Prometeusz

Prometheus
2012
6,3 190 tys. ocen
6,3 10 1 190174
5,9 56 krytyków
Prometeusz
powrót do forum filmu Prometeusz

Nie wiem co powiedzieć. Z jednej strony znakomity z drugiej, nie za bardzo.
Nie będę obijać w bawełnę więc od razu do plusów:
-Akcji dużo
-Klimat świetny
-Muzyka zarąbista
-Aktorstwo znakomite
-Pomysł fajny
Minusy:
-Fabuła dziwna
-Wiele niedomówień
-Nie można nadążyć za filmem
-Akcja toczy się zbyt szybko
-Wszytko dziwne, nie tego się spodziewałem
Czyli tak 5 plusów i 5 minusów a że film się podobał to daje 6/10
Moje refleksje i rozczarowania:
-Czemu Wszytko dzieje się tak szybko???!
-Czemu kalmar jest taki wielki skoro pełni fukncje facehuggera?
-Czemu David zatruł Hollowaya?
-Jaką funkcję pełniły te tuby(miały być bronią czy co?)?
-Czemu Inżynierowie nas nienawidzą?
-Po co ta wielka głowa?
-Skoro Jeden SJ umarł w statku w którego trafili Janek i reszta, a drugiego zainfekował facehugger to skąd ten statek z tym drugim Inżynierem się wziął razem z jajami na LV-426????!!!
-Po jaką cholerę David z NIM rozmawiał?
-Skąd David wytrzasnął tą tubę na statku, i skąd wiedział jak ją używać.
I NAJWAŻNIEJSZE....

CZEMU JANEK JEST MURZYNEM????!!!!

cezarywi

Jak dla mnie ocena 6/10 sugeruje gniota, którego nie warto oglądać. Macie dziwne systemy oceniania.

0wner2

no cóż...to moja ocena. oceniam nie na oko tylko według schematu

cezarywi

A cóż to za schemat?

cezarywi

Cezarywi czekaj na blue ray'a tak jak ja.

ocenił(a) film na 7
0wner2

to kiedy stosujesz oceny 1-5?

plantum

Gdy coś jest totalnym gównem. Może trochę przegiąłem z tym 6/10. 6/10 to coś czego nie warto oglądać, ale można to zrobić gdy nie ma się zupełnie nic innego do roboty, ponieważ nie powoduje to odruchów wymiotnych. Filmy warte uwagi zaczynają się u mnie od 7/10, ale te naprawdę dobre, które trzeba zobaczyć to 8/10 i w górę. Poniżej 6 to gówno, nie ważne czy 1/10 czy 4/10, trzeba omijać z daleka.

cezarywi

obijać w bawełnę hahahahaha

kadim_filmweb

może coś związanego z tematem a nie będziecie mi wytykać blędy które mogą sie przytraić każdemu....

cezarywi

U mnie dziwna fabuła zawsze jest po stronie plusów.

neo_angin

U mnie też. Wiele niedomówień? Ekstra! Nie można nadążyć za filmem? Super! Akcja toczy się zbyt szybko? Znaczy, że film ma wiele do przekazania, a wersja reżyserska doda mnóstwo treści. Zajebiście! Wszytko dziwne, nie tego się spodziewałem. Jak najbardziej plus! Wnioskując z tego posta film jest arcydziełem.

cezarywi

Czego nie zrozumiałeś?

0wner2

że dziwna fabuła jest super. To zależy w jakim filmie
ważne żeby trzymała się kupy
film miał wyjaśnić pochodzenie Obcego a tylko wszytko pogmatwał

cezarywi

Nie musi się trzymać się kupy. Zagmatwane filmy są najlepsze.

0wner2

ech...chyba się nie dogadamy

cezarywi

No chyba nie.

0wner2

Szkoda że trzeba jeszcze tyle czekać na premierę. Na szczęście w cześnie nowy Spider-man w kinach, a zbiera dobre recenzje.

neo_angin

Czemu te dni tak wolno mijają ;/

ocenił(a) film na 5
0wner2

Żebyś za szybko nie umarł ?

cezarywi

A jaką wersje widziałeś? HD Cam?

