...pierwszą wersję scenariusza do filmu "Prometeusz" napisał nikt inny jak Lawrence
Kasdan. Niestety Scottowi nie do końca się ona spodobała. Nalegał na spore poprawki w
scenariuszu. Kasdan ponoć w pewnym momencie uznał że z jego scenariusza już nic nie
zostało i wycofał się z projektu całkowicie. Osoby z ekipy które widziały jego scenariusz
uważają że był o niebo lepszy od tego co zobaczyliśmy na ekranie. Między innymi geneza
Obcego jest zupełnie inna.
Myślę, że w "Prometeuszu" było zbyt wiele wątków, które do niczego nie prowadziły, a otwietały nowe pytania bez odpowiedzi. Zapewne owe "poprawki" polegały na wprowadzaniu tych właśnie wątków. Może twórcy myśleli, że więcej znaczy lepiej.
Zawsze można nakręcić drugą wersję Prometeusza z inną obsadą jako uzupełnienie tego co zaprezentował sam Scott.
Ja myślę że lepiej już nic nie kręcić:) Zepsuli mi legendę o obcym z dzieciństwa:(
Jestem innego zdania. Alien to Alien a Prometeusz to jednak już inna historia moim zdaniem ciekawsza niż Allen. Chętnie zobaczyłbym alternatywną wersję powstałą na podstawie scenariusza Kasdana.
EXACTLY! Gdyby.... powtarzam gdyby Scott nie wsadził aliena do jednego gara z Prometeuszem, to mógłby powstać interesujący film. Obcy na końcu był potrzebny tak jak prostytutce dziecko.
Tak czy owak jestem ciekaw scenariusza autorstwa L. Kasdana. To mogłoby być naprawdę ciekawe.