Ponawiam pytania o fabułę filmu, bo pewne, nie dają mi spokoju (sorry za SPOJLERY):
1) Czy `rysunki` które odkryto na Ziemi, oznaczają że kiedyś obcy nas `lubili` (odwiedzali aby sprawdzać, czy wszystko OK)? I czemu wszystkie `rysunki` przedstawiały układ słoneczny z planetą (księżycem) LV-223 na której ma miejsce akcja „Prometeusza”.. (Po co inżynierowie mieli by zdradzać ludziom to położenie)?
2) Co miały oznaczać rysunki Obcego na ścianie w pomieszczeniu z `kamienna głową`? Co miała oznaczać `kamienna głowa` w tym pomieszczeniu?
3) Czym była czarna, biologiczna masą która znaleźli?
4) Nie do końca rozumiem zachowanie Davida, wydaje się dobrze poinformowany o możliwościach substancji i obcych, ale niby skąd, skoro na końcu ewidentnie widać, że wszyscy są w tym temacie ciemni i próbują dowiedzieć się czegokolwiek?
5) Skoro na LV-223 było sporo statków `inżynierów`, czy oznacza to że coś naprawdę tam poszło `nie tak`?
6) patrz pkt 5 i... czemu jacyś inny `inżynierowie` nas nie zniszczyli skoro i tak mieli taki zamiar?
Moje teorie na powyższe tematy to: `rysunki` - nie mam pojęcia. Czarna masa - broń biologiczna inżynierów, choć coraz bardziej myślę że była to substancja dzięki której "tworzyli" nowe światy. Rysunki Aliena – inżynierowie oznaczyli sobie swoją broń, coś jak my oznaczamy znaczkami „biohazard”.. `Kamienna głowa` - bez znaczenia. David – wykonywał rozkazy korporacji, jego wiedza – logiczna dedukcja..
Polecam poczytać tutaj (niestety dyskusje tylko w języku angielskim) -> http://www.prometheusforum.net/categories/prometheus
Sporo osób już film widziało i wymienia się spostrzeżeniami co do filmu. Ja na razie czekam na polską premierę :)
Dzięki, niestety na `naszym` forum niczego ciekawego nie znalazłem, jedynie domysły i insynuacje. A co niektórzy "ruskiego" cam`a obejrzą i tylko forum zaśmiecają..
Film obejrzałem dziś w Rotterdamie w IMAX3D i jest nieziemski,niesamowicie dopracowany,a Panowie Konstruktorzy wyglądają strasznie i gdyby tacy pojawili się na ziemi to już na wstępię parsknęli by śmiechem tyle,że oni się nie śmieją tylko władają.Osoby(Enginers)stworzone na potrzeby tego filmu czyli tzw Obcy to Jacyś Bogowie tylko tyle przychodzi mi do głowy ,byłoby świetnie gdyby ten temat pociągnięto bo jest naprawdę Ekscytujący.Film w skali od 1 do 10 w mojej opinii zasługuje na Pewne 7 dlaczego?,a no dlatego,że twórcom filmu brakowało odpowiedzi na pytanie"z kąd pochodzimy i kim ONI SĄ?",a są zajebiści...pozdrawiam prawdziwych fanów SF
Panie schiz ,czy jak tam się zowiesz zalatujesz problemami egzystencjalnymi oraz emocjonalnymi,ale to może przyczyna nieszczęśliwego dzieciństwa,którego wprawdzie nie otrzymałeś wraz z wychowaniem i odrobiną szczególnie wyrafinowanych manier.Dobra rada "Szanuj swój pot dziecko".
Jest tam taka jedna ze scen: Robot David z polecenia Pana Petera Waylanda finalnie przemawia do Jednego z Owych Imponujących Enginers po czym PAN kręci mu kark i wyrywa głowę.Over and Out
Ja bym zadał inne pytanie; czemu pierwsze co robi przedstawiiel super - gatunku obcych to brutalny mord na ludziach? To troche nie logiczne, ze istota o zapewne ogromnej inteligencji zachowuje sie jak zwierze w stosunku do pokojow nastawionych ludzi.
