Jestem fanem filmu alien(może nawet bardziej aliens). Do rzeczy. Kiedy ogląda sie alien i patrzy na space jokeya widz zastanawia sie kto, co to? itp. Jest klimat tajemnicy. Historia jest niedopowieziana! Historia jest tajemnicza! Czy ukaznie kim jest sj w prometheusu nie zepsuje paradoksalnie filmu alien. Czy nie stanie sie on mniej tajemniczy. Prosze o opinie!
Czesc
Podam na przykladzie Star wars
Nowa trylogia star wars to złe filmy oczywiście, ale wogóle koncepcja ukazania zycia anakina była zła bo tak naprawde całą trylogia ewoluowala w olbrzymi spojler dla ogladającyh oryginalna trylogię(w szczególności imperium ). Imperium kontratakuje automatycznie z powodu slabości i głupoty filmów 1 , 2 i 3 stal się mniej zaskakujący dla ogladających go po raz pierwszy. Na sczęscie broni sie inymi rzeczami(jak i oryginalne star wars czy powrot jedi). Tu też wystapi tak naprawdę spojler!
Wyobrśmy sobie że ktos oglada najpierw prometheusa a potem alien. Ogladaj c alien wie ze na statku jest coś niebezpiecznego, wie czego se spodziewac(czegos okropnie przerażającego). Otwartą kwestią jest czy prometheus pokaze aliena(pewnie nie),ale nawet jesli nie to zasugeruje że na statku znanym z traierów i filmu alien jest cos złowrogiego. Dlatego to słabe dla nowych ogladczy alien. Ja oglądając alien po raz pierwszy 9lata temu0, wiedzialem tylko że to straszny film(nie wiedzialem co odkryją, gdzie, czy to bedzie niebezpieczne) Po za tym cala otoczka tka jak wspomnialem w pierwszym wpisie była bardziej tajemnicza. Po za tym gdyby nie prometheus to dla laika pierwszy raz oglądającego aliena wszystko jest nowe i statek i to co sie w nim wydarzy( niewie czego tam oczekiwac. tyle ode mnie