pytania numer 4.

Anthrax91

z pytań wynika że się nie pogubiłeś... tylko błądzisz we mgle
podstawowym twoim błędem jest to że zapomniałeś jaki gatunek filmowy oglądasz i oczekujesz wyjaśnia sposobu mutacji czy nawet ewolucji gatunków poza ziemskich
to nie discovery

jak kolega wyżej zaznaczył - cześć pytań zawdzięczasz braku uważnego oglądania filmu
na inne są odpowiedzi na forum
a na jeszcze inne nie ma i nie będzie jednoznacznej odpowiedzi - czy to z błędu twórcy czy z powodu ze właśnie tak założył by widz pytał i sam szukał odpowiedzi

użytkownik usunięty
Anthrax91

12. Czemu Wayland oficjalnie nie podróżuje statkiem?
13. Jak mogli zorganizować wyprawę na planetę, nie wiedząc czy istnieje?
14. Kto zdemolował moduł mieszkalny zanim uciekła na niego dr Shaw?

ocenił(a) film na 7

Co do modułu. Jak wiadomo była to jednocześnie kapsuła ratownicza, która odłączając się od prometeusza z impetem uderza o powierzchnię planety. Pamiętasz? ;)

ocenił(a) film na 10
Anthrax91

ooooo... Czyli nie tylko ja wciąż się zastanawiam ???
Pamiętaj:
the trick william potter is not minding that it not have a sense... some times....

ocenił(a) film na 10
Bagnaguagard

Przy okazji- rzeczywiście trzeba było uważniej oglądać ;)

ocenił(a) film na 8
Anthrax91

9. Nie wiadomo co tak naprawdę powiedział do niego David w scenie w jaskini, jednak co prawda dla niego też nie skończyło się to dobrze< Może powiedział "Żryj gruz..." i tamten się wkurzył>

ocenił(a) film na 4
prostelinie

To by było głupie, prowokować obcy gatunek który jest większy i silniejszy.
Mnie to wyglądało tak jakby Inżynierowie darzyli gatunek ludzki ogromną nienawiścią.

ocenił(a) film na 10
Anthrax91

Bo darzyli ludzi nienawiścią. Dlatego E. Shaw poleciała ich spytać: "Czemu nas nienawidzicie ???"

ocenił(a) film na 4
Bagnaguagard

Kto wie, w końcu to "Prometeusz".
Musiał być jakiś powód ich agresywnego zachowania. Którego oczywiście możemy się tylko domyślać.

ocenił(a) film na 8
Anthrax91

Tamto poniżej to był żart :P Ale zważając na pewne zachowania Davida i jego tekst do Shaw "że każde dziecko chcę, aby jego rodzice umarli jak najszybciej", można odczytywać to jako osobiste motywacje i plany w stosunku do przebiegu sytuacji < nie wiadomo również jak ta zabawa skończy się dla Shaw, choć teraz została mu tylko główka więc raczej mało może>.

ocenił(a) film na 8
prostelinie

Btw. a co do Inżynierów- o Obcych też się mówi jakoby nie mieli do końca ciekawych zamiarów wobec ludzi, poza tym mogą być nieco otępiali po przebudzeniu, taki odruch-czegoś nie znam, to to zwalczam. Wiem, wiem moje teorie mogą nie koniecznie współgrać z filmem,ale drugim wytłumaczeniem jest to, że przecież "Prometeusz" to horror, nie zastanawiasz się w tego typu opowieściach czemu ktoś jest dobry, a ktoś jest zły i czemu fantastyczne stworzonka atakują.