PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=523230}

Prometeusz

Prometheus
2012
6,3 190 tys. ocen
6,3 10 1 189746
5,7 74 krytyków
Prometeusz
powrót do forum filmu Prometeusz

Witam w oczekiwaniu na premierę dzieła R.Scotta, aż 2 miesiące po premierze światowej warto zrobic skok w bok i zająć się czymś co może interesować lub skłonić forumowiczów do zakupu lub zrobienie profersional Home Theater w domu. Ja mam już dość bachorów żrących popcorn i przeszkadzających w kinie dlatego kino przyszło do mojego domu i w zaciszu oglądam,mam propozycję pochwalmy się wszyscy na jakim sprzęcie będziemy oglądać film Prometeusz w listopadowej edycji BD tak jak inne tytuły DVD,BD jakie posiadamy my prawdziwi koneserzy i kolekcjonerzy i fanatycy kina domowego.
Tak więc pozwolę sobie na to i zacznę od mnie a wiec:

Obraz: Projektor JVC DLA-X70
Ekran Adeo ok 120 cali.
Blu-ray Oppo BDP-93EU.

Dzwięk:Procesor dzwięku Marantz AV7005 7.1
Wzmacniacz,końcówki mocy ,lampy itp Arcam,McLonosth,Krell.
SACD i DVD-Audio Denon.

Kolumny KEF XQ40 w wersji 7.1 z tej samej serii + bipole i dipole B&W.
Sub Velodyne DD18+.

Okablowanie WireWorld HDMI,Optyczne,Audio RCA.Subwofer.
kable głośnikowe VAN DER HUL.

Listwy zasilające,przepięciowe Monster Power.
Gniazda bananowe i wtyczki QED.

Całość kosztowała mniej więcej tyle co nowe bogato wyposażone BMW z salonu ale warto było po za tym do tego trzeba dodać zrobienie pomieszczenia akustyka ścian sufitow podłogi profesionalna parametryzacja przez osobę która się na tym zna
Tak więc myślę że nie tylko Prometeusz ale i inne filmy mają dobre warunki odtwarzania i o kinach takich jak Helios,Cinema city czy inne zapomniałem ale trzeba uważać z mocą aby nie przesadzić osobą mieszkającym w bloku nie polecam stracą tylko kasę i narażą sie na funkcjonariuszy.Naprawdę polecam jak by ktoś był zainteresowany zrobieniem mini salki kinowej we własnych czterech kątach to ja mogę polecić odpowiednią osobę dla mnie to spełnienie marzeń i życzę wam również takiego kina domowego a nie jakiegoś plastikowego badziewia z Saturna za 2 tys.
Cześć.

gbvhb

Krell to moja ulubiona firma...a ile masz tych końcówek mocy?

marchh

3 koncówki w osobnych elementach tzw. monoblok 2xfront , 4x surrand + center.

gbvhb

piękna sprawa :)

ocenił(a) film na 5
gbvhb

pseudoreklama

bajla1987

Prawda ale nie do konca jestem współwłaścicielem salonu audio i i naprawdę mamy tu fachowców którzy doradzą na każdą kieszeń np. takie za 6-7 tysięcy zł ponieważ to tzw. minimum jeżeli chodzi o niezłą jakość dzwięku.

gbvhb

To napisz jeszcze jak na to zarobić i z przyjemnością zrobimy sobie takie kino w domu.

Kax79

Dżentelmeni o pieniądzach nie rozmawiają.

gbvhb

To po co pisałeś ile kosztowało? Myślałem że skoro sam zacząłeś temat to nie zaszkodzi zapytać.

Kax79

Nie napisałem ile dokłądnie kosztowało ale jak wiemy BMW może być z salonu za 100 tysięcy a nawet i za 1 milion zł.

gbvhb

Super zestaw tak czy inaczej. Jesteś pewien że masz w nim coś produkcji McLontosh-a? Może o McIntosha ci chodziło?

Kax79

Dokładnie literówka.

gbvhb

Zwróciłem uwagę bo nazwa mi znajoma. Swojego czasu składałem sobie zestaw audio-stereo, sporo czytałem przed zakupem i przewijała się ta nazwa - stąd ją znam z nazwy jedynie bo cenowo to już nie moja półka.

gbvhb

Poza tym z czystej ciekawości z przyjemnością zobaczyłbym ten zestaw, zapodaj jakieś zdjęcia. Ciekaw jestem jak wygląda to cudo.