Mazurian

ja oglądałem słabej jakośći w sieci

cezarywi

Ja też. Razem więc poczekajmy na blue ray w pażdzierniku. Będą bardzo fajne sceny. Film może wtedy trwać nawet 2h27 min:D

Mazurian

Pewnie zmartwiło Cie to że tak ostro Ridley pociął swoje dzieło?

Mazurian

nooo...

użytkownik usunięty
cezarywi

No, już się nie martw. Ridley pewnie chciał na starość kompletnie zniszczyć swoją reputację dobrego reżysera i mu się to udało. Gratulacje dla pana reżysera, świetna robota.

sarkazm niedudany

użytkownik usunięty
cezarywi

Nie zgadzam się że muzyka była zarąbista i że aktorstwo znakomite. Tylko Fassbender zagrał naprawdę dobrze, reszta to cienizna straszna. Rapace zawiodła i w ogóle okazała się błędem w obsadzie. Z kolei byłem z początku przeciwny temu żeby Theron zagrała w tym filmie a teraz myślę że to ona właśnie powinna zająć miejsce Rapace i jej postać powinna być bardziej wykorzystana. Zamiast tego Vickers jest kompletnie zmarnowana i ginie w idiotyczny sposób...szkoda. Akcji dużo? Dużo łażenia, akcji mało, trochę powalczyli z zombie. Fajna była akcja jak Vickers wyszła z miotaczem i spaliła kolesia Shaw. Szkoda że takich akcji było mało. Klimat, powiedzmy że był ale gdzie mu tam do Alien. Pomysł fajny i koncertowo zmarnowany.

ocenił(a) film na 5
cezarywi

"Czemu kalmar jest taki wielki skoro pełni fukncje facehuggera?"-Bo to inny gatunek
"Czemu David zatruł Hollowaya?"-Kazał mu Weyland dlatego że holloway mógł zaszkodzić jego planowi był zbyt zawzięty
"Jaką funkcję pełniły te tuby(miały być bronią czy co?)?"-Broń biologiczna wyraźnie tłumaczą w filmie
"Czemu Inżynierowie nas nienawidzą?"-Nie wiadomo ale taki film miał cel zadać nam te pytanie i na nie nieodpowiedzieć na końcu Shaw sama mówi że wyrusza w podróż bo chce się dowiedzieć dlaczego nas nienawidzą
"Po co ta wielka głowa?"-Nie wiadomo ta stara rasa może to jakiś pomnik ku ich uciesze,trochę wyobraźni ;]
"Skoro Jeden SJ umarł w statku w którego trafili Janek i reszta, a drugiego zainfekował facehugger to skąd ten statek z tym drugim Inżynierem się wziął razem z jajami na LV-426????!!!"-Chyba nie oglądałeś filmu uważnie to ten sam SJ który rozbił się statkiem ,niema drugiego wszyscy wygineli przynajmniej na tym statku ;),a drugi statek jest tam dlatego że ta planeta to skład broni biologicznej i napewno było tam jeszcze pare statków co do pytania na temat LV-426 to ten film nie tłumaczy z kąd się wzieły nasz kochane Xeny,ten film opowiada o tworzeniu życia ;)
"Po jaką cholerę David z NIM rozmawiał?"-Bo takie miał zadanie Weyland kazał mu się spytać co musi uczynić by stać się nieśmiertelny a David uczył się przez laty pradawnych języków.
"Skąd David wytrzasnął tą tubę na statku, i skąd wiedział jak ją używać."-EEE na pewno oglądałeś film ?? przecież jak wchodzili do komnaty z tą wielką głową to david badał jedna z Urn po czym gdy mieli się szybko wydostać zabrał jedną do swojego plecaka wszystko widać jak na dłoni POZDRAWIAM !

