Prometeusz

Prometheus
2012
6,3 190 tys. ocen
6,3 10 1 190174
5,9 56 krytyków
Prometeusz
powrót do forum filmu Prometeusz

Witam, nie wiem co to jest za film bo pierwszy raz o nim słyszę ale chciałbym aby mnie ktoś oświecił, czy ten film jest w stylu jakieś zmodernizowanej wojny w kosmosie?, o jakiś kosmitach? o walkach między planetarnych?, i kto to jest ten "Prometeusz"
Intryguje mnie również plakat z tą twarzą, gębą nie wiem jak to nazwać.
Ps. kto to jest ci "inżynierowie" jeden łysy a drugi z kapturem na głowie.
Z góry dziękuje za konkretną odpowiedź.

Trewwoli

Obejrzyj trailer

Mazurian

obejrzałem, ale może ktoś odpowiedzieć mi na moje pytania?

Trewwoli

Prometeusz jest oryginalną historią dziejącą się w czasach jeszcze przed lądowaniem Nostromo na LV426. Promotheus ma nam po części wyjaśnić pochodzenie Obcych oraz przedstawić powiązanie ksenomorfów z tajemniczą rasą, której skamieniałego przedstawiciela poznajemy w pierwszej części Obcego. Dociekliwi fani Aliena już dawno dotari do szczegółów fabuły i w sieci można ją poznać z detaliczną dokładnością

Mazurian

to akcja dzieje się przed obcym ok, a kto jest ten "Prometeusz i kto są ci "Inżynierowie" ?

ocenił(a) film na 5
Trewwoli

Prometeusz to nazwa statku w którym podróżują bohaterowie, co do pytania o Inżynierów to już musisz się sam przekonać w kinie chyba że oczekujesz Spoilerów

ocenił(a) film na 1
Mazurian

[spoiler]
Nie może być oryginalną historią dziejącą się w czasach jeszcze przed lądowaniem Nostromo na LV426. Ponieważ gdy pod koniec filmu Inżynier zasiada za sterami statku powinno mu rozerwać klatkę piersiową tak jak pozostałym tym space jokerom. Widocznie on nie był zarażony i powinien po walce z tym Obcym wrócić na statek i wtedy powinna nastąpić ta scena rozerwania klatki piersiowej space jokerowi oraz rozerwać ten kombinezon. Nie wiem co ten reżyser stworzył ,ale to się kupy do końca nie trzyma. Nie jest to szczegółowy prequel. Ostrzeżenie zostawiła ta kobieta, a nie space joker już pomijam fakt że w Obcy 8 pasażer Nastromo nie było komunikatu z innego statku tylko że statku Inżynierów. Zawiodłem się na tym filmie był chyba robiony na siłę. To co się wydobyło z Inżyniera to była zapewne królowa i złożyła jaja na które natknęli się kosmonauci z pierwszej części Obcego. Dlatego też ta królowa Alienów była inna , ponieważ wyszła z ciała Inżyniera? Czy może obcy potem ewoluowali i stąd jaja i ich embriony są potem mniejsze w częściach Obcego? A najgorsza była w tym wszystkim scena z operacją tego embrionu, zszyło ją zszywaczem a ona latała po statku jak Rambo. Mógł być dobry film i tak się zapowiadał, a wyszła przeciętna produkcja nie trzymająca się fabuły. Poprzedniej serii Obcego. Do Alien się nie umywa. Daję niecałe 6/10.

ocenił(a) film na 4
paco357

Nie masz racji. Akcja filmu nie dzieje się na tej samej planecie co akcja Aliena i space jockey z Prometeusza to zupełnie inny niż ten z Obcego. Było powiedziane, że było wiele takich statków.

FMB

Racja.

ocenił(a) film na 1
FMB

No zgadza się, ale nie było powiedziane że było więcej takich statków na innych planetach. I być może ekipa z Obcego 1 znalazła inny statek. Tylko że w filmie te statki niby były na tej planecie. Ponieważ ta kobieta z Davidem by się z niej nie wydostała. A na końcu filmu było widać że jeden taki statek odlatuje. Nie było mowy że na innych planetach są , tylko że z tej planety mają wysyłać statki na pozostałe planety i niszczyć na nich życie. Ale to się im nie udało ponieważ sami się zniszczyli tą bronią biologiczną.

ocenił(a) film na 4
paco357

Jasne, bo statki kosmiczne były budowane po to by nie podróżowały po kosmosie i wszystkie były tylko na jednej planecie.

FMB

resumując najnowszy film Ridleya Scott'a to po prostu "Alien - Prometheus"

ocenił(a) film na 4
VWVW

No dokładnie. W sumie nie rozumiem tych wszystkich wypowiedzi twórców w stylu "Tow nie jest prequel Obcego". Aż sam w to uwierzyłem, że ten film absolutnie nie ma nic wspólnego z serią. Tym bardziej, że nie oglądałem trailerów itp. Poszedłem do kina i się okazało... że to prequel Obcego :D

ocenił(a) film na 8
Trewwoli

coś mi się wydaje że autor postu po prostu się nabija i tyle, nie wierzę że ktoś kto ma tutaj konto nie wie nic o tym filmie, troll i tyle!

ocenił(a) film na 9
Trewwoli

możesz nam przetłumaczyć na polski słowo "oświedzcie" ?

ocenił(a) film na 8
Trewwoli

gin trolu