Jestem gotów się o to założyć, ktoś chętny ? :)
nie wiem czy jest sens porównywać, avatar to bajka sci-fi, a prometeusz horror sci-fi
To ciekawe jak to sprawdzimy. Noty wszędzie mówią co innego i słusznie. Mimo że Avatar nie jest wybitny to ma o wiele mniej baboli od tego filmu.
To dobre kino rozrywkowe. Promek jest nieligicznym, nudnym filmem. Nie jest ani dobrą rozrywką, ani dobrym ambitnym kinem. Fabuła jest słabsza niż w krytykowanym pod tym względem "Avatarze". Zakończenie do przewidzenia przed oglądnięciem.
Beż żartów. To prowokacja, sarkazm czy jakaś reklama Avatara? Nie bronię ani jednego ani drugiego filmu ale nie przekraczajmy granic dobrego smaku.
To nie jest prowokacja. Po prostu "Avatar" jest lepszym filmem i każde źródło to potwierdzi. Promek to zwykłe odcinanie kuponów od "Obcego". Bardzo przeciętny film.
Jest dobrym filmem czego o promku powiedzieć nie mogę. A i nie jestem fanem Avatara, ale to nie przeszkadza mi w obiektywnego ocenie jak większości fanbojów tego Średniaka.
wiesz, myślę że scenariusz nie jest jedyną składową filmu i nie może przekreślać całkowicie filmu. Prometeusz to horror i zdecydowanie jest ciekawszy (mimo tych błędów, z których większość tu przytaczanych można logicznie wyjaśnić, ale fakt faktem - błędy pewne są. Ale to nie jedyny taki film z błędami, nawet najlepszym się zdarza.) a Avatar to bardzo infantylna bajeczka w otoczce pięknych efektów komputerowych. Owszem są lepsze sceny akcji, a z kolei Prometeusz nie miał być przesadny i ma więcej science niż fiction. Myślę że Prometeusz średnio zasłużył na 6,5 - 7. Nie powinniście go tak h8ować tylko z powodu scenariusza. Muzyka była dobra, świetne aktorstwo i piękne, realistyczne zdjęcia.
Ja dałem 8 bo mam sentyment do tego filmu.
Jako horror jest słaby (brak klimatu, napięcia). Avatar miał być i jest bajką i w takich kategoriach powinno się go oceniać. Gwiezdne wojny również są bajką co nie zmienia faktu że to jedne z najważniejszych filmów gatunku jak i całej historii kina. Żeby dać 6-7 to ten film musiałby mi się podobać, a tak nie jest. Dałem 5 za efekty i aktorstwo, a najchętniej dałbym z 3/10 za usilne odcinanie kuponów od obcego.