PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=523230}

Prometeusz

Prometheus
2012
6,3 189 tys. ocen
6,3 10 1 189329
5,7 72 krytyków
Prometeusz
powrót do forum filmu Prometeusz

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=fmJUwam1jRU#! Pierwszy klip skupiający się na postaci Meredith Vickers granej przez Charlize Theron

Joleke22

no to już wiemy, że Holloway zostanie przyjarany przez Vickers przy próbie wejścia na Prometheusa (po tym fakcie zakładam że ten przypalony SJ widoczny na ostatnim TV Spocie, i ten sam który chwyta Shaw za gardziel na ostatniej fotce z nieujawnionego TV Spot-u to w rzeczywistości zmutowany, przypalony Holloway).

Kax79

To tylko gdybanie, ale reasumując szum wokół filmu jak dla mnie to "chyba" za dużo w tym filmie wątków będzie nawiązywało do "mutacji". Póki co to wychodzi na to, że cała fabuła filmu to jedna wielka mutacja genetyczna na różnorakie formy i sposoby. Mam WIELKĄ nadzieję, że się nie okaże że ludzie i SJ (czy tam Inżynierowie - zwał jak zwał) mają wspólne geny - jeżeli się to okaże prawdą to ja osobiście będę wielce zawiedziony. Chciałbym żeby to była zupełnie odrębna, nieznana "kosmiczna" rasa.

ocenił(a) film na 7
Kax79

Ridley czerpal pomysly z takich rzeczy jak ksiazki von danikena troche wzial z mitologi moze i tez z bibli . wkoncu mowi sie ze bog stworzyl ludzi na swoje podobienstwo to wszystko razem moze dac nam film w stylu Sj stworzyli ludzi zasiedlili na ziemi i dali poczatek naszej cywilizacji i zostawili na pastwe swego losu moze przez jakis czas obserwowali co sie dzieje potem nas oposcili i dalej bawili sie w bogow tworzac organizmy ludzie rozwineli sie za szybko odnalezli SJ wykradli cos czego nie powini URNY? tego niewiem i SJ postanowili ukarac ludzi albo poprostu z czystego strachu ze ludzie rozwijaja sie za szybko bo juz do nich dotarli unicestwic rase ludzka bo jak nie teraz to niedlugo moga stanowic dla nich spore zagrozenie tym bardziej ze dobrali sie do ich technologi i zaczeli ja badac . Ja tez wolalbym jakby SJ wogole nie byly powiazane z rasa ludzka jednak z trailerow wszystko mowi ze tak wlasnie bedzie slady ich obecnosci znalezione na ziemi nazwa Enginers nie (SJ) + ewidentne to ze sa rasa ktora potrafi sie poslugiwac genami mutujaca zaloga wygladajace jak zywe kombinezony dziwne substancje w urnach wcale mnie nie zdziwi jak okaze sie ze XENO jest wlasnie ich wymyslem ich bronia biologiczna a my ludzie jednym z ich eksperymentow

Wujo88

Podzielam twoje spekulacje nt. fabuły tj. że SJ nas stworzyli przy czym zaznaczam że taka formuła będzie dla mnie osobiście zawodem. Tyle lat tajemnicy (od Alien-a) a tu zaserwują nam (prawdopodobnie) takie racjonalne rozwiązanie zagadki tj. że obcy zostali stworzeni prze SJ w tym o zgrozo - ludzie też ! :( nie wspominając o totalnej mogile w postaci faktu pochodzenia obcego jako mutacji człowieka lub androida (bo widzę że i taką teorię ostatnio forsują na forach). Niezbyt to oryginalne no ale cóż, trzeba brać co jest.

ocenił(a) film na 7
Kax79

Uwielbiam schabowego mozesz go zrobic i podac na wiele sposob a nie kazdy bedzie ci smakowal :) Mi sie wydaje ze jezeli faktycznie jestemy stworzeni przez sj to to troche moze byc za proste ale jak bedzie to dobrze rozwiniete i przedstawione w jakis ciekawy sposob w filmie to napewno bedzie ok wszystko zalezy od tego jak ridley i jego ekipa sie postara .

2 opcja jeszcze ktora dopuszczam jest to ze zostajemy odnalezieni przez SJ zyjemy sobie na ziemi jako prymitywni ludzie kamien lupany i te sprawy i oni przez niewielka manipulacje genetyczna sprawiaja ze czlowiek staje sie troche bardziej inteligentny potrafi sie porozumiec i tworzyc przedmioty budowac przyspieszaja nasza ewolucje daja nam podstawowe rzeczy niezbedne do dalszego rozwoju cywilizacji i odlatuja . Juz od jakiegos czasu zaczynam sie nastawiac ze tak moze byc mam tylko nadzieje ze bedzie to zaserwowane w najlepszy mozliwy sposob

ocenił(a) film na 7
Wujo88

A przypomnialem sobie ze w jakims wywiadzie ridley mowil ze rasa ktora spotka zaloga nie bedzie zbyt przyjazna moze miec sens do tego ze ludzie sa stworzeni przez SJ jako eksperyment sj zostawiaja wskazowki jak ich odnalezc (ale nie ich planete macierzysta tylko to lv na ktorym maja cos w stylu malej bazy (labolatoria) te kopuły .. bo watpie ze SJ jest tylko 2-3 i jeden statek.... cywilizacja kojazy mi sie z czyms sporym nie jednostkami wiec lv napewno nie jest ich domem ) I w przypadku jak dojdzie do tego ze ludzie odnajda ta baze unicestwic eksperyment ktory wymknal sie z pod kontroli sj poprostu mogly oposcic ziemie z mysla ze ludzie nigdy nie rozwina sie na tyle by latac w kosmos albo przynajmniej do nastempnej przewidzianej wizyty

ocenił(a) film na 4
Kax79

tez uważam że te mutacje troche za bardzo odejmują tajemniczości tym obcym rasoM.
Z drugiej strony, to jedyne logiczne wyjaśnienie dlaczego SJ jest tak podobny wyglądem do człowieka (ręce głowa, nogi) face huger do dłoni człowieka, podobnie z alienem).

Joleke22

Niestety FOX usuwa filmy z YT
http://www.rtl.fr/video/timeline/prometheus-charlize-theron-presente-son-personn age-une-exclusivite-rtl-7748189177

ocenił(a) film na 5
lewandowski09

Tak trochę głupio wyszło mogłem się domyślić że FOX będzie kasował filmiki i wyszło na to że bez celowo założyłem temat wybaczcie drodzy fani :)

Joleke22

Nie martw sie nawet z oficjalnego zrodla zniklo

ocenił(a) film na 5
lewandowski09

Ci co mieli zobaczyć zobaczyli ;-]

Joleke22

http://www.youtube.com/watch?v=zwEtldZQNew&feature=plcp

hr_dooku

chodzilo mi o klip z Meredit Vickers

lewandowski09

No wiem, ale ja dałem co innego.

hr_dooku

ok super calkiem ciekawy ten viral

lewandowski09

http://www.projectprometheus.com/trainingcenter/# Jeszcze ciekawy trening.

ocenił(a) film na 7
hr_dooku

"THE RED DOT" = niezły ubaw. Poza ty filmiki instruktażowe to super sprawa :)

ocenił(a) film na 7
lewandowski09

www.(m)ediafire.com/?ptty5ek4tjnbfr5

tralalala_2

konkret ;) dziex

ocenił(a) film na 5
hr_dooku

Świetne wielkie dzięki