PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=523230}

Prometeusz

Prometheus
2012
6,3 189 tys. ocen
6,3 10 1 189314
5,7 72 krytyków
Prometeusz
powrót do forum filmu Prometeusz

Dlaczego wg Was w uniwersum Prometeusza stworzono człowieka?
Jak dla mnie osobiście wydaje się jasne, że Inżynierowie zapłodnili Ziemię istotami o identycznym DNA, by potem po prostu przetestować na nich broń - czarną maź. Chodziło o to, by sprawdzić, jak działała by ona na ich samych - a przecież nie testowaliby tego na pobratymcach swojej populacji (no chyba że jakichś tam więźniach, ale to by było niehumanitarne (nie-space-jockeyowskie :D?)
Myślę, że byli już w drodze na Ziemię by rozpocząć testy, ale na księzycu o którym mowa w filmie, coś wymknęło się spod kontroli i dalej wszystko już wiemy. Tak więc jakie jest wasze zdanie na ten temat?

mareeeek

dowiemy się w drugiej części

ocenił(a) film na 1
mareeeek

A teraz wytłumacz mi sprzeczność pomiędzy tworzeniem przez Inżynierów broni biologicznej ,
działającej na Inżynierów a moralnymi oporami przed przetestowaniem jaj na pobratymcach np. więźniach, których odrzuciłeś.
Dziwny to miks pacyfizmu z rozwinięciem technik militarnych.
Albo zakładasz pewną motywację,bazując na ludzkiej i związanych z nią doświadczeniach.A wiemy, że takie eksperymenty ludzie przeprowadzali.
Albo rezygnujesz ze spekulacji uznając że motywacja,moralność,etyka Inżynierów jest poza naszym pojmowaniem i doświadczeniem.

ocenił(a) film na 5
Marekgdapl

Strasznie ograniczone mysleć, że skoro ludzie bez trudu potrafią sie wybijać na wzajniem, to zaraz wszyscy w kosmosie też muszą tak robić.

ocenił(a) film na 1
Shambler

Ograniczonym jest odrzucać taki pogląd mendralo))))))))))
Szczególnie przy założeniu autora;
"Inżynierowie zapłodnili Ziemię istotami o identycznym DNA, by potem po prostu przetestować na nich broń - czarną maź. Chodziło o to, by sprawdzić, jak działała by ona na ich samych"
czyli stworzenia broni przez Inżynierów przeciw Inżynierom.Zgadnijmy razem...do czego?Do ......zabijania?)))))))))))))))
A jeszcze większym są jakiekolwiek spekulacje na temat motywacji tej rasy...o której nic nie wiemy.
Z wyjątkiem ciebie...przecież masz z nimi bezpośredni kontakt)))))))))))))))))
P.s.:Skąd wy się bierzecie?)))))Z tym waszym niedorozwojem i oburzeniem

ocenił(a) film na 10
Marekgdapl

i znowu inteligencie obrażasz, i znowu Cie zgłosić do nadużycia??
może lepiej zarejestruj się na fotkę, tam znajdziesz swoją dziewczynę i w kocńu będziesz miał co robić, a przy okazji wyżyjesz się seksualnie, bo widać, że Ci tego brakuje

ocenił(a) film na 1
mp_82

Znowu ty...nielocie? :-)
A moze cos do dyskusji?Rzeczowego?

ocenił(a) film na 7
Marekgdapl

Mareczku, zrozum w końcu, Ty tutaj jesteś dla ludzi jak małpka w zoo, można rzucić banana i pośmiać się z małpki, ale nikt nie będzie prowadził z tobą rzeczowych dyskusji. No ewentualnie "rzeczowe" dyskusje możesz sobie prowadzić z osobnikami na twoim poziomie rozwoju intelektualnego, jak np. z "kolegą" szeregowcem.

Marekgdapl

Wskaż mi proszę słowa, w których stwierdziłem, że Inżynierowie chcą użyć broni przeciw innym inżynierom. Kosmos taki wielki, tyle gwiazd - a ile planet - a ile księżyców!? A nóż na którymś trafiłoby się coś, co mogłoby zagrozić ich rasie. Nie ma tu żadnej sprzeczności proszę pana. Przy okazji, niewiele rzeczowego do dyskusji to sam pan wnosi nie doczytując głównego tematu i lejąc zarzutami jak moczem po kilku godzinach przetrzymywania.

ocenił(a) film na 1
mareeeek

Cytat i caps dla wyrazistości"Jak dla mnie osobiście wydaje się jasne, że Inżynierowie zapłodnili Ziemię istotami o identycznym DNA, by potem po prostu przetestować na nich broń - czarną maź. Chodziło o to, by sprawdzić, JAK DZIAŁAŁABY ONA NA ICH SAMYCH - a przecież nie testowaliby tego na pobratymcach swojej populacji."Jednym z wniosków z tego zdania przy braku rozwinięcia i zastrzeżenia ,jest wniosek użycia broni przeciw własnej rasie.I znowu zmoczyłeś spodnie imienniku.

Marekgdapl

Nie mam obowiązku wprowadzania zastrzeżeń, to nie lekcja matematyki w szkole. Mogę jedynie uświadomić ci, że wyciągnąłeś zły wniosek, przykro mi.

ocenił(a) film na 1
mareeeek

Ok...przyjmuję.
Ale zastanawia mnie...jak rasa ,która planuje eksterminację ludzkości...przy pomocy skutecznych i mało humanitarnych zabójców jakim są xenomorpfy,podejrzewana jest przez ciebie o jakąkolwiek formę zahamowań czy "humanitaryzmu'.Przecież rozszarpywanie kobiet i dzieci kiepsko wpisuje się w takie pojęcie)
I druga wątpliwość.Rasa bawiąca się genetyką na poziomie,według twoich założeń, tworzenia tak złożonych organizmów jak człowiek nie mogąca przewidzieć działania czarnej mazi?
Ps...a nuż pisze się przez u.Nie to że się czepiam.To często popełniany błąd.

Marekgdapl

"Try harder."