Który film jest lepszy? Oba są zbliżone tematycznie ludzie lecą na obcą planetę, żeby poznać tajemnice powstania ludzkości i wszechświata?
Wg mnie lepszy pod względem fabuły i klimatu jest ten drugi film chociaż powstał 12 lat wcześniej
Oba to dno. Przed chwilą obejrzałem Wyspę tajemnic i ten film zdecydowanie bardziej polecam. Być może trochę inny gatunek ale film ma trzymający w napięciu klimat, sensownie skonstruowaną tajemnicę, dobre aktorstwo i zaskakujący finał czyli wszystko to czego w Prometeuszu po prostu zabrakło. Prometeusz to dno, dno i jeszcze raz dno.
Misję na Marsa to porównywałbym raczej z Czerwną planetą. Poza tym ma ona wiecej wspolnego z Otchłanią Camerona niż z Prometeuszem. Prometeusza natomiast można porównywać pod pewnymi wzgledami z Alienem czy Ukrytym wymiarem. Jeżeli chodzi o kosmiczne wyprawy najwyżej oceniam W stronę Słońca.
Misja na marsa w swoich czasach rewelacja.. tam esencją jest fabuła, historia, wrażenia, emocje.. wszystko inne, zdjęcia czy efekty schodzą na drugi plan.. dla mnie bardzo dobre kino, wzruszył mnie wręcz ten film. Prometeusz się nie umywa, nawet do pięt nie doskakuje.. więc i konkurencji tu nie widzę żadnej.. to jakby zestawić Pulp fiction z weekendem Pazury ;)