PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=523230}

Prometeusz

Prometheus
2012
6,3 189 tys. ocen
6,3 10 1 189302
5,7 72 krytyków
Prometeusz
powrót do forum filmu Prometeusz

Scott chce żeby z tego materiału trylogia była, ale wiadomo showbiz musi na siebie zarobić,
dlatego też trzeba postąpić jak w temacie. Holla!

Kax79

gorące lato się zapowiada, Euro, prometheus, olimpiada, Batman...wooooooow

Kax79

Ja myslałem że chciał zrobić "Dwójkę", ale wychodzi na to chce jeszcze dodatkową część trzecią:D

Kax79

A tak przy okazji, ktoś wie ile wynosił budżet "Prometheus'a"?

Mazurian

Niestety ciężko aktualnie wywnioskować, bo w sprawie budżetu były sporo wiele negocjacji i sprawy się zmieniały diametralnie w trakcie pre-produkcji. Do tego doszła sprawa kategorii wiekowej, która również mocno wpływa na wysokość budżetu.

Ponoć ostatecznie mają być dwie wersje filmu - dla dorosłych i dla młodzieży (pewnie ta druga trafi do kin).

Budżet może wynosić zarówno 100 mln, jak i 250... Fakt powstawania wersji "młodzieżowej" pozwala wierzyć, że ten budżet jednak jest większy niż te 150 mln.

Póki się nie dowiemy prawdziwego budżetu nie będziemy widzieć czy wystarczy 300 mln wpływów z kin czy może konieczne będzie aż 600 mln, aby mogła powstać kontynuacja.
Ostatni projekt Scotta planowany na trylogię upadł przez porażkę w kinach (Robin Hood)

ocenił(a) film na 6
Kazioo

I nie ma co się dziwić bo ten nowy Roobin Hood to był jeden wielki niewypał

Kazioo

tak tak, Robin Hood to było jakieś nieporozumienie. Scott chciał chyba powtórzyć sukces Gladiatora i się przeliczył. Skoro wywołano temat budżetu, ja zapytam o coś innego, mianowicie czy ktoś wie ile ten film będzie trwał?

Kax79

Dobre pytanie

Kax79

Zgaduje że 120 min....max....dłuższe filmy stają sie monotonne...

ODST Wolf

w tym przypadku jestem gotowy przyjąć minimum 150 minut materiału (tyle by mnie usatysfakcjonowało w ciemno bez względu na treść). Poczekamy, zobaczymy, jak coś mi się rzuci w oczy - dam znać tutaj w tej kwestii.

Kax79

z tego co wiem to 150 min trwała 3 cz Piratów z Karaibów i wielu ludzi narzekała na długość filmu...jeżeli Cameron zrobił by to po mistrzowsku to 150 min zleciało by jak 30s ale jeżeli choć raz podknoł by się to film mógł by wydawać sie za długi...

ocenił(a) film na 7
ODST Wolf

Cameron przypomina Baya .. a 3 część piratów ogólnie była słaba...

ocenił(a) film na 7
Kax79

Z tego co słyszałem powstało ponad 3 godzny materiału. Więc film, mozna strzelać, będzie trwał klasyczne Alienowe 110 min . ;)

ocenił(a) film na 7
Kazioo

wydaje mi się że problem z Robin Hoodem polega na tym, że Ridley wypiął się na CGI i kręcił praktycznie wszytko na żywca - ma być oblężenie zamku? no to budujemy zamek.. ma być 800 luda na plaży tłukących się? no to bierzemy statystów.. i przyszły potem piczki z kalkulatorami i wyceniły że się "nie opłaca" i urżnęli kontynuację :|

ocenił(a) film na 7
diana6echo

E tam, budżet RH to tylko 150 mln, nie bylo tak źle. Problemem filmu był marketing i przede wszystkim - mizerna jakosć. ;)

ocenił(a) film na 7
Charism

mizerna jakość? chyba tylko jak oglądałeś jakiegoś rmvb zripowanego od ruskich... ostatnią rzeczą do jakiej można sie przyczepić w filmach Scotta to jakość... ja bym sobie życzyła aby polskie produkcje były choć w 1/10 tak dobre technicznie jak jego filmy.

co do tego dla kogo był ten film: proste, dla fanów Ridleya i tyle. szkoda, że kontynuacji nie będzie do nie wiele jest dobrych filmów osadzonych w średniowieczu, a ostatnie produkcje to kino typowo "zabili go i uciekł" (np Centurion)