Efekty wizualne filmu momentami bardzo ciekawie nawiązują do efektów z serii z obcym
- Mam na myśli dokładnie te same sceny nie związane kompletnie fabularnie jak choćby
urwana głowa androida - każdy chyba pamięta tę scenę z Obcy ósmy pasażer Nostromo.
Próba zrobienia prequela.. jak dla mnie niestety nieudana. Sceny niby podobne, czasami
symboliczne ale nie zachowujące ciągu logicznego. Przykład: "Kreator" w pierwszej
części siedzi gotowy do odlotu na fotelu z rozerwaną klatką piersiową - Tutaj jest scena
jak na nim siada nawet w identycznej pozie ale nie umiera tutaj lecz na rozbitym statku w
pogoni za tą jedyną ocalałą - Jak dla mnie ogromna strata potencjału. Ginie oczywiście
przez obcego, ogromną mackę jak w pierwszej części którą (o mój boże) urodziła ów
kobieta... - Może ja tego po prostu nie złapałem ale strasznie wydumane i psuje klimat.
Można tak komentować każdą scenę w tym filmie...
Czy był to prequel ? Na pewno miał być ale nie wyszło bo na siłę musiały w nim
zagościć wydumane żałosne pierdoły ciągnące za sobą (jedna niesamowita część filmu)
efekty, które to ściągają ludzi do kin.
Jeśli ktoś jest fanem fabuły z serii z obcym zawiedzie się co niemiara. Jeśli nie zna serii,
lub ogląda dla efektów będzie wniebowzięty.
Fabuła - 3/10
Efekty - 9/10
Średnio - 6/10
Widzę że kolejny fanatyk ! A co Cię w ogóle ciągnie ku stwierdzeniu że to miał być prequel Obcego ??? Bo "stwór" na końcu filmu i Obcy wyglądają podobnie ??? Bitch please . . .-_- Przestańcie w końcu doszukiwać się ludzie podobieństw w starszych produkcjach bo ogranicza to wasze spostrzeżenia! Spójrzcie SZERZEJ! Chociażby że to nowy początek domyśleń jakiej nowej histori ludzkości ??? Dla mnie to lepsze niż szukanie w "Prometeuszu" piętna Obcego ;/ !!!
Pozdrawiam
Day
Właśnie doczytałem się, że wg. Scotta Jezus był kreatorem zesłanym na ziemię, żeby zobaczyć co i jak. Jak go krzyżowali postanowili z tym skończyć :) Stąd 2000 lat itd... Brawo k**wa Scott, własnie odechciało mi się w ogóle o tym filmie myśleć.
A co ma tu do przychodzenia do głowy ?? Jak na każdy film będziemy patrzeć przez pryzmat innych filmów to nic nigdy nowego ze sobą nie wniosą . . . .I nie, nie uważam że to przodek Obcego. . . .Uważam że to coś więcej i jak dla mnie nie mieszajmy w to serii "Obcy"