Prometeusz

Prometheus
2012
6,3 190 tys. ocen
6,3 10 1 190174
5,9 56 krytyków
Prometeusz
powrót do forum filmu Prometeusz

Wybieram się do kina, mam jednak pytanie do tych którzy już oglądali, czy film przynajmniej
trochę nawiązuje do tradycyjnej sagi o "Alienach" ? Nie ukrywam że jestem fanem obcych,
trailery wyglądają zachęcająco, tylko nie widać nigdzie tradycyjnego - dobrze znanego
aliena.

ocenił(a) film na 8
rs75

Trochę...

ocenił(a) film na 8
rs75

Oglądałem go wczoraj i wydaje mi się, że nawiązuje nawet bardziej niż trochę - kształt statku znalezionego na planecie, podobne nazwy planet, wygląd instrumentu nawigacyjnego w statku "inżynierów" (taki sam jak w "Obcym", kiedy Kane, Dallas i Lambert znaleźli pulpit sterowniczy i skamieniałe zwłoki); również to, że widać było, iż "coś" się wydostało przez klatkę piersiową - też będzie ten motyw w "Prometuszu" - na samym końcu. Uważam, że podobieństw jest kilka, aczkolwiek oba filmy można również oglądać niezależnie od siebie.

ocenił(a) film na 7
rs75

Po prostu nie nastawiaj się na film, którego główną tematyką są Xenomorphy właśnie :).

ivo_gd

Z tego co widać na zapowiedziach, gonitwa za alienami nie będzie priorytetem :)
Mimo wszystko film wygląda na klimatyczny, lubię typowe SF, których podobno już nie robią.

ocenił(a) film na 7
rs75

To polecam jak najbardziej :) dla fanów uniwersum uważam, że jest to "must-see". A jeśli nawet nie brac tego pod uwagę to dalej film wart obejrzenia.

ocenił(a) film na 6
rs75

nie polecam, zawiodłem się konkretnie

ocenił(a) film na 8
rs75

Polecam, film naprawdę fajny, spełnił moje oczekiwania.

ocenił(a) film na 6
rs75

w filmie na pewno panuje Ridleyowski klimat Obcego, nawiązań do Aliena jest kilka jezeli ktoś kocha sagę o obcych nie będzie zawiedziony mimo, ze to nie jest film o nich

ocenił(a) film na 4
ludowy

Jesli ogladales Obcego to Prometeusz jest wrecz kalka scenariuszową tego filmu tylko ze bez Obcego a ze skinheadem w tle i filozoficzna zagwozdka kto stworzyl zycie na Ziemi i po co? Szczerze do kina nie warto ale to juz twoj wybor...

ocenił(a) film na 8
rs75

Genialny film. Mnóstwo nawiązań do Obcego. Nie wiem skąd biorą się te negatywne opinie.

ocenił(a) film na 8
avenitr

Moze dlatego ze głownym tematem filmu nie sa ganiajace Xenki oślimtane z wysynieta szczęką ;)

Ardenedi

I tego będzie trochę brakować.......... :)

ocenił(a) film na 6
avenitr

Z różnego gustu - to chyba proste prawda? Czy może Twoja jest Twojsza?

ocenił(a) film na 10
rs75

Inny od obcego ale polecam, nawiązuje do obcego jak cholera, polecam w 3d