Prometeusz

Prometheus
2012
6,3 190 tys. ocen
6,3 10 1 190188
5,9 56 krytyków
Prometeusz
powrót do forum filmu Prometeusz

Dlaczego Dawid otruł dr. Holloway ? Co mu to dało ?

ocenił(a) film na 8
niina15

chciał wiedzieć jak substancja zadziała na człowieka

ocenił(a) film na 7
niina15

użył tej substancji którą użyli inżynierowie, chciał zobaczyć jaki będzie tego skutek ale wydaje się że wiedział żartując z niej po tem, poza tym nieźle mu odpalało na filmie więc tak naprawdę nie wiadomo jaki był cel

ocenił(a) film na 9
niina15

Przecież David naprawdę służył ukrytemu staruszkowi. A staruszek szukał eliksiru nieśmiertelności (albo podobnej rzeczy) dlatego David otruł tą mazią Holloway'a chciał zobaczyć jak to zadziała na człowieka.

ocenił(a) film na 8
widz00

david to chyba wiedział wszystko, w końcu poznał język inżynierów. co i tak nie uchroniło go od wyrwania głowy, niemniej jednak czytał hieroglify w piramidzie

ocenił(a) film na 7
niina15

Wezcie pod uwage,ze David nienawidzil ludzi...tych ktorzy go stworzyli...

ocenił(a) film na 9
hadeseth

W ogóle te androidy w filmach Scotta są dziwne - wszystkie mają ludzką psychikę. Winona a teraz ten ... :D

ocenił(a) film na 7
widz00

Zauwaz,ze zawsze,za kazdym razem odgrywali jakas role. Raz mniejsze,raz wieksza ale wydaje mi sie,ze ten David cos zrobi.......:D

ocenił(a) film na 9
widz00

Szczególnie, że Winona nie grała w filmie Ridleya Scotta :)

ocenił(a) film na 7
hoffi

Nie lap Go za slowka :D

ocenił(a) film na 9
hoffi

fakt sor -.-' po prostu mi się zlewa

ocenił(a) film na 8
widz00

dawid nie miał uczuć, bez emocji podchodził do spraw. wydawał się za to podstepny, dwuznaczny i cyniczny. czy nienawidził ludzi? był taki moment w którym miałam wrażenie, że jest zazdrosny o ludzkie emoce, których nie zna

ocenił(a) film na 3
minadra

A tam nie miał emocji. Chciał przeżyć więc czuł strach przed śmiercią (już wcześniej blondyna zmusiła go do gadania groźbami).
W tej scenie interesujące są 2 sprawy: po pierwsze wypadało by najpierw przetestować substancje na np. szczurze, po drugie wypadało by przetestować ją na kimś mniej przydatnym dla ekspedycji. Z tego można wnioskować, że dr. Shaw był celem ze względu na jego związek z żoną (na statku nie było innych par) a David już wtedy spodziewał się że dojdzie do zapłodnienia i chciał sprawdzić co z tego wyniknie.

widz00

Winona u Scotta. Kurna,znawca się znalazł...

ocenił(a) film na 7
niina15

ta "substancja" nie zadziałała by na niego dlatego, ze własnie był robotem. Widać to jak trzymał ją na palcu. Postanowił "otruć" dr. Holloway'a po tym dopiero jak z nim rozmawiał (co byś dał aby się dowiedzieć etc) Myślę, ze David nie wiedział do końca co się stanie ale był zaprogramowany tak aby się dowiedzieć więc empirycznie to sprawdził :)

ocenił(a) film na 8
Rabbit83

był ciekawy, to sprawdził, a najpierw się zapytał zainteresowanego co on niby na to, ale w sumie nie wprost :)

niina15

David po kryjomu komunikował się z Petere Waylandem. Szef kazał mu przetestować substancję, bo liczył, że może to być "eliksir nieśmiertelności", którego tak bardzo pragnął.

ocenił(a) film na 7
szmyrgiel

to ma sens