Prometeusz

Prometheus
2012
6,3 190 tys. ocen
6,3 10 1 190174
5,9 56 krytyków
Prometeusz
powrót do forum filmu Prometeusz

dwie kapsuły ratunkowe, kto zacz w pierwszej ? W drugiej wiadomo - siwa Vika wyskoczyła tylko po to, żeby ją rogal rozgniótł. Równie dobrze mogła zostać, bo to się zadu nie trzyma, fabuła naprędce sklecona, ech...

Poza tym, jak można mieszać religię i wiarę z filmem o potworach, jakiegoś fircyka Scotta, takim gadaniem zabijacie to co jest ostatnią deską ratunku dla naszego kraju. Wojsko nasze służy już zachodowi, (armia zawodowa). Zabito tym suwerenność, a patriotyzm ciągle spada. To przypomina XVII wiek kiedy przepita, skorumpowana magnataneria i szlachta chciała przepędzić wiarę w ludziach, na rzecz Rosji i Prus, miało to podzielić i skłócić Polaków. Na szczęście tylko wojna mogła zmusić ludzi do uległości, cała para obalenia wiary w Polsce poszły w gwizdek, caryca Katarzyna poniosła dotkliwe straty finansowe, kościół i społeczeństwo (większość chłopska) nie były na liście "płac" carycy, chłopstwo bowiem nie miało wpływu na ustawy w ówczesnym sejmie. Magnaci i szlachta byli kupieni przez chętnych do rozbioru Polski, na nic jednak to się zdało wobec sprzeciwu kościoła i większości społeczeństwa, chłopów i polskich samratów, za nic nie oddaliby wiary, wolności Polski, ani swoich praw. Kto nie interesuje się historią, nie powinien wykraczać poza pewne granice, których nie rozumie , a które odgrywają ważną rolę w naszym kraju. Wielu Polaków nie potrafi ocenić sytuacji politycznej, ani nie zna historii, na tyle, by móc powiedzieć, że historia lubi sie powtarzać

Wystapie tu w obronie Scotta, który... zapewne o tym wszystkim nie wiedzial!
Jestem przekonany, iz gdyby tylko byl swiadom naszych burzliwych dziejów oraz niepewnego jutra, z miejsca wykreslilby zarówno aspekt religijny, jak i wszelkie sakralne rekwizyty ze scenariusza.

ocenił(a) film na 7

Myślę, że gdyby nie był zbierającym znaczki masonem (zapewne mającym jeszcze w zanadrzu rower) i gdyby mimo swoich niewątpliwych koneksji semickich odnalazłby w sobie choć krztynę człowieczeństwa, na pewno zrezygnowałby z realizacji całego filmu.
Ale niestety - jak powszechnie wiadomo cały film został stworzony tylko po to by pchnąć naszą umęczoną ojczyznę w bezdenną przepaść, nad którą niewątpliwie stoi... A za wszystkim stoi sami wiecie kto!

Pozdrawiam i lecę odebrać wypłatę z Kremla, Pan Jan

ocenił(a) film na 2

Ej Lord, no weź toż to wiara właśnie ludzi ogranicza, zniewala, ogłupia, manipuluje nimi etc etc.. mam nadzieje, że statystyki dalej będą rosły jeśli chodzi o ilość ludzi wreszcie odchodzących od wiary, czas najwyższy pożegnać średniowiecze jeśli Polska nie chce klepać biedy przez kolejne lata!

użytkownik usunięty
park3r

Manipuluje tymi, którzy nie wiedzą w co wierzyć, jakoś Polska istnieje i ma sie świetnie z wiarą i religią od wieków, a jak będzie bez niej, to już nowego pokolenia lemingów problem. Ja osobiście nigdy nie zaakceptuje ludzkiej kreatury jako władzy najwyższej. Gdzie nie spojrzeć, głupota, chciwość i egoizm władzy jest zawsze taki sam. Polska straciła suwerenność, bo inne kraje narzucają nam swoją wolę, jakoś Unia nie jeździ po chleb do polski tylko Polacy do Unii. Puki co euro wysoko stoi, bo wykorzystuje Polaków, swoich nie chcą brać bo kosztują ich 4 razy więcej. Ty się cieszysz, że jesteś murzynem europy, bo ja nie. Jeśli tego nie ogarniasz i nie widzisz związku z faktami historycznymi to kwalifikujesz się na wysoki urząd służalczych zagranicy sprzedawczyków

ocenił(a) film na 7

zmień forum, tu rozmawiamy o filmie

Dwie kapsuły? Przecież to co pierwsze wyleciało to moduł mieszkalny z tym stworkiem na pokładzie co później SJ-a przytulił, nikogo z członków załogi nie było na jego pokładzie. W drugim wyleciała Vickers. Tyle w temacie pytania, co do reszty twojego postu nie mam zdania (nie czytałem tej jazdy).

użytkownik usunięty
Kax79

A tak rzeczywiście

ocenił(a) film na 5

Dawno takich bredni nie czytałem. Może najlepiej to mór wybudujemy na granicy Polskiej i odetnijmy sie od reszty świata, bo przecież cały on jest szatański, a my tacy wieżący i sprawiedliwi, jeszcze nam zaszkodzi.

użytkownik usunięty
Shambler

Nowy Bóg to wydawanie pieniędzy i kupowanie, zadłużanie się, a ci którzy nie wyjechali, nie należą do elity lub władzy nie powinni takich pierdół gadać jak ty teraz i ci co tu tylko psują powietrze, bo nie umieją korzystać z głowy hehe

ocenił(a) film na 5

Zaczynasz gadać jak świadek jechowy i że ta władza, elita to niby ty tak ?

użytkownik usunięty
Shambler

Za chiny, nie jestem ani jednym, ani drugim ;) Uważasz, że skoro prezentuje swoje przekonania/racje/argumenty zaraz trzeba do jakiegoś wora wrzucić ? Mylisz się, jestem dokładnie taki sam pod tym względem jak mój prapra dziad, przede wszystkim prawda i fakty, a Bóg i wiara dla ducha. Jeśli mam to zmienić to musi być cholernie dobry i przekonujący powód. A nie jestem podatny na manipulacje, czasem mam swoje kaprysy, i nic poza tym