ocenił(a) film na 10
cezarywi

-Czemu Wszytko dzieje się tak szybko???!
Bo wycieli 20 minut filmu i są przeskoki w akcji.
-Czemu kalmar jest taki wielki skoro pełni fukncje facehuggera?
Bo jest dużym facehuggerem, co to za rozkminka? Jaszczurki też miewają różne rozmiary w zależności od gatunku.
-Czemu David zatruł Hollowaya?
Żeby dowiedzieć się jak substancja działa na ludzi.
-Jaką funkcję pełniły te tuby(miały być bronią czy co?)?
Były pojemnikami na tą substancję, która miała szerokie rozwiązała, niszczyła, bądź mutowała dna,ożywiała materię, więcej nie wiadomo bo to horror.
-Czemu Inżynierowie nas nienawidzą?
A jest za co nas kochać? Sami się mordujemy. Moim zdaniem po prostu zaczeli się nas bać. Poza tym, Scott powiedział, że są Aniołami. Byćmoże wcale nas nie nienawidzą, tylko dostali rozkaz od góry by znowu nas ukarać.
-Po co ta wielka głowa?
Dla dekoracji.
-Skoro Jeden SJ umarł w statku w którego trafili Janek i reszta, a drugiego zainfekował facehugger to skąd ten statek z tym drugim Inżynierem się wziął razem z jajami na LV-426????!!!
David mówi, że na tej planecie są dziesiątki statków, to raz. Po drugie statek na LV-426 rozbił się dużo wcześniej i nie miał związku z tymi wydarzeniami.
-Po jaką cholerę David z NIM rozmawiał?
Wayland kazał mu zadać pytania dotyczące stworzenia ludzkości i zapytać czy mogą go uzdrowić.
-Skąd David wytrzasnął tą tubę na statku, i skąd wiedział jak ją używać.
Spakował ją do torby kiedy pierwszy raz opuścili okręt, było to dokładnie pokazane, oglądasz nieuważnie.
-CZEMU JANEK JEST MURZYNEM????!!!!
Bo w ameryce co trzeci jest muzynem.

Jak widać, dowiodłem, że film może być niezrozumiały dla niektórych, ale wcale nie jest nielogiczny.........

barry9900

Ale było dwóch Inżynierów! jeden w śpiączce drugi holloway. Tenw śpiączce chciał polecieć tym statkiem Bóg wie dokąd ale janek i reszta do trafili. Drugi ten holloway zmutowany zabił tych wszystkich kiedy była ta scena,,what the hell is going on outta there??!''. Potem widzimy shaw biegnącą i uratowaną i nie wiemy gdzie się podział ten inżynier co byl w statku ani co po tej masakrze zrobił holloway. i nie wiemy którego z nich zainfekował kalmar, a który gonił shaw.Ale ich było dwóch!

ocenił(a) film na 5
cezarywi

Ten w śpiączce to ten, z ktorym rozmawiał David, to ten ktory chciał odlecieć statkiem, to ten który gonił Shaw, to ten który został zainfekowany. Jeden jedyny inżynier. A ten, który był zmutowany i rozrabiał na Prometeuszu to Fifield, Holloway został spalony przez Vickers.

_MG_

JAK WY FILMY OGLĄDACIE???!!! przecież jak holloway został spalony to już się zmutował a potem jak go ten gościu opnął to ożył i był inżynierem, pozabijał wszystkich i dalej nie wiemy co...a wtedy ten drugi inżynier był w śpiączceWTF>???

barry9900

"-Po co ta wielka głowa?
Dla dekoracji."

Haha, to mnie rozj*bało. Świetnie ukazuję, jak łatwo można obalić "argumenty" przeciwników Promka.

barry9900

Trafne rozumowanie:) Pewnie też czekasz na blue ray

Mazurian

Mnie ciekawi, czy będzie to kolejna wersja reżyserska Scotta, która zdoła wywindować jakość filmu. :) Oby! Mam apetyt na te 20-25 minut.

Galadh

Ja dla przykładu oglądałem Director cut "Blade Runnera" - Bardzo pozytywne wrażenie. Natomiast "kinówka"... słabo. Trzeba się przygotwać na to że Ridley co kilka lat będzie podrasowywał swoje dzieła (czytaj: "Prometeusza"). Sam mi ktoś na tym Forum opisywał że "Blade Runnera" jest 5 wersji!!!! (Wow). Niby w Pażdzierniku będzie wersja Prometeusza z dodatkowymi sekwencjami przedłużającymi znane nam sceny. Czekam na to - niby 27 min dodatkowych:D:DD

Mazurian

Największa różnica była chyba jednak przy "Królestwie niebieskim", film wyraźnie zyskiwał przy nieposzatkowanej wersji. :)

Mnie interesuje zagadnienie, co faktycznie zostało wycięte? Wiemy, że sekwencja genezy ekosystemu na początku jest ograniczona, bo w oryginale ma jeszcze scenę ze starszyzną Engineerów, trochę brakuje jeśli chodzi o walkę Elizabeth ze SJ, mam też nadzieję na więcej scen z character development, zwłaszcza Theron mogłoby być więcej.

