Prometeusz

Prometheus
2012
6,3 190 tys. ocen
6,3 10 1 190172
5,9 56 krytyków
Prometeusz
powrót do forum filmu Prometeusz

Czyżby nawiązaniem do Łowcy Androidów i pokazanie kto stworzył Inżynierów?A może pojawienie się Obcego rozwalającego wszystko wokół,albo nawiązaniem do Aliena i pokazanie statku Nostromo?Ciekawe co będzie.Chciałbym,aby był ktoś znany z dobrym dorobkiem w dziedzinie fantastyki i łączącego style starego science z nowymi efektami jak Duncan Jones(kto nie zna jego strata).

Ja bym nie chciała widzieć tam żadnych alienów, tylko planetę Inżynierów i ich (naszego) Boga. Także jakieś dobre akcje na tej planecie z udziałem Davida i Shaw.

użytkownik usunięty
Anna_Sandstorm

A ja właśnie na Obcego no i watek Inżynierów jest dobry,a także chętnie zobaczę dalsze losy Shaw i Dawida.Liczę też na nawiązania do Łowcy Androidów.Boga może nie być,a Inżynierowie mogli powstać wskutek ewolucji,a potem sami stworzyli przez przypadek ludzi jak było pokazane na początku Prometeusza.

ocenił(a) film na 6

Nie liczyłbym na pokazanie obcego. Kiedyś czytałem, że jeśli Scott zdecyduje się na drugą część to zerwie z tematyką, która w oczywisty sposób była by powiązana z Alienem i będzie kontynuował to co zaczął częściowo w "Prometeuszu" - motyw inżynierów, ich boga, ewolucja itp itd

użytkownik usunięty
zombie001

Trochę szkoda.Ciekawe czy Ridley będzie reżyserował drugą część czy czeka nas powtórka z rozrywki i w każdej kolejnej części nowy reżyser.Ja jednak mam nadzieje,że potworek się pokaże.

użytkownik usunięty

Cameron (Alien 2), Fincher (Alien 3), Jeunet (Alien Ressurection), Paul W.S. Anderson (Alien vs Predator 2004) uwaga - produkcja filmu Czechy, Kanada, Niemcy, USA, Wielka Brytania ;)) to są filmy, które wnoszą nową jakość, nie okaleczając jednocześnie - klimatu, gry aktorskiej, sensu, i ominęli idiotyczne efekty specjalne dzisiejszych czasów ;)) Scott przez 30 lat był biernym obserwatorem cyklu Obcy, być może nie przypuszczał, że przyjdzie mu kiedyś stawić czoła w/w reżyserom ;)) Ku swojemu nieszczęściu dożył tego dnia, i cóż zaprezentował ? Parodię, mix z różnych części, a dlaczego ? Wychodzi na to, że on tylko kręcił, a Jon Spaihts, Damon Lindelof i pomysłodawca Daniken najzwyczajniej w świecie zerżnęli pomysły i scenki z kwadrologii Obcych, to wszystko już było, zostały wklejone stare epizody, w pozornie nowy film ;)) Wszyscy oni musieli być w stanie pomroczności jasnej ;))

użytkownik usunięty

Alien 2 to głównie efekty komputerowe.Alien 4 najsłapszy scenariusz.Alien 3 chyba najlepsza po 1 część.Alien vs Predator fajny klimatyczny film przygodowy science fiction,Prometeusz bardzo dobra kontynuacja po latach.Prometeusz ma w sobie klimat,dobre efekty,zdjęcia i ciekawy scenariusz,który na pewno nie pisali ludzie w stanie pomroczności jasnej.

użytkownik usunięty

Zdrowy jesteś ? Efekty komputerowe w 1986 roku ? Nie tylko nie zgadzam się z twoim zdaniem, ale nawet nie biorę pod uwagę tego co napisałeś, to są same kłamstwa ;)) Przyznam szczerze daleko mi do takiego poziomu rozumowania ;))

użytkownik usunięty

Jeśli nie bierzesz tego pod uwagę to po co piszesz?Tak w Alien 2 postawiono głównie na efekty specjalne i przepych.Widać,ze miało być dużo więcej krwi,polowań,walki z Obcym i rozbudowano świat Aliena w sposób współczesnych filmów science fiction jak Prometeusz.Dwójka jest słabsza od 1 i 3 oraz Alien vs Predator za to lepsza od 4 i Prometeusza gdzie też postawiono na efekty,ale za to ma lepszy klimat

użytkownik usunięty

Prometheus rozbudowany ? Widać masz dobry humor i skory do dowcipu ;)) Dla mnie gatunek horror i cykl Obcego jest kluczowy, dlatego części od 1 do 4 plus Alien vs Predator 2004 rozwalają Prometheusa na atomy, i nie podlega to dyskusji ;))

użytkownik usunięty

Nie zgodzę się z tobą.Ogólnie podobały mi się wszystkie części obcego jednak 2 i 4 są najsłabsze.1 i 3 powalają swoim klimatem,ale niestety Alien vs Predator przegrywa fabularnie z Prometeuszem jednak połączenie Obcego i Predatora było dość ciekawe jednak Alien vs Predator 2 to już bardzo słaba i marna kontynuacja.Nie moja opinia różni się od twojej i to nie podlega dyskusji gdyż nie muszę się z tobą zgadzać.Tak Prometeusz jest rozbudowany,ma fajne lokacje i świat Inżynierów jest dość ciekawie rozbudowany.