No musieli miec najpierw pokojowe nastawienie do ludzi, bo inaczej ludzie nie wiedzieli by skąd pochodzą Stwórcy. Prometeuszem był Stwórca, kóry na początku filmu poświeca swoje zycie, by zapoczatkowac swoje życię. Zauważyłem, że wiele osób jakos ma zarzuty, ze spodziwali sie jakiegoś rozwiniecia mitu o prometeuszu, a tu pupa no to moja interpretacja. Jak dla mnie obcy stanowił dla Stwórców jakieś świete zwierze. A może Stwórcy byli psychopatycznymi istotami, kóre dla zabawy postanowily stworzyć nowy gatunek, a potem zniszczyć go dla samej radości niszczenia. Denerwuje mnie w tym filmie, ze nie daje zadnych odpowiedzi i jest tak sprzeczny. Może gdybyśmy znali zamysł rezysera i fabułe pryszłych częsci to fabuła była by jakos logiczna, a tak to...
1) Czy `rysunki` które odkryto na Ziemi, oznaczają że kiedyś obcy nas `lubili` (odwiedzali aby sprawdzać, czy wszystko OK)? I czemu wszystkie `rysunki` przedstawiały układ słoneczny z planetą (księżycem) LV-223 na której ma miejsce akcja „Prometeusza”.. (Po co inżynierowie mieli by zdradzać ludziom to położenie)?
Moze lubili a moze nie. Czy ty lubisz mrowki lub koty? Czy zostawilbys mrowkom lub kotom jakies znaki? Dalczego? Dla zabawy moze?
2) Co miały oznaczać rysunki Obcego na ścianie w pomieszczeniu z `kamienna głową`? Co miała oznaczać `kamienna głowa` w tym pomieszczeniu?
3) Czym była czarna, biologiczna masą która znaleźli?
Materialem genetycznym, materia tworzaca zycie, wymyslaona przez inzynierow.
4) Nie do końca rozumiem zachowanie Davida, wydaje się dobrze poinformowany o możliwościach substancji i obcych, ale niby skąd, skoro na końcu ewidentnie widać, że wszyscy są w tym temacie ciemni i próbują dowiedzieć się czegokolwiek?
Z koroporacji.
5) Skoro na LV-223 było sporo statków `inżynierów`, czy oznacza to że coś naprawdę tam poszło `nie tak`?
tak,.
6) patrz pkt 5 i... czemu jacyś inny `inżynierowie` nas nie zniszczyli skoro i tak mieli taki zamiar?
nie wiadomo, niektorzy moze chcieli nas zniszczyc, inni nie. przeciez jak masz dwoch ludzi to sa trzy zdania. co nie?
1) Jak dla mnie dla tego by paru debli w poszukiwaniu Boga przyleciało do nich, obudziło ich, co było by znakiem, ze ludzie nie pozabijali się nawzajem, życie na ziemi tętni i można je ładnie zgładzić/ zmienić/ pobawić się nim.
Pomijamy jeden fakt; może niektóry Stwórcy byli dobrzy, a ich kumple źli i chcieli im pieprzyc dzieło? :D
2) Może to był ichni znak „biohazard” . Glowa ich Boga/ Stwórcy ludzi, który poświecił się dla nich na początku filmu.
3) Coś w tym stylu.
4) Ja wogle nie rozumiem jego zachowania.
5) Widocznie niektórzy Stwórcy zostali zdradzeni i zatruci/ zarazili się niechcący „obcym”, bo potem ich truchła znalezione przez dwóch kosmonautów mają ślady „jakby wybuchły od wewnątrz”. Chcieli się zamknąć w krypcie, by się ocalić tylko nie wyszło…
6) No właśnie może nie wszyscy inżynierowie tego chcieli i musieli zginąć?
Wow, no teraz to mi się dopiero w mózgu lasuje. Więcej pytań mam niż odpowiedzi.. Ridley `Sprytny`, jak już go teraz możemy nazywać, wiedział co robi.. Inwestycje na przyszłość.. Jedynej rzeczy której się obawiam, to takiej, że napisanie scenariusza do następnych części zleci jakimś `szybko-piszącym` na kolanie, dla pieniędzy, osobom, które o logice, pojęcia mają tyle, co polityk o prawach obywatelskich. Ale, bądźmy dobrej myśli. Co fakt to fakt, Mógł chociaż kilka wątków zamknąć, film za bardzo się, rozlał.. Cóż, przyszłość pokaże..