Galadh

Coś było w wywiadzie że scena miłosna (sex)) ma być między Jankiem a Vickers...:D I ciekawi mnie ta scena:
http://zapodaj.net/4a2ef0fd84e95.bmp.html
Ciekawo co to jest i czy ta scena będzie na blue ray. A jeszcze na concept art był art gdzie (proto) Alien jak już wyszedł z Jockey'a, ryknął i wyszedł ze statku:
http://monstersandbeasts.blogspot.com/2012/06/new-alien-breed-escaping-prometheu s.html
Ciekawo czy będzie dłuższa tej sceny sekwencja. Co do filmu to on jest tak pocięty że by było bardzo żle gdydby Ridley w takim stanie pozostawił swoje "dzieło".

Mazurian

Jest siedem różnych wersji "Blade Runnera" będąc dokładnym.

neo_angin

Kurde...:D
Ridley mnie szokuje:D

Mazurian

Między niektórymi różnice są minimalne. Chociażby wersja dla TV w której pozbyto się jakichś drastyczniejszych scen.

ocenił(a) film na 10
Mazurian

Czy wy też macie problem polegający na tym, że jest jakiś dzienny limit postów i po pięciu czy sześciu jest nagle blokada? =,= Strasznie mnie to wkurza :< Jakby ktoś się zastanawiał to ostatecznie przybrałem nick z numerem 1, bo nie ma na świecie zajebistrzego barryego niż ja. Scena sexu Janka z Vickers wiele by nie zmieniła, i tak było wiadome, że do tego doszło. Ale pewnie nie trwałaby dłużej niż Shaw i Hollowaya, minute, albo dwie. Ten 1 link Mazuriana to moim zdaniem fotomontaż w photoshopie, wyjście stwora ze statku to pewnie jakieś 30 sekund... scena z innymi inżynierami na początku filmu może trwać ze 3, albo 4 minuty. Więc moim zdaniem i tak mamy ponad 15 miunut materiału którego się nie domyślamy.

barry1

Też tak miałem. Jak długo jesteś zarejestrowany?

ocenił(a) film na 10
Mazurian

A jaki to ma związek z czasem od zarejestrowania? Ten nick założyłem dzisiaj i na tym już będe siedział, stare olewam jak zawsze ^^ Czyli co? Z miesiąca na miesiąc zwiększają ci limit? Nie kminie :<

barry1

Tak. Przez 1 miech będziesz mógł pisać po 5-6 postów, następnie w drugim o połowe więcej, a w trzecim miesiącu będziesz mógł bez limitu.

barry1

To nie fotomontaż. Luknij:
http://www.prometheusnews.net/movie/american-cinematographer/

ocenił(a) film na 10
Mazurian

A może to był pierwotny koncept mutacji twarzy tego typoszczaka, któremu twarz zalał kwas, może w trakcie kręcenia stwierdzili,że to głupio wygląda i zmienili jego wygląd. Bo to mi przypomina tamtą scenę.

Ps: Kiedy siedział przed włazem do hangaru, przybrał ewidentnie siedzącą pozę xenomorpha. Z nogami przełożonymi ponad ramionami. Tutaj dodatkowo widzimy, że ma owalnie wydłużony tył czaszki jak xenomorph.

barry1

Może i tak.

neo_angin

Kupiłem sobie kilka lat temu 5-płytowe wydanie specjalne Łowcy Androidów i mam tam 5 wersji.
-Wersja oryginalna z 82'
-Wersja międzynarodowa z 82'
-Wersja Workprint
-Wersja reżyserska
-Ostateczna wersja reżyserska

Plus dwie płyty z dodatkami jak tworzono film.

To jest pięć wersji.Pierwszy raz teraz czytam, żeby było 7.Jeśli tak, to jakie są pozostałe???Chyba, że masz na myśli jakieś fanowskie wersje, a te mnie za bardzo nie interesują.

karol9_16

Mam to samo wydanie i tam są te wersje. Ja liczę jeszcze specjalną ocenzurowaną dla TV w USA bodajże i jeszcze wersję wyświetloną RAZ chyba dla prasy w San Diego. Fan Editów jest od groma pewnie.