Prometeusz

Prometheus
2012
6,3 190 tys. ocen
6,3 10 1 190185
5,9 56 krytyków
Prometeusz
powrót do forum filmu Prometeusz

Liczyłem na coś ponadczasowego. Coś, co pozostaje w człowieku na dłużej, coś co tworzy film kultowym. Niekiedy bez zbędnych wyjaśnień albo podawania rozwiązania na tacy.

"Prometeusz" takim filmem dla mnie nie jest. Film bardzo fajny, od strony wizualnej rewelacja, scena pierwszego "przyziemiania" to wielkie "wow". Ale w gruncie rzeczy łba nie urywa - po wszystkich "Avatarach" oprawa graficzna to tylko fantazja komputerów w FullHD. Cały czas trzyma w napięciu, akcja nie zwalnia, zimne kobiety, gorący faceci i siła spokoju w androidach. Tyle tylko - że ani to nic nowego, ani głębokiego. Kto widział "Obcego" tutaj nie zobaczy NIC nowego.

Ot, tam lecą, tak ktoś strzela, tam obcy leży, tam ktoś biegnie, filozofia niby jest, ale płaska jak naleśnik.

Ale w filmie ogromnie, ale to ogromnie wkurzała jedna rzecz, która dla mnie zniża produkcję do filmów klasy "B". A mianowicie dźwięk. Ludzie - czy wszystko musi wydawać jakieś dźwięki? Rozpadające DNA skrzypi, dzielące się komórki bulgoczą, włączanie dowolnego urządzenia to w najlepszym razie melodyjka. Przesunięcie palcem po ekranie to zawsze pliumplimplampstryk, nawet jak ekran wielkości pudełka do zapałek. No i czy do roku 2094 nie wymyślono cichych drzwi, tylko pikające zasuwy z napędem silnikowo-pneumatyczno-elektroniczno-przyzsawkowym, który dodatkowo każde otwarcie, przesunięcie, zamykanie, otwieranie, domknięcie czy zasunięcie raportuje głośnym "fsszmmmm-ping!"?

ocenił(a) film na 6
zmechu

Na dobicie leżącego - logika leży i kwiczy. Pertyliony dolarów, najlepsi ludzie z najlepszych, kwiat ludzkości wyrusza na misję - a jak dochodzi co do czego to zachowują się jak dzieci w przedszkolu ("anie ruszaj tego! Dlaczego, to takie ładne..."), działające w bezładzie i bez żadnej logiki, brak jakiegokolwiek kierowania ("nam się już znudziło i sobie idziemy, chono Józek") i na deser kapitan który opuszcza stanowisko dowodzenia żeby sobie pochędożyć. Alleluja!

ocenił(a) film na 4
zmechu

dokładnie - podkreślona ogromna ilość kasy wydana na tą "wycieczkę", a brak podstawowych procedur zachowania.
już podczas pierwszego wyjścia ze statku przy odrobinie pecha wszyscy zginęliby w burzy. a to, że każdy robi co chce to już "śmiech na sali", tak to nawet dzieci na szkolnej wyciecze się nie zachowują.
biegające hologramy też jakoś mi nie pasowały. kto to nagrał? automat?!
jednemu "inżynierowi" ucięło głowę jak wbiegał do pomieszczenia, ale kilku udało się wbiec - co się z nimi stało? opuścili to pomieszczenie innym wyjściem?
4/10 tylko za oprawę wizualną,

ocenił(a) film na 3
zmechu

ja liczylem na dobry klimat - cos w stylu "thing" z '82, albo "event horizon" naturalnie sie przeliczylem... kolejna bzdura dla 13letnich dzieci.

ocenił(a) film na 5
gosciu1987

Klimatu filmów które wymieniłeś w nowych produkcjach już nie oczekuj. Ta epoka minęła bezpowrotnie zastąpiona pustym, cyfrowym światem. Niestety.

ocenił(a) film na 7
zmechu

Film sam w sobie ok, ale nic ponad to! nie dorównuje Blade Runner'owi czy Alien'owi nawet w połowie. Ciekawe co wymyśli Scott w nowym Łowcy Androidów!

ocenił(a) film na 6
zmechu

Zgadzam się liczyłem na sporo więcej o zbliżonym klimacie do 1 części "Obcego",a to jakieś takie strasznie kolorowe jest,mdłe jakby,panie Scott zawiodłem się.

ocenił(a) film na 6
raffaelo23

Najpierw dałem 6/10, ale zdecydowałem na obniżenie o jedno oczko. Niestety, w przypadku innego reżysera to jeszcze by przeszło, ale jak ktoś pokazał się jako wizjoner, a po 30 latach doświadczenia kręci film "jak mały Jasio wyobraża sobie kosmos" - to coś tu chyba nie tak.