Kax79

Sorry ale nie za bardzo wiem jak tu wklejać zdjęcia ale moje kino jest do zobaczenia na HDcentrum Polska w linku nasze pokoje kinowe nie wiem dokładnie ale chyba jakoś tak oraz na audiostereo nasze zestawy KD.

gbvhb

wklej link do tej strony ze zdjęciami na HDcentrum Polska

Kax79

http://www.audiostereo.pl/nasze-instalacje-kd-niech-nas-zobacza_23296.html/page_ _st__1700

ocenił(a) film na 7
gbvhb

Mój zestaw to PC:

CPU: INTEL Core i7 2600 (4x 3.40 GHz)
Płyta główna: ASUS P8H61-M LE (USB 3.0)
Pamięć RAM: PATRIOT 8GB DDR3 (1333 MHz)
Karta graficzna: ASUS GeForce GTX 560 1GB DDR5 (256 BIT)
HDD: WD 1TB SATA II NCQ
Napęd: BD ROM LITEON iHOS104
Zasilacz: CHIEFTEC CTG-600-80P (600W 80+)
Obudowa: TRACER OLYMP TRO-413
Monitor: ASUS VW222U (LCD 22" 2ms)

TV LED:

SAMSUNG UE32D5000 + player BD Sony BDP-S350

dodam że mam w kolekcji ok 300 filmów blu-ray/DVD ;) pozdrawiam!

2008einstein2009

Sorry ale miałem na myśli profesionalne klocki audio a nie "sprzęt" komputerowy. A to jest zasadnicza różnica.

ocenił(a) film na 8
2008einstein2009

Mój dorobek audio-video:

TV/Monitor: Samsung 52" LE52A551 FullHD.
Dźwięk: Creative X-Fi Platinum Fatal1ty Series-96kHz/24bit-spdif- Amplituner: Yamaha 7.1 rx-v663. + kolumny 7.1 STX + subwoofer 15" Sony xplode napędzany Pioneer'em A-445.
PC: Intel Core 2 QUAD Q8200 @ 2,8 GHz; Sapphire Radeon HD4850; Gigabyte GA-G31M-ES2C; GoodRam DDR2 4096mb 800mhz PC6400.
Konsola: Sony Playstation 3 FAT CECHL04 80Gb // dźwięk optyczny; PSP 3004 // PSN: emqbro
Słuchawki: Creative HS-800 Fatal1ty; Sennheiser HD201; Creative ep-630/ep-830; Sennheiser cx300/cx400/cx500;TDK MCB300; Sony MDR-XB700.
Mp3/Mp4: Creative muvo2 4gb; zen x-fi 8Gb.
Guitars/instruments: Stagg x300; Mensfeld warrior; 12" gauge Kustom + marshall effect; Meridian AK15G; eletroakustyk: Ashton d25ceqvnt; Akai mpk mini.
Inne: Yamaha rx-330/rx-v440/rx-v540; Pioneer A-445; Denon avr-1400; iphone 3g.

Jak sobie pomyślę, że premiera jest w tym tygodniu a my mamy czekać do połowy lipca to mnie trafia... Nie chce oglądać jakiejś R5 a conajmniej 720p - ale tak jak sie czeka na niektore ripy - MI czy Sherlock Holmes 2 - ok 4 m-cy - w przypadku Prometheusa moze byc podobnie...naprawde bedzie ciezko wytrzymac...

emqbro

Yamaha 7.1 rx-v663 - mam ten sam :) chociaż w moim zestawie obecnie pełni on jedynie funkcję Tunera i pośrednio konwertera DAC pomiędzy moim PC a a końcowym wzmacniaczem (który nie ma wbudowanego konwertera) (rxV663 się marnuje w tym zestawieniu ale cóż, póki co tak wyszło).

ocenił(a) film na 8
Kax79

Jestem zadowolony - i jakoś mnie tak ciągnie bardziej do Yamah niż innych ampków. Uważam ze to dobry i solidny model - i tak - marnuje sie bedac samym tunerem :)

emqbro

No ja wpierw kupiłem ten rxv663 a potem dopiero ten drugi i tym samym yamaha stała się jedynie łącznikiem przez ten konwerter. Jak wybierałem ampa to padło na ten model Yamahy bo miała baaardzo dużo pochlebnym recenzji i opinii w swojej klasie.

Kax79

A warto zaznaczyć że przed wyborem (około 2 miesięcy czytania, porównywania itp.) przerzuciłem megatony materiałów na ten temat. Bardzo dobry wybór! Gratuluję.

ocenił(a) film na 8
Kax79

Ja także dużo poczytałem na ten temat i wlasnie recenzje duzo mi daly - wiedziałem, ze bede zadowolony (ogolnie to przesiadlem sie na nia z rx-v540). Mnostwo, mnostwo, mnostwo opcji modyfikacji.

emqbro

Finalnie napisze jedynie że bardziej mi zależało i zależy na systemie stereo niż na kinie domowym (5.1 lub 7.1 lub jakieś inne cuda typu 20.1) stąd ta zmiana sprzętu u mnie nastąpiła.

ocenił(a) film na 8
Kax79

do filmow czy gier z ps3 9gdzie na wstepie masz DD - jak najbardziej. Stereo + Subwoofer - jak najbardziej.

emqbro

Masz rację. Ja jednak składałem sprzęt pod muzykę stąd moje rozwiązanie a nie inne (powinienem na wstępie to napisać). Przy okazji - jak masz połączony PC/PS3 do ampa?(analogowo czy cyfrowo(optycznie czy RCA)?

emqbro

Napisz jeszcze jakie masz kolumny.

Kax79

sorki. kolumny 7.1 STX. Już wiem.

ocenił(a) film na 8
Kax79

pc - spdif, ps3 - optic. Kolumny sam robilem (są tego plusy i minusy bo zaraz "profesjonalisci" bedą pisać ze jest źle itd.) Ogolnie wszystkie głośniki są firmy STX np. podwójne fronty: 4 x 12" + gwizdy. Reszta oczywiście nieco mniejsza.

emqbro

Pytałem o łącze nie bez przyczyny. Ja osobiście jestem zdania że przez łącze cyfrowe RCA jest cieplejsza, milsza dla ucha jakość dźwieku choć być może to tylko moje jakieś wrażenie jest.

ocenił(a) film na 8
Kax79

Ogolnie juz na audio forum jakims pisalem, ze jest odczuwalna roznica w dzwieku cyfrowym wlasnie przez RCA a Optic - oczywiscie pisali ze to niemozliwe bo to ten sam sygnał itd. - i rozmawiaj z takimi. Sygnał oczywiście, że ten sam, ale technika przesyłu inna - stąd cieplej/zimniej. Takie mam zdanie temat. Moim zdaniem PS3 w połączeniu z optyką daje piękny dźwięk :)

emqbro

Wiadomo wg. zasady mniej elektroniki=lepszy dźwięk. Nie bez przyczyny najdroższy sprzęt audio nadal produkują na lampowych tranzystorach.

ocenił(a) film na 8
Kax79

Heh, jest taka funkcja w tej yamaha - pure direct - gdzie nawet wylacza wyswietlacz aby wlasnie wylaczyc wszystko co sie da - nie wiem na ile dobrze to dziala - nie korzystam z tego ( a jak juz to bardzo rzadko). Mozesz sie cos wypowiedziec na ten temat?

emqbro

Z tego co ja rozumiem to ta funkcja wyłącza całą elektronikę odpowiedzialną za obróbkę dźwięku i efekty. Ma sens używanie tego jedynie jeżeli masz bardzo dobre źródło dźwięku które już na wstępie ci "obrobi" dźwięk (np. odtwarzacz CD albo wbudowany w tego ampa tuner) i dalsza jego obróbka nie jest potrzebna (wręcz zniekształca dźwięk). Jeżeli amp jest lepszy niż źródło to go nie używaj (niech amp obrabia dźwięk).

Kax79

W skrócie ten przycisk powoduje że dźwięk "przechodzi" przez ampa który go w tym przypadku jedynie wzmacnia.

Kax79

To taka moja łopatologiczna teoria na podstawie już przyprószonej trochę kurzem teoretycznej wiedzy. Rzowiązanie to zdaje egzamin jedynie jak łączysz źródło z ampem analogowo (cyfrowo nie ma sensu bo takie połączenie z zasady opiera sie na elektronice)

gbvhb

Kto poleci najlepszy z najtańszych odtwarzaczy Bluray na rynku i opisze mi czym różni się taki za 300 od takiego za 1000? Bo mam zamiar w najbliższym czasie kupić jakiś odtwarzacz bo mi się DVD popsuło i nie mam na czym oglądać w TV.

ocenił(a) film na 8
0wner2

jakbym był na Twoim miejscu to definitywnie kupiłbym ps3... :)

emqbro

Nie mam zamiaru wydawać 1000 zł, jak mogę wydać 300, bo i tak jedyne co chcę robić to oglądać filmy, nie mam czasu na granie na konsoli, a mam też mnóstwo innych wydatków, wiec wywalanie w błoto 700 zł jest bez sensu (już mi X360 leży i się kurzy tylko).

ocenił(a) film na 8
0wner2

a widzisz - trzeba bylo wtedy dolozyc te 300 zl i odrazu kupic ps3 :> teraz masz problem.

emqbro

Tylko, że jak kupowałem xboxa 3 lata temu to na PS3 nie było ani jednej dobrej gry.

ocenił(a) film na 8
0wner2

jasne ze nie bylo. A znasz moze takie serie jak Uncharted, Killzone, God of War , Heavy Rain ? a wymienilem tylko exclusive'y ktore wyszly w tym czasie na ps3, ktorych ocena to okolice 9-10/10. Co mial wtedy xBox?

Cos Ci nie pykla ta riposta ;]

emqbro

Jeśli te gry były na rynku 3 lata temu to znaczy, że kupiłem Xboxa jeszcze wcześniej, bo wtedy jak go kupowałem to był tylko Killzone i Uncharted 1 który nie był niczym przełomowym.

ocenił(a) film na 8
0wner2

powiedziales 3 lata temu wiec ok... 2008 - fakt - jako exclusive wyszedl tylko Little Big Planet, Metal Gear Solid 4, Gran Turosmo, Motorstorm, Resistance 2... a co mial wtedy xbox co nie mialo ps3?tylko gears of War 2 - tss. A Killzone 1 i Uncharted to gry duzo